Évértékelő • 2021

január 10, 2022

Különös év volt ez a tavalyi. Nem minden pillanatát fogom boldog emlékként megőrizni, mégis, összességében nézve, rengeteg jó dolgot köszönhetek neki. Nem csak a saját életemben hozott változásokat, hanem a szűkebb környezetemben is - példának okáért említhetném az Apukámat, aki, túl a hatvanadik évén, vett egy nagy levegőt, és otthagyta a tanári pályát. És ezért elképesztően büszke vagyok rá, és hihetetlenül becsülöm a bátorságát! Szerintem abszolút sorsszerű, ahogy az is, hogy mennyi kedves találkozás, beszélgetés és élmény jutott az otthon töltött időkre. Sokat beszélgettem a nagyszüleimmel is, főleg a nagymamámmal, aki a térderősítő terápiám alatt gyakran odaült mellém, és mesélt. Régmúlt dolgokról, családi anekdotákról, távoli ismerősökről - néha csak úgy az életről. Szóval írhatnám azt, hogy voltak nehezebb időszakok, mert igen, voltak, ezt nem is szeretném elkendőzni, viszont ha ezeken túltekintek, szimplán a hála és a köszönet érzése keveredik bennem.

A könyvmolylét

Január elején még nagyon bizakodó voltam, és egy merészebb számot lőttem be célul, ami kissé meghaladta a jelenlegi kapacitásomat. A számláló végül a 44-nél állt meg, ami, bár kissé alacsonyabb, mint amit beterveztem, ennek ellenére nem tölt el szomorúsággal vagy csalódottsággal. Ezúttal több rövidebb lélegzetű történetet vettem a kezembe, mert most ezek estek igazán jól, így nem csupán mesekönyveket, hanem jó pár novelláskötetet is sorra kerítettem. 


Elolvasott könyvek száma: 44, ez nagyjából ~ 13.000 oldalt tett ki. 

Próbáltam minél több saját példányt válogatni, ami végeredményében teljes siker, számszerűsítve 20 könyvet (40%) jelent, 22-t (50%) e-könyvben, egyet hangoskönyvként hallgattam meg, valamint egy kölcsön kötetként került a listába. 

Legrövidebb könyv: Lackfi János: Igaz mese a karácsonyról (28 oldal)

Leghosszabb könyv: Leiner Laura: Állj mellém (560 oldal)

Újraolvasott könyvek: 2
(Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen,
J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve)

Átlagos oldalszám: 295

Női-férfi írók aránya: 68% - 32 % 

Származás alapján: brit (20), magyar (12), amerikai (5)

Címkék alapján: romantikus (14), ismeretterjesztő (10), ifjúsági (8)

Beszerzett könyvek száma: 23, amiből 5 ajándék, 18 pedig saját vásárlás, de ennek a jelentős részét ajándékba kapott összegekből vettem. Teljesen odavagyok a nemrégiben útjára indult Manó Könyvek mesekötet sorozatért, így, mondanom sem kell, Szederberek aprócska egérkéi első látásra belopták magukat a szívembe! Ugyanígy említhetném a karácsonyi Nyúl Péter kiadást is, ami csodás betetőzése volt az adventi időszaknak. Továbbá négy kötettel bővült a természettudományos / etológiás polcom, melyek közül kettőt már kivégeztem, és mindkettő elképesztően sokat adott. Szemléletformáló hatásuk vitathatatlan! ♡

▿▾▿

A legkedvesebb könyvek TOP listája 


☆ Beatrix Potter: Nyúl Péter és barátai
☆ Tittel Kinga: A Duna kincsei
☆ David Michie: A négy lábon járó spiritualizmus
☆ Mary Alice Monroe: Ház a parton
☆ David Attenborough: Egy élet a bolygónkon
☆ Jill Barklem: Szederberek összes meséje

Attenborough bácsi és David Michie visszatérő szerzők - mind a ketten már a tavalyi toplistába is bekerültek, ahogy Tittel Kinga sem először kerül nálam a dobogóra. Beatrix Potter illusztrációira nincs annál jobb szó, mint az, hogy léleksimogató, ahogy Szederberek tündéri egérkéire tökéletesen illik a bűbájos jelző. Mary Alice Monroe azonban új felfedezett számomra, akit egyértelműen Avilda kedvcsináló videójának köszönhetek. Nem hittem volna, hogy ennyire a szívembe fogom zárni, de a teknősmentés, illetve az anya-lánya kapcsolat mentén kibomló történet teljesen elvarázsolt. 

A legnagyobb csalódások TOP listája

☹ Bauer Barbara: Az aranyműves fia
☹ Philipp Schott: Egy kisállatrendelő hétköznapjai
☹ Victoria Twead: Két vén bolond otthonra talál
☹ Rosie Blake: Hygge szerelem

Bauer Barbara erősen túlértékelt írónő, ez már biztos. Az aranyműves fia volt az első, és - alighanem - egyetlen próbálkozásom tőle - köszönöm, de többet nem kérek. Hasonlóan jártam a cuki borítójú állatrendelős sztorikkal is, ahol a doktor úr nem tudta eldönteni, hogy okítani vagy szórakoztatni szeretne inkább, merthogy a kettő együtt nem ment. Legalábbis számomra nem. A két vén bolond otthonra talál egészen biztatóan indult, de aztán olyan mélyrepülés vette kezdetét, hogy alig bírtam kikecmeregni belőle. Végül egy újabb borító-fiaskó: a Hygge szerelem, ami annyira lassú lefolyású, hogy az már fizikailag kínszenvedést okoz. Pedig lett volna benne lehetőség, mégsem sikerült megfelelően kiaknázni, és így egy túlnyújtott rétestészta kerekedett ki belőle, amiből ráadásul alaposan kispórolták a tölteléket is. 

Ami még kimaradt, de mindenképp említésre méltó:


✻ Agatha Christie: Adventi krimik - kellemesen otthonos
✻ Szabó Magda: Álarcosbál - könnyfakasztó
✻ Laura Madeleine: Egy francia titok íze - magával ragadó
✻ Nádasdy Ádám: Milyen nyelv a magyar? - szórakozva tanító
✻ Elli H. Radinger: A farkasok bölcsessége - lélekemelő
✻ Beatrix Potter: Nyúl Péter adventi kalendáriuma - szívmelengető
✻ J. K. Rowling: Az Ickabog - frappánsan zseniális
✻ Susanne Foitzik - Olaf Fritsche: Hangyák - elképesztő
✻ Lucy Strange: A kastély szelleme - lebilincselően izgalmas

A molyléten túl

Az év első fele jobbára eseménytelenül telt, aminek legfőképp a decemberi térdsérülésem az oka. A tavasz beköszöntéig ugyanis lelkiismeretesen tornáztam, minden este, és igyekeztem eddzeni magam, hogy a jó idő eljövetelével én is új erőre kaphassak. Már javában március volt, amikor a bolond időjárás közepette teljesülhetett az egyik legrégebbi kívánságom: nevezetesen a cseresznyefa virágzás megörökítése a stockholmi Kungsträdgården parkban. Hihetetlen látvány volt az egybefüggő, rózsaszín felhő, imádtam! És, azt hiszem, innentől gyorsultak fel igazán az események, de a tetőpont a várva várt hazautazásom volt, július elsején, Anyukám születésnapján. 

Otthon aztán csőstül jöttek a programok: ünnepi ebéd Kismaroson, dedikálás Sajdik Ferenccel, Kolodko szobrok felkutatása, szentendrei kiruccanás Anyával, közös rizottózás a nagyszüleimnél, foci EB az unokatesómmal, óriáskerék a Duna-parton, társasozós nyári esték, kóspallagi látogatás a keresztanyukámmal, családi találkozó, vegán éttermezés Nitával, éjszakai városnézős buszozás, Beethoven koncert, ismerősökkel való találkozások, na meg végeláthatatlan mennyiségű Lizi cicázás... Az otthon töltött hat hét maga volt a testi-lelki feltöltődés. 


Ősszel megint egy izgalmas időszak vette kezdetét az új autónk vásárlásával, illetve felavatásával, amit egy fizikailag roppant kimerítő, de annál eseménydúsabb roadtrip tetőzött be. Ezzel az úttal még adós vagyok, mert szeretnék róla egy picit bővebben is mesélni, mindenesetre szebbnél szebb helyeken jártunk, amiket nem fogunk egyhamar elfelejteni. A karácsony ismét a megszokott mederben zajlott le, ráadásul először lehettem egy napra háziasszony, ugyanis a nagyszüleimet megvendégelve egy hamisítatlan julbordot varázsoltunk az ünnepi asztalra, ami várakozáson felül sikerült. Nem csak az ételeket tekintve, hanem elsősorban a hangulata és a közös együttlét okán. ♡ 

▿▾▿

Ami a blogot illeti, összesen 32 bejegyzés került ki, aminek kiemelkedő részét továbbra is a havi zárók, illetve a témázós bejegyzések jelentik. Meglepően nagy népszerűségnek örvendett a vega receptes cikkem, aminek már tervezem a folytatását, illetve gyűjtögetem az ötleteket a kis színesekhez is. Más elképzelésem egyelőre nincs, de a blogomon, furcsa mód, mindig is a spontaneitás dominált - itt nem szoktam nagyon előre tervezni. A fotózás változatlanul nagy szerelem, ami egyszerre emlékőrzés, kikapcsolódás, és feltöltődés. Minden tekintetben tökéletes énidő. :)  

Előző részek: 2020 · 2019 · 2018 · 2017 · 2016

(Képek forrása: 1, 2, 3, 4borítók + kollázs)

Hasonló bejegyzések

4 megjegyzés

  1. Jó volt olvasni az évedről így egyben is, remélem 2022 is hasonló szuper élményeket tartogat majd! A kis színeseket és a roadtrip - beszámolót is várom :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, Dóri! :) Én is hasonlóan szép élményeket kívánok neked az új évre! Örülök, jó ezt hallani! :)

      Törlés
  2. Örülök, hogy összességében jól sikerült az éved és hogy ennyi időt tölthettél a családoddal. Ez igazán felbecsülhetetlen.💞 Apukádnak meg csak gratulálni tudok, nagyon bátor dolog ennyi idősen ilyen döntést meghozni.

    Kíváncsian várom egyébként a roadtripes és a következő vega receptes bejegyzést :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! :) Én is így gondolom, valószínűleg ezért is szenteltem neki ekkora figyelmet. Az Apukám nevében is köszönöm a kedves szavakat!

      A to-do listán már fent vannak, úgyhogy előbb-utóbb (inkább előbb) el is készülnek! :)

      Törlés