Amikor a külcsín igenis számít • Témázás

augusztus 30, 2019

Mivel a júniusi bejegyzés óta már egész sok idő eltelt, úgy gondoltam, az augusztusihoz mindenképp csatlakoznék - akár így, utóvédként is. Kreatívkodni nem fogok, ezt már most előre leszögezem (úgy érzem, vannak nálam sokkal tehetségesebbek, szóval meghagyom nekik a lehetőséget), ellenben a véleményemet megosztom, néhány szépséges, illetve kevésbé szemet gyönyörködtető borítóval kiegészítve. 


Azt hiszem, ez egy rendkívül hálás téma, hiszen egy könyvmoly számára bizony fontos a külcsín. Már csak ha magamból indulok ki, egyértelmű, hogy a kinézet igenis hatással van rám. Nyilván nem ez az elsődleges szempont, de semmiképp sem elhanyagolható, ha a fülszöveg egyúttal egy ízléses borítóval párosul. Szerintem aránylag szerencsés helyzetben vagyunk, mert a kiadók egyre jobban törekednek arra, hogy a megnyerőnek tűnő könyv egy csinos köntöst kaphasson, továbbá a sorozatok egységesítése is folyamatban van. Elég a Jaffa Kiadó Szabó Magda életmű sorozatára gondolni - hogy a szépirodalom területéről hozzak példát, ugyanakkor a nemrégiben belengetett Éhezők Viadala trilógia is hasonlóan szép, letisztult kiadásban fog újra napvilágot látni. 

Előfordulhatnak olyan esetek is, amikor az új rész nem illeszkedik tökéletesen a már meglévő kötetek közé, és a magamfajta, tökéletességre törekedők szemrángással egybekötött újrarendezést eszközölnek, hogy kiküszöböljék valahogyan a hibát. Itt a Cormoran Strike sorozat negyedik részét, a Halálos fehéret említeném, ami valamilyen bagatell okból kifolyólag (az írónő maga ragaszkodott hozzá) még csak véletlenül sem passzol az eddig kiadott féltéglák közé. Az is szomorú, ha a kiadó kénytelen kaszálni egy szériát, csak azért, mert nem úgy fogynak a példányok, ahogy azt előre megjósolták. Ilyenkor még esély sincs arra, hogy valahogyan hassunk rájuk, mivel a pénz és az eladási ráták számítanak csupán - de ez már egy másik téma... 

#1 Anna Gavalda életmű 
(Magvető Kiadó)


Úgy láttam, senki sem említette, pedig engem kicsit érzékenyen érintett, amikor tudomásomra jutott, hogy a korábbi kötetek gyönyörű, egységes kinézetben pompáznak. Köztük a kedvencem, az Együtt lehetnénk, amit még egy sikeres egyetemi vizsga után találtam meg a Westendben lévő könyvesboltban. Ez utóbbi különben elég sok ráncfelvarráson esett át, még filmes borítóval is megjelent (ez van meg nekem is), de egyértelműen a mostani, legutóbbi a legszebb. Talán egyszer ráveszem magam, hogy lecseréljem, viszont egyelőre jól megvagyok ezzel, plusz a másik kettő Gavalda példányomhoz is jobban illik. 

#2 Nicolas Barreau kötetek
(Park Kiadó)


Míg Gavaldánál nem feltétlenül Párizs jelenléte dominál, Nicolas Barreau-nál ez tagadhatatlanul növeli az élvezeti faktort. Nem is meglepő, hogy a Park Kiadó ragaszkodott az eredeti borítókhoz, így érthető, ha azt írom, a pasztell színű kötetekre egyszerűen jólesik ránézni, annyira szépek egymás mellett. Nem tagadom, nagy rajongója is vagyok a szerzőnek, ugyanakkor hazudnék, ha azt mondanám, nem a borító miatt kaptam le anno a könyvtári polcról. Igenis megragadott a piros szín intenzív jelenléte, illetve az őszi színekben pompázó Eiffel-torony ugyancsak nagy hatással volt rám. Az Öreg Hölgy különben majdhogynem visszatérő eleme a borítóknak - egy kivételével az összesen szerepel. :) 

#3 Gerald Durrell életmű 
(Európa Kiadó)


Bár Durrell bácsitól nem olvastam el minden megjelent művet, nekem nem volt problémám a korábbi, kedves illusztrációkkal teli kiadásokkal. Igaz, egyes esetekben kicsit elgurult a tervező gyógyszere, - lásd itt és itt - de alapvetően rendben vannak. Ennek ellenére néhányat újraterveztek, és az Európa új köntösben adta ki őket. Határozottan az a véleményem, hogy ez a vonal teljes mértékben passzol az író stílusához, és jót tett a köteteknek egy kis csinosítás. Remélem, folytatják majd, mert szívesen beszerezném a polcomra is, és mivel a kiadó elég igényes a munkájára, biztosak lehetünk abban, hogy minőségi a végeredmény.

#4 Újra kiadott klasszikusok
(Libri Kiadó, Európa Kiadó)

Már néhány éve hagyománynak számít, hogy a Libri karácsony közeledtével egy nagylelkű felajánlás keretében valamilyen különlegességgel lepi meg az olvasóit. A tavalyi évben pl. egy Andersen kötetet lehetett vásárolni, ami elképesztően szépre sikerült, azonfelül még egy jó ügyet is támogattam vele. Ennek analógiájára korábban kiadásra került A boldog herceg, valamint a Karácsonyi ének, úgyhogy kíváncsian várom, az idén mivel fognak előrukkolni. Mindenesetre tervezem, hogy a másik kettőt is beszerzem majd ilyen formában, mert nagyon tetszenek. A klasszikusok esetében ráadásul nagyobb késztetést érzek arra, hogy valamilyen ünnepi, díszesebb kiadásban tündökölhessenek a polcom díszeiként. 


Azonban a már korábban emlegetett Európa is hajlamos leporolni a régebbi történeteket, így nemrégiben Victor Hugo klasszikusa, A párizsi Notre-Dame, illetve Robert Merle Szigete került újra a boltok polcaira. Szerintem ez egy üdvözlendő kezdeményezés, mivelhogy a kiadó arra apellál, hátha így nagyobb eséllyel veszik kezükbe a fiatalok, vagy bárki más, aki eddig ódzkodott tőlük. Mindenesetre az irány szuper, a borítók is jobban tükrözik a könyvek szellemiségét. 

#5 Penguin English Library
(Penguin Books)


Amikor először jártam külföldön könyvesboltban, rögtön kiszúrtam a Penguin kiadó köteteit, melyek káprázatos színekben pompáztak. Nem kell feltétlenül valaminek nagy feneket keríteni, és ezek a borítók éppen ezt támasztják alá, hogy a kevesebb olykor több. Letisztult, minimalista stílusuk miatt bármelyik enteriőrben megállják a helyüket, továbbá tényleg az igazán jelentőségteljes, mérföldkőnek számító műveket válogatták be. Nekem a Christmas Carol van meg egyelőre, de kacérkodom a gondolattal, hogy idővel tovább bővítsem a sort. :)

#5 + 1 Aminek nem lett volna szabad megjelennie... 
(Ulpius-Ház és társai)


Sajnos az Ulpius Ház nem a jó ízléséről volt híres (kivéve a Jane Austen könyveket, mert azok viszont elképesztőek!), amit a felettébb borzasztó kinézetű papírtömegek is bizonyítanak. Már említettem, hogy az erotikus irodalom közel sem a szívem csücske, úgyhogy főleg ezekből mazsoláztam. Valamennyi visszataszító, ízléstelen és közönséges - csak hogy a legfinomabb jelzőkkel illessem. Bizonyára lehetne még mást is említeni, de a fent emlegetett példákhoz képest valósággal tátong a szakadék a kettő között...

• A többiek véleményét is érdemes elolvasni: Dóri, Anett, Czenema, PuPi •

(Képek forrása: Pinterest // moly.hu)

Hasonló bejegyzések

10 megjegyzés

  1. Ó, a Penguin könyvek gyönyörűek! Hirtelen rákerestem, hogy ezek most a keményfedeles változatok-e, vagy csak a 'sima' papírborítások. De valahogy ők mindig erősek voltak a klasszikusok kiadásában.
    LOL, hát igen, írtam Pupinak is, hogy valószínűleg az Ulpius trehány borítói, amik igénytelen fordítással párosultak, hozzájárulhattak a csődhöz.
    (Mondjuk a kőkeménynek ez az eredeti kinézete. :P)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, a Penguin kiadványok valóban fantasztikusak! :) Tudtommal papírborításúak, legalábbis az én Karácsonyi énekem egész biztosan az, de úgy rémlik, a többi is. :)

      Egészen valószínű. :D Pedig ha jól emlékszem, kezdetben szépirodalmi köteteket adtak ki, és csak utána vett egy éles fordulatot a kiadó stílusa, majd ráálltak az erotikus irodalom "gyöngyszemeire". :P Komolyan mondom, még csak elképzelni sem tudom, mi vesz rá valakit, hogy ilyen borítójú könyveket olvasson. A Kőkemény pedig így is-úgy is rettenetes, hiába átvett borító! :D

      Törlés
  2. Az angolszász könyvpiacon tobzódni lehet a szebbnél szebb könyvekben :) Amúgy nagyon szeretem, amikor egy íróhoz hasonló borítók készülnek (mint mondjuk Nicolas Barreau) és most jöttem rá, hogy engem az új Gavalda borítók inspiráltak - eskü nem ezeket másoltam, de vhogy tudat alatt emlékeztem rá, hogy néznek ki :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ne is mondd, a Waterstones könyvesbolt maga volt a földi mennyország! *.* És be kell valljam, az onnan szerzett Nyúl Péter is nagyon előkelő helyet kapott, annyira kis szép, finom, és ízléses. :)

      Igen, szerintem is sokkal jobb, és bár nem tettem bele, de ugyanígy a Parknál a Peter Wohlleben könyveket is írhattam volna, mert ott is ügyelnek arra, hogy a megjelent kötetek passzoljanak egymáshoz. Sokkal könnyebb és jobb így a polcra rendezni őket, mert harmonikusan néznek ki. :)

      Igényes, jó munkából nem ciki inspirációt gyűjteni! ;)

      Törlés
    2. Sister, Wohlleben-sor is jól mutatott volna a posztban, valóban! :)
      Dóri, tényleg! Gavaldásak a tervezéseid! :D

      Törlés
    3. Imádom azt a sok zöldet, és a természeti képeket hozzá. A polcom két egyik legszebb borítójú könyve. :)

      Törlés
  3. De jó, hogy csatlakoztál! Nagyon tetszetős, harmonikus összeállítások, szuper lett! Igenis számít a borító, és a külső megjelenése a könyvek, már nem csak A világirodalom klasszikusai sorozat egyre fakuló, egységes példányai a minták. :)
    Néhányszor azért előfordult már, hogy a kiadó "engedett" a maroknyi rajongótábornak (a számokat ők tudják csak...), és mégis kiadta közkívánatra valaminek a folytatását, vagy végét. De általában ez nekik bukta, vagy jó esetben nullára jön ki, de persze kedves gesztus lehet, csak azoknak akik megvették, meg kéne még venniük mellé a kiadó három másik könyvét. :D Sajnos a pénz az úr, mindenki abból él, szóval megértem. :)

    Gavalda új kinézete csudajó! :) Nekem csak az Életre kelni van meg, a többit, amit olvastam tőle korábban könyvtárból, vagy kölcsön volt.

    Durrell újrakiadásának én is örülük, jól sikerültek az eddigiek. A régi "A hahagáj" borító olyan borzasztó.... pedig egy annyira jó könyv! :)))
    Merle A sziget az új köntösben, nahát! Még nem is láttam eddig, de tényleg pompás lett!
    Huhh, jó kis válogatás lett az erotikusból is, tényleg elég közönségesek... dehát nem is mi vagyunk a célközönsége. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, PuPi! :) Jó látni, hogy javuló tendenciát mutat a dolog, és tényleg nem csak az egyszerű, vászon borítójú kötetek hódítanak a piacon. ;)
      Volt már rá példa, hogy tényleg kiadtak valamit, de azért ez elég ritka. Mostanában többször is futottam olyan kérdésbe, hogy adják ki újra a Csodálatos Waverley-kertet, mivel már nagyon nehezen beszerezhető, de állítólag lejártak a jogai, de olvastam olyat is, hogy majd az Első fagy vásárlási számától függ. Kicsit ellentmondásos, nem tudom, melyik válasz az igazi, viszont akik már évek óta hajkurásszák, megint csak hiába várnak... Ezért is méltányoltam a Park Kiadó gesztusát, hogy a Netflixes filmből kifolyólag újra kiadták a Krumplihéjpitét, és annyira örülök, hogy így én is be tudtam szerezni! :)

      Az Életre kelninek csodaszép borítója van, nekem is nagyon tetszik! Csak sajnos nem tudtam elolvasni, még az első novella végéig sem jutottam el, annyira más volt a hangulata... Nekem az Együtt lehetnénk, a Csak azt szeretném, ha valaki várna rám valahol, illetve az Édes életünk van meg, de hiába különfélék, mégis illenek egymáshoz. :)

      Szerintem is szuper lett, nagyon tetszenek ezek az élénk színek! Rákerestem, és tényleg, "A hahagáj" sem túl bizalomgerjesztő... Hátha ő is kap majd új köntöst! :)
      Én először booktasticboglinc Instagram oldalán futottam bele, ő osztotta meg. :)

      Az erotikusból nem volt nehéz, és igyekeztem olyanokat beválogatni, amik még nem túlzottan sikamlósak, mert az az én blogom stílusába nem igazán fér bele, viszont szerettem volna illusztrálni valahogy. Még szerencse, írtam is, hogy ha rajtam múlik, sosem veszek ilyen könyvet a kezembe! :)

      Törlés
  4. De szuper könyveket gyűjtöttél össze! Óh a Barraeu kötetek. Ezeket hogy felejthettem ki? Nekem is nagy kedvenceim, annyira jó a színválasztások, és hát Párizs <3 Még sosem voltam, de már mindent tudok a városról ezekből a könyvekből! Gavalda könyvek így egymás mellett tök jól mutatnak, és sajnos a ciki szekció is annyira beszédes.... Kár ezekért a borítékért, bár szerintem tükrözik egy kicsit a sztorit is, de egyiket sem olvastam, szóval nem tudok 100%-os eredményt! A külföldi borítók valahogy tényleg szebbek, mint a hazaiak, én is mindig nyálcsorgatok rájuk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, igyekeztem a kedvenceimből válogatni. :) A Barreau kötetekért rajongok, kíváncsi vagyok, legközelebb milyen borítót fog kapni a következő! :) Párizs csodás hely, én is két éve jártam ott először. A párom lepett meg ezzel az úttal, ráadásul a szállásra sem volt gondunk, mert lakik kint egy kedves, baráti házaspár, akik befogadtak bennünket arra az 5 napra. :) Megéri egyszer (többször :D) elutazni, mert rengeteg a látnivaló, és aki fogékony a város hangulatára, azt azonnal be fogja rántani!

      Hát igen, az erotikusok elég egy kaptafára készülnek, még csak szem elől sem tévesztheti az ember. Én sem tudok, így látatlanban nyilatkozom csak, de a borító alapján van elképzelésem, és nem, köszönöm, nem akarok egyet sem elolvasni. :P Szerintem most már a hazai könyvborítók is felveszik a versenyt a külföldiekkel, rengeteg pozitív példa van! :)

      Törlés