Január és február • 2024

március 04, 2024

Véget ért az év hétfője és keddje, bár a február szerencsére sokkal gyorsabban, mint vártam volna. A január viszont megint maratoni hosszúságúnak tetszett, úgyhogy nagyon örülök, hogy végre magunk mögött tudhatjuk. Az idő is elég változékony volt, többnyire hideg és szeles, ami nem hozta meg a kedvünket a nagy kiruccanásokhoz. Ilyen időben jobban esik odabent, a meleg szobában egy finom teát kortyolgatni és egy jó könyvbe belemerülni, igaz? 

Könyvek és olvasás 

Az idei beszerzések száma zéró, de aggodalomra semmi ok, ez hamarosan változni fog! :) Viszont így volt időm felzárkózni az olvasatlanjaimmal, és belekezdeni a várólistacsökkentős listám apasztásába is. A két hónapban összesen 12 könyvet olvastam ki, amiben mindenféle stílus keveredik, de többnyire a komfort zsánereimben mozogtam a legszívesebben. :)

A Karácsonyi krimik tavalyról csúszott át, és január első napjaiban is abszolút jólesett egy kicsit kikapcsolódni a kedvenc belga nyomozómmal. Rögtön ezután az egyik karácsonyi ajándékomat "fogyasztottam el", az új Nicolas Barreau-t:  mindig élmény Párizsban bóklászni az aktuális főhőssel. A Deresvölgy legendája nem okozott akkora meglepetést, mint reméltem, sajnos megmaradt az egyszerolvasós szinten. A Nyomozás az Alkonypagonyban minden szempontból teljes kudarc: szörnyen nyomasztó és elkeserítő könyv, egyáltalán nem egy cozy mystery, mint amit a borítója sugall. Szerencsére a Téli csillogás sikeresen helyrebeillentette a mérleget - tökéletesen kiszámítható romantikus lektűr, de a jobbik fajtából. És még egy Herkules retelling, a Bírnod kell a célig  is belefért a hónapba, amit elképesztően élveztem. A főszereplő ezúttal a Csodafickó szerelme, Megara, aki istennővé szeretne válni, hogy méltó társa lehessen párjának. Nem csak Pegazus és Phil, de még Hádész is felbukkant benne - az utóbbi a mesében is az egyik nagy kedvencem. 


A februárt egy dél-koreai népmese átdolgozásával indítottam. Noha eleinte nem ragadott magával különösebben, a végére egészen megkedveltem. A Szólj, ha kell egy barát ugyancsak karácsonyi szerzemény, amit két délután faltam be - Patat Bence igazán remek válogatást rakott össze! Az utána következő Véres Balaton az év egyik legnagyobb meglepetése, teljesen bekebelezett. Az első részt rekordgyorsasággal végeztem ki, amit nem sokkal az előzményregény követett. Nem hiszem, hogy sokáig vissza tudom fogni magam, mert borzasztóan kíváncsi vagyok a folytatásokra! A Levedi lánca hasonlóan kellemes csalódás volt: okos és élvezetes nyomozós ifjúsági regény, amit a szerző ügyesen ötvözött a honfoglalás kori történelemmel. Még felnőttként is roppant izgalmasnak találtam. Végül Peter Wohlleben tolmácsolásában keresztbe-kasul bebarangoltam a kertet, és sok hasznos információt kaptam a tudatos kertműveléssel, a népi babonákkal, illetve az élővilág védelmével kapcsolatban. 

Filmek és sorozatok

Tulajdonképpen két sorozat szőtte át igazán ezt a két hónapot: az Our Zoo, illetve a Stanley Tucci felfalja Itáliát. Az előbbi egy angol minisorozat, ami sajnos nem érte meg a második évadot, pedig annyira kedves és szerethető! Ráadásul a Stan Shunpike-ot játszó színész játssza az ambíciózus édesapát, aki az első világháborúból visszatérve próbál visszarázódni az életbe. Az állatkert ötlete már az első epizódban megfogan, épp csak a kivitelezés vet fel problémákat. A kisváros lakóinak ellenségeskedése ellenére a Mottershead család kitartása végül sikerrel zárul, de az ide vezető út korántsem viszontagságoktól mentes. Mindenkinek jó szívvel ajánlom, mert megérdemli a figyelmet! 


Stanley Tucci nem csak remek színész, de roppant tehetséges guide is: az olasz gasztronómia olyan mélységeibe kalauzol el, ami túlmutat a szimpla pizza-tészta-paradicsom triumvirátuson. Nem csak az adott régió ételeit mutatja be, hanem olyan embereket is, akik elkötelezett hívei az itáliai hagyományoknak. A férjemmel együtt iszonyúan élveztük, szuper szombat esti program volt a sötét és fagyos északról a napsütötte Olaszországba repülni. :)

(Képek forrása: 1, 2, 3 + Google)

Hasonló bejegyzések

4 megjegyzés

  1. Bizony a hidegben jobb bent kuckózni és olvasni. :) Meg ha túl meleg van. Meg ha fúj a szél. Meg ha esik az eső. :D

    Sok mindent terveztem olvasni én is azok közül, amiket felsoroltál, remélem, majd pár könyvre sor is kerül. A helsinki nagyis nyomasztó és elkeserítő? :O Pedig tényleg könnyed kis valaminek tűnik, nyomasztásra nincs most szükségem, úgyhogy ez kihúzva a listáról.

    A Téli csillogást is akartam télen, de majd esetleg jövőre. A Disney-retellingekbe nagy lelkesedéssel vágtam bele, de aztán két könyv után feladtam. Azt mondod, ez jó? A nagyobbik fiam imádta a Herkules rajzfilmet, annyit néztük, hogy tönkrement a DVD-lemez. :D

    A mi kis állatkertünkről még nem hallottam, de ez most ment is a listára. :) Valami streamen fellelhető esetleg? Nem ilyen téma, és német, csak hasonlóan kedves lehet, most fejeztem be Disney+-on a Binny és a szellem c. sorozatot, nagyon aranyos volt, igazán jól kikapcsolt. Van még A három detektív, ami hasonlóan aranyosnak tűnik, és szintén német, csak nincs szinkronja, és magyar felirattal nem szeretek nézni semmit, mert arra van ráállva a szemem, hogy a hibákat keresse, és az úgy nagyon zavaró. A németem gyenge, az meg, hogy angol feliratot nézek és német szöveget hallok, hát... nem az igazi.

    Stanley Tucci sorozatán is gondolkodtam, van (felteszem) ugyanez pepitában Eva Longoriával Mexikóban, azt ismered?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazából az olvasásra minden évszakban találhatunk jó érvet. :D

      Sajnos igen, a helsinki nagyis nálam nagy fiaskó. :( Pedig annyira megörültem, hogy finn, teljesen belelkesültem, de aztán nagy koppanás lett a vége. Szerintem nem érdemes vele vesződni.

      A Téli csillogás nagyon cuki, a Herkuleses retelling pedig tényleg szuper! A Hamupipőkéset is eléggé élveztem, mert az is el mert rugaszkodni az alapötlettől. Ez a kettő nálam abszolút kiemelkedik az eddig (4) olvasottak közül. A Herkules mesét én is imádom, az egyik legjobb! :)

      Elvileg a Prime Videon elérhető, illetve a Duna tv is játszotta, úgyhogy szinkronosan is létezik. A népszerűbb streameken sajna nincs fent. :( Köszi a tippet, utánanézek ennek a Binnynek! :) Megértem, engem is tökre megkavar a két nyelv, úgyhogy ahol lehet, inkább a magyar feliratos verziót választom, elég nekem az eredeti nyelvet is hallani. :D

      Igen, az Eva Longoriás pont most megy a tévében. :) (A TV2 Séfen.) Bevallom, nekem ő nem akkora húzónév, de a kialakítását tekintve teljesen ugyanaz a kettő. Talán majd egyszer annak is nekiugrunk. :)

      Törlés
    2. Prime-on nincs fent sajnos, de még majd keresem, hátha.

      Törlés
    3. Ó, sajnálattal hallom. :( De hátha valahol felbukkan majd! Egy igazi kis gyöngyszem, megérdemelné a helyet bármelyik streaming platformon. :)

      Törlés