Évértékelő • 2023

január 10, 2024

A 2023-as év kevésbé volt hepehupás, mint az előző, így sem kerültek el teljesen az embert próbáló percek. De arra jutottam, hogy ez is az élet velejárója, és enélkül nem értékelnénk azt a sok szépet és jót, amit az apró pillanatok adhatnak. Egyébként is hajlamos vagyok észrevenni magam körül ezeket a momentumokat, mert hiszek abban, hogy nem feltétlenül a nagy, hangzatos tettekben rejlenek a csodák, hanem azokban a kis gesztusokban, mosolyokban, ölelésekben, melyek a nehéz időkben is támaszt nyújthatnak. 

A könyvmolylét

A tavalyi évvel nagyon elégedett vagyok, és maximálisan sikeresen zárhatom. Bár továbbra is megmaradtam a komfortzónámon belül, mégis próbáltam nyitni más szerzők és műfajok irányába is, amit szeretnék az idén is megtartani. Nem csupán a könyvek, hanem az elolvasott oldalak száma is egyenes arányban nőtt: előbbi +7%-os, míg az utóbbi +27%-os növekedést mutat. Az év vége felé pedig nagy segítségemre volt a moly újítása, az éves terv bevezetése, ami remek motivációs eszközként szolgált. 


Elolvasott könyvek száma: 46 (~13.870 oldal)
Ebből 26 e-könyv (56 %), és 20 saját (44 %). 

Legrövidebb könyv: Papp Diána: Szerencsedió (40 oldal)

Leghosszabb könyv: J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege (624 oldal)

Újraolvasott könyvek: 1

Átlagos oldalszám: 300

Származás alapján: magyar (11), skandináv (9), brit / amerikai (8)

Címkék alapján: romantikus (13), ifjúsági (8), krimi (7)

Beszerzett könyvek száma: 16 - amiből 11 ajándék, 5 vásárlás. Többnyire a már elkezdett sorozataim kibővítése motivált, impulzív szerzemény alig került a kosaramba. Csodás érzés ránézni az egyre bővülő David Attenborough-, Nicolas Barreau-, és Peter Wohlleben részlegemre, vagy épp a szivárvány színeiben pompázó Oltári Austen sorozat tagjaira. Lelkesen gyűjtöm a házikós Agatha Christie novellásköteteket, illetve a mesekönyves szekcióm is bővült néhány csodaszép darabbal. 

A legkedvesebb könyvek TOP listája


☆ Samuel Allo: A két csillag - lenyűgöző
☆ Csing-Li: Sinrin-joku - példamutató
☆ Fekete István: Csí és más elbeszélések - lélekemelő
☆ Rosemarie Eichinger: Esznek-e a halottak epertortát? - szeretnivaló
☆ Tom Felton: Túl a varázslaton - emberközeli
☆ Tracy Rees: A vidéki templom titkai - szívmelengető

A legnagyobb csalódások TOP listája

☹ Kathryn Littlewood: Bliss - A varázslatos pékség titkai - érdektelen
☹ Natalie Haynes: Ezer hajó - szuper alapötlet, sivár megvalósítás
☹ Papp Diána: Szerencsedió - idegesítő főszereplő

A molyléten túl

Az év első felét leginkább az esküvőnkre való készülődés jellemezte. Az eredeti tervünket kissé módosítottuk, de minden részlet teljes mértékben minket tükrözött: kezdve az egyszerű, letisztult dekorációtól, a visszafogott, mégis elegáns ruhámon és kiegészítőimön át, egészen az elképesztő, három emeletes tortánkig. És még az égiek is áldásukat adták, hiszen aznap virradt fel május első napsütéses napja, a hosszú, esős időszak után. 2023 legeslegboldogabb eseménye volt, ráadásul nem csak számunkra, hanem minden kedves vendégünknek is, akik jelenlétükkel tovább emelték a ceremónia fényét. ♡ 

A csodás, felejthetetlen ausztriai nászutunkat követően nem sokkal tudtuk meg, és szinte "postafordultával" indultunk haza, hogy végső búcsút vegyünk apósomtól... Ugyan fel voltunk készülve rá, mert régóta súlyos betegséggel küzdött, ennek ellenére váratlanul ért minket a hír. Annak viszont mindketten örülünk, hogy megélte, és láthatott minket csordultig boldogan és fülig szerelmesen egybekelni. :')


Július ismét nagy fordulópontot jelentett, mivel ekkor utaztam el életemben először Svájcba, és vettem részt azon a fesztiválon, aminek az előkészületeiben már régóta aktívan szorgoskodom. Amennyire tartottam és féltem tőle, olyan pozitívan csalódtam - óriási komfortzóna tágításként éltem meg! Nem csak magát a rendezvényt, hanem a zenészekkel való közös ebédet, a szédületes koncerteket, és a közös csavargást Genf városában. Rengeteg kedves emberrel találkoztam, és noha iszonyú keveset aludtam, ennek ellenére igyekeztem a lehető legjobb formámat nyújtani. Svédországba visszatérve az első heteket töltöttük együtt a férjemmel friss házasokként, ami egyszerre volt otthonos, mégis teljesen új érzés. :)

A nyarat egy rövid, finn hétvégével ünnepeltük, ami nagyszerűen sikerült. Helsinki rekordsebességgel lopta be magát a szívembe, és titkon reménykedem, hogy lesz még alkalmam Finnországban barangolni! Az ősz viszonylag eseménytelenül telt, bár az otthoni hazalátogatás mindig szuper programokban bővelkedett, ahogy az adventi készülődés is. Hosszú idő után újra színházba mehettem a férjemmel, de a nyár folyamán Anyukámmal is ez volt az egyik kedvenc közös időtöltésünk. Nagy élményt jelentett a Magyar Zene Házában járni, és bejárni az állandó kiállítás valamennyi részét. A húgom, a keresztanyukám és az unokatesóm látogatása pedig minden szempontból fantasztikus betetőzése volt az évnek, ami a fentekkel és a lentekkel együtt életem egyik legmeghatározóbb esztendejévé vált. 

Előző részek: 2022 · 2021 · 2020 · 2019 · 2018 · 2017 · 2016

(Képek forrása: 1, 2, 3, 4, moly.hu, saját)

Hasonló bejegyzések

14 megjegyzés

  1. Gratulálok az eskövőtökhöz, és sajnálom a veszteségeteket. <3

    VálaszTörlés
  2. Na, ide is eljutottam végre. :)
    Az Esznek-e a halottak epertortát? nekem nagyon kedves emlék, egy darabig azt hittem, a Másodvirágzás is hasonló lesz, csak "felnőttben", de hatalmas csalódás volt, és nem segít, hogy kb. mindenki imádja azt a könyvet.
    Hasonlóan kedvenc volt A vidéki templom titkai, nagyon vártam a karácsonyi részt magyarul, de nem jelent meg.
    A Bliss nekem bejött, sajnáltam, hogy nem folytatták magyarul, meg is vettem angolul a 2. részt, de még nem jutottam el az olvasásáig.
    A programjaitokról meg mindig jó olvasni. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szuper vagy! :) Ó, én is beterveztem a Másodvirágzást valamikorra, de ezek szerint nem teljesen ugyanolyan, mint az Epertorta. Kár érte, pedig úgy szerettem azt a könyvet! A vidéki templom titkai teljesen véletlenül került a kezembe, de annyira örülök neki! Elképesztően szerettem, az egyik legkedvesebb könyves élményem 2023-ból. :) A karácsonyi részre én is beneveznék!
      Nekem a Bliss kicsit csalódás volt, már alig emlékszem rá, pedig egészen jónak tűnt a fülszövege alapján. Hátha a folytatása jobb ennél, kíváncsi lennék a véleményedre róla, ha esetleg egyszer sorra kerül. :)
      Köszi! :) Mindig hálás vagyok érte, hogy ennyi jóban is részesülhetek. :)

      Törlés
    2. Nem, a Másodvirágzás teljesen más, mint az epertortás, de ne hallgass rám, ha el akarod olvasni, ne befolyásoljon a véleményem. :)
      Nekem tetszettek a Blissben a sütikbe sütött varázslatok, meg valahogy a könyv hangulata is kedves, bár erősen macerás dolognak tűnik folyton sütni, ha az ember varázsolni akar. :D Sokra már nem emlékszem belőle amúgy, csak a hangulata maradt meg. Szeretném folytatni, majd megírom, hogy tetszett, ha eljutok odáig.

      Törlés
    3. Ezt sajnálattal hallom. :( Ne aggódj, nem befolyásol, de akkor kicsit kivárok vele, majd meglátom, hogy fér bele az évembe. Igen, a sütis varázslatok, tényleg! Azokat én is élveztem, de azért sokkal jobb könyvek is vannak ifjúsági kategóriában. ;) Szuper, várom majd az értékelésed róla! :)

      Törlés
    4. Na érdekes, ha engem kérdeznél, hangulatban szerintem pedig van hasonlóság a Másodvirágzás és az Esznek-e között! :)

      Törlés
    5. Ezek szerint mégis érdemes lenne tenni vele egy próbát? Hmm, most megint elbizonytalanodtam. :D

      Törlés
    6. Mikor elkezdtem olvasni a könyvet, az elején, mikor leírja a temető hangulatát, a nő ottani életét, nekem is eszembe jutott az Esznek-e, de aztán szerintem nagyon más irányba megy el. A közös a két könyvben valóban a temetői hangulat, a halál, az elmúlás, de teljesen más a történet, teljesen más írói eszközökkel. Az eleve egy ifjúsági könyv, a nehéz témája ellenére is könnyedebb stílusban, emez meg felnőtteknek szánt, keményebb mondanivalóval. Na, de a puding próbája az evés, csak úgy döntheted el, ha elolvasod. ;) Nehéz döntés ez sokszor. :)

      Törlés
    7. Persze, más azért, nem lehet megfeleltetni, de számomra voltak hasonlóságok, és nem csak a temető miatt, hanem abban a különös hangulatban amit teremtettek a szerzők.

      Törlés
    8. Pupi, kevés egyezés van bennünk "azzal a könyvvel" kapcsolatban, de ezzel egyet tudok érteni. :)

      Törlés
  3. Későn érkezem, de azért érkezem. :D És keveset is fogok most mondani, de ezt mindenképp le akartam azért írni: annyira ügyese érzékletesen használsz csak egy-egy szót a könyvek jellemzésére! Én, a szófosó igazn irigykedem az ilyen kompakt megfogalmazásokra! :)
    Legyen szuper éved, és kerüljön el a bánat és a rossz, jó ideig! ♥

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De milyen menő, hogy még így is kommentelsz! :) Nagyon köszi, mindent! ♥ A kedves bókot, illetve a jókívánságokat is. :) Én is csodás, élményekkel teli évet kívánok neked! :**

      Törlés
    2. És mennyivel menőbb lett volna typók nélkül, bocsi! :D
      ♥ Köszönöm! Legyen jó évünk! ♥

      Törlés