Könyvek, amiket a tél folyamán olvasni szeretnék • 2021

december 08, 2021

A sikeresen teljesített őszi lista után alig vártam, hogy összeállítsam a téli verziót. Be kell valljam, nem hittem volna, hogy ennyire belejövök ebbe a TBR-dologba, pedig hát a blog is engem igazol, hiszen minden évszakban megosztottam az aktuális listámat. Igaz, nem mindegyiket sikerült maradéktalanul kipipálni, sokszor már maga az ötletelés is segített eldönteni, mit vegyek a kezembe legközelebb, na meg ilyenkor abszolút elfog a "mindent is olvasnék" érzése, amit nagyon szeretek, és nem egy olvasási válságból segített kilábalni. A mostaniban, hasonlóan a tavalyihoz, helyet fog kapni néhány karácsonyi történet is, mert enélkül nem lenne teljes az ünnepi készülődés, ugye. :)


Ezekben a hideg időkben valahogy jobban csúsznak a könnyedebb, szívmelengetőbb chick-litek, amikbe jólesik esténként belebújni. Egyértelműen szerepet játszott a döntésemben, hogy eléggé rokonszenvezek a hygge jelenségével, mi több, elég aktívan gyakorlom is, szóval nem nagyon kellett noszogatni, hogy felfigyeljek rá. Nincs ez másképp a hívogató borítójú Hygge szerelemmel sem, amibe már bele is olvasgattam, és eddig nagyon kellemes, szerethető sztorinak tetszett. Egyedül a beszélő papagájjal vannak fenntartásaim, de talán pont ez adja a különlegességét. A végére kiderül. :) 


Amint tudomást szereztem arról, hogy érkezik karácsonyi Beatrix Potter kötet, teljesen belelkesültem. És mivel gyanítottam, hogy a mesekönyvhöz hasonlóan ezt is elég nagy érdeklődés fogja övezni, már októberben beszereztem magamnak. Egyelőre a polcon várja a sorát, de még az idén sorra fog kerülni, ebben biztos vagyok! Hogy a kreatív részét is megvalósítom-e, az még kérdéses, mert én elsősorban az ismerős hangulatra és a szépséges illusztrációkra vágyom. Ezek a kis rövidke mesék olyan nosztalgikus érzéseket keltenek bennem, mintha csak a gyerekkori karácsonyaimat élném át újra. ♡



Nyilván a Netflix adaptáció miatt került a listámra, ezzel nem árulok el nagy titkot. Ráadásul a  film már az első képkockáival elbűvölt, tekintettel Maggie Smith és Pásztor Erzsi kettősére, pedig még nem is láttam, épp ezért előtte nagyon szeretném először a könyvet sorra keríteni. Legjobb tudomásom szerint igen népszerűnek számít, ami mindig egy kis visszafogottságra ad okot, úgyhogy igyekszem nem túlságosan nagy elvárásokat támasztani felé. Mindenesetre meglátjuk, kiérdemli-e a fokozott figyelmet, és hogy mennyiben sikerült hűen a vászonra varázsolni. 


Az eddigi tapasztalataim a Sorsfordító történetekkel sajnos nem túl rózsásak, pedig a lapélfestett kiadások kifejezetten csábítóak, és maga a koncepció is eléggé tetszik. Eddig a Mulan retellinget olvastam el, ami, hát, annyira nem győzött meg, de hátha a Frozen átirattal sikeresebb leszek. Egyrészt nagyon tetszik a skandináv vonal, amit képvisel, másrészt a fülszövege alapján egész izgalmas a kiindulási pont. Kíváncsian várom, mennyiben tér el az írónő az általam ismert történettől, és a végére hogyan érnek majd össze a szálak. 


Habár a borító stílusáért annyira nem vagyok oda, mégiscsak Rowling néni irományáról van szó, ami egyébként a megjelenése óta tartósan 95% fölötti értékelésen áll. Eddig csupa elismerő véleményt olvastam róla, na meg a rövidke bemutató, amiben az egyik kedvenc fordítómat végre beszélni is hallhattam, ugyancsak felcsigázott, így elhatároztam, hogy beválogatom a karácsonyi olvasmányaim közé. A történet komplexitásában nem kételkedem, ahogy a stílusban sem, elvégre Rowling nem szokott csalódást okozni. Valami azt súgja, hogy Püsmac és Jack kalandja szuper felütés lesz a karácsonyi hangolódáshoz! [5/5 ☑]

(Képek forrása: 1, 2, 3)

Hasonló bejegyzések

4 megjegyzés

  1. Sorsfordító történetek: még én is csak a Mulan változatot olvastam, de képzeld, még nem láttam a rajzfilmet, úgyhogy előtte megnéztem, hogy tudjam, egyáltalán mi a változás. :D (Mikor megjelent, én már "nagy" voltam hozzá, gyerekeim meg még nem voltak, hogy velük nézzem meg.) Én sem voltam odáig tőle, de azért rendületlenül veszem a részeket, hogy hátha majd a következő jobb lesz. :)

    A karácsonyi malacot kiolvastam, és ha nem is imádtam, de a végére megszerettem. Kíváncsi leszek a véleményedre. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Wow, a Mulan az egyik legjobb Disney! :) Én is a húgommal néztem meg először teljes egészében, gyerekkoromban csak részleteket láttam belőle, de nagyjából tudtam, hogy miről szól. A húgommal amúgy nagyooon sok Disney-t pótoltam be, mert ezt nővéri kötelességemnek éreztem. :D Na meg egy csomót én sem láttam, pl. a Toy Story nagy kedvencünk lett. :)

      Hmm, nekem az Ickabog is nagy meglepetés volt, sokkal-sokkal jobban élveztem, mint gondoltam, úgyhogy remélem, hogy A karácsonyi malac is hasonlóan teljesít. :)

      Törlés
  2. Úton útfélen Beatrix Potter könyvei jönnek velem szemben, pedig még soha semmit se olvastam tőle. Lehet, ez egy égi jel és érdemes lenne valamikor megismerkednem a munkáival.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az ilyen jeleknek hinni kell! :) Egyébként pedig az angol meseirodalom egyik szerves alakjáról van szó, akit kár lenne kihagyni. :)

      Törlés