Olvasási szokások, avagy mikor, mennyit és hogyan olvasunk? • Témázás

november 28, 2019

"Mégis hogy tudsz ennyit olvasni?" Szerintem valamennyien megkaptuk már ezt a kérdést az olvasási szokásainkkal kapcsolatban, vagy ha nem, felmerült bennünk egy-egy olvasmánylistát látva. Hogy lehet, hogy valaki több, mint 100 könyvet tud felmutatni az év végén, míg mi csupán ennek a töredékét? Fontos hangsúlyozni: az olvasás abszolút nem versenyre menő tevékenység, hanem elsősorban szórakozás. Minőségi időtöltés. Kikapcsolódás. Novemberben ezt a témát járjuk körbe a Témázós lányokkal, és itt meg is ragadnám az alkalmat, hogy ismételten megköszönjem ezt a kedves invitálást. Mindig öröm hozzátok csatlakozni! :)


Alapvetően szerencsés helyzetben vagyok, ugyanis eddig mindig volt lehetőségem időt szakítani az egyik legkedvesebb hobbimra, az olvasásra. És azt hiszem, itt ez a kulcs: hogy számomra az olvasás szenvedély, amire szívesen áldozom a szabadidőm. Amíg nem okoz örömet, hiába is adnék bármilyen tanácsot, teljesen felesleges lenne.

#1 Mikor és mennyit olvasok?

Én többnyire esténként szoktam, amikor tisztán és illatosan bebújok az ágyba, és hagyom, hogy a történet kicsit lecsendesítse a fejemben zúgó gondolatokat. Megfigyeltem, hogy ha telefonozás helyett inkább az olvasásra szavazok, sokkal nyugodtabban alszom az éjszaka folyamán. Köze lehet a telefon által kibocsátott fényhez is, de úgy hiszem, az olvasásnak olyan nyugtató és kisimító hatása van, amivel kevés dolog veszi fel a versenyt. Mivel a barátommal közösen szoktunk az aktuális olvasmányunkba merülni, épp ezért ez is egyfajta közös időtöltésnek számít. Nem kell hosszú oldalakra gondolni: elég két-három fejezet is. Igyekszünk nagyjából minden nap azonos időben lefeküdni, épp ezért az esti rutinunk része a közös olvasás. Viszont konkrét mennyiséget nem tudok mondani, mert kiszámíthatatlan, hogy éppen hány oldalra jut időm vagy energiám. Vannak jobb napok, amikor több oldal is elfogy, de akadnak olyan napok is, amikor egyáltalán nem veszek a kezembe könyvet, és helyette inkább sorozatot nézünk. :)

Legszívesebben vonaton falom még a betűket, ami picit visszahozza az egyetemi ingázós időszakomat. Ehhez pedig remek aláfestő zenét biztosít a vonat zúgása, kattogása, ami egyfajta megnyugtató melódiaként von körbe, akár egy buborék. Egyszerűen imádom!

#2 Minőség vs. mennyiség 

Többször hangoztattam már a blogon, hogy én teljes mértékben az örömből való olvasás híve vagyok. Egyáltalán nem tudok azonosulni azzal a furcsa tévképzettel, miszerint nem szabad könyvet félbehagyni. Nem, ez csak felesleges "mazochizmus", igenis tudni kell olykor nemet mondani! Ha nem csúszik egy könyv, nyűgnek és tehernek éljük meg az olvasását, nem hinném, hogy körmünk szakadtáig ragaszkodnunk kell a befejezéshez. Jómagam általában pár fejezet után képes vagyok eldönteni, hogy érdemes-e végigolvasni azt az adott kötetet, vagy célszerűbb könnyes búcsút vennünk egymástól. Soha nem a listák miatt olvasok, erről régen leszoktam már: sokkal inkább a komfortzónám tágítása, az élmények gyűjtése motivál. Úgy vélem, az is hatalmas dolog, ha valaki csupán tíz könyvet olvas el egy év alatt, ugyanis a legfőbb cél az olvasás megszeretése. Ezt nem szabad és nem is érdemes számokban mérni. 

A minőség ugyancsak rendkívül szubjektív szó: kinek-kinek mást jelent. Hogy ez most éppen hazai szépirodalomban, igényes fantasyben, vagy bájos romantikus regényekben nyilvánul meg, embere válogatja. Mivel itt alapvetően egy hobbiról beszélünk, felesleges különbséget tenni a kettő között; a lényeg, hogy örömet okozzon nekünk! 

#3 Olvasási tudatosság 

Nemrégiben döbbentem rá, hogy az olvasás egy nagyon komoly önismereti próba. Hiszen ki más tudná, mi tetszhet nekünk, mint saját magunk? A megfelelő olvasmányok kiválasztása éppen ezért kulcsfontosságú, amihez elengedhetetlen, hogy kutakodjunk, keresgéljünk, és vizsgálódjunk. Aki nem járatos a könyves világban, aligha tud eligazodni segítség nélkül, de azoknak is izgalmas kaland lehet, akik egy kis változatosságra vágynak. 

Amikor összeállítok egy olvasmánylistát, annyira várom, hogy nekikezdjek, hogy abszolút semmi szükség bármilyen motivációra. Ha mégis elakadnék, mindig van egy alternatív listám, amire olyan könyveket teszek, melyek vagy egy megkezdett sorozat részét képezik, vagy már régóta érdekelnek. Arra mindig törekszem, hogy a frissen beszerezett könyveket ne várakoztassam sokáig, és ne csak porfogóként végezzék a polcon. Továbbá ügyelek arra is, hogy keveredjenek a stílusok: legyen benne minél többféle műfajú kötet. Így ha elakadnék egy krimivel, lehetőségem nyíljon könnyedebb vizekre evezni. 

#4 Nem szégyen olykor szünetet tartani...

Mi sem vagyunk robotok; bizony vannak olyan időszakok, amikor kicsit besokallunk, és kivételesen másra vágyunk esténként. Ilyenkor érdemes elővenni a kilométer hosszúságú filmes-és sorozatlistát, kiválasztani egyet, és egy forró ital társaságában bekuckózva kikapcsolódni. Vagy sétáljunk egy nagyot a természetben, próbáljunk ki egy új receptet, esetleg üljünk be egy kávézóba, és hagyjuk, hogy a nyüzsgés elterelje a gondolatainkat. Bármelyiket is válasszuk, mind jó hatással lesz a közérzetünkre!


További praktikus tanácsok

  • Utazás közben a legjobb társ egy könyv! Legyen az vonatozás, repülőút, vagy buszozás, egy jól megválasztott könyvvel gyorsabban telik az idő. 
  • Felesleges telefonozás helyett is olvassunk! Csökkenti a stresszt, lenyugtatja az idegeket, ráadásul hasznosabb is. :) 
  • Csakis örömből olvassunk! Ne akarjunk megfelelni bármilyen társadalmi elvárásnak; bátran válasszuk azt, ami feltölt és kikapcsol! 
  • Ha nem megy, ne erőltessük! Nem lehet elégszer hangsúlyozni: felesleges magunkat nyomasztani egy olyan olvasmánnyal, ami csak felbosszant. Az erőltetéssel egy lépéssel közelebb kerülünk az utálathoz, ami viszont az olvasás rovására is mehet. Megéri? 
  • Ne támasszunk magunk elé irreális elvárásokat! Inkább mélyedjünk bele egy szívünknek kedves történetbe, minthogy kapkodjunk, csak azért, hogy utolérjük a gyorsan olvasókat. 

◃ A többiek véleménye: Dóri, Anett, Héloise, PuPilla ▹
◃ ◂ MandiMariann, Nita ▹ ▸

(Képek forrása: Pinterest)

Hasonló bejegyzések

6 megjegyzés

  1. Sisterem! :D Én is rögvest szenvedélynek aposztrofáltam a hobbinkat, és így mindjárt más a leányzó fekvése, mert mögé teszi azt a tüzet, ami hajt minket mindig hozzá. Hogy ezt nem lehet csak úgy kikerülni, elodázni, elhagyni... nekünk olvasni kell, mert annyira szenvedélyesen szeretjük a könyvek világát. :) ♥

    Nagyon aranyos ez az esti közös olvasás, mi is szoktunk, bár inkább hétvégi-délutáni van, az olvasófotelekbe kucorodva. :)
    Vonaton szerintem is nagyon hangulatos olvasni. :)

    A műfajok, stílusok keverése tényleg jó, hogy ne mindig ugyanolyanokat olvass egymás után. Én a nyelveket és a könyvek hosszát is szeretem variálni, hogy ilyen szempontból is minél változatosabb legyen az olvasmánylistám.

    Tetszenek a praktikus tanácsok, jól összefoglaltad! :))
    Örülök, hogy írtál! :*

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt magam sem írhattam volna szebben, PuPi drága! :* Valóban ez a tűz ég bennünk, valahányszor egy új könyvbe fogunk, és valljuk be: ettől is olyan szép ez a hobbi! :)

      Óh, nálunk is előfordul, hogy másképp alakul a dolog, nincs ez kőbe vésve, de alapvetően szeretünk így olvasni. :) Vonaton az egyik legjobb, nem igaz? :)

      Tényleg, nálad a nyelvek is keverednek, ami egy plusz izgi faktor az olvasásban. :) Szerintem a változatosság itt is nagyon fontos, mert ha túlzottan egy kaptafára íródott történetek kerülnek folyton a kezünkbe, egy picit mi is belefáradhatunk...

      Köszönöm szépen, meg azt is, hogy csatlakozhattam! :) :*

      Törlés
  2. Mindig elfog a nyugalom, ha olvasom a bejegyzéseidet, olyan szép lett ez is. Az olvasás valóban szenvedély, hobbi, örömforrás és igen, ahogy írod az önismeret egyik jó eszköze. Az esti közös olvasás nagyon szép közös időtöltés - jó hogy van egy közös hobbitok, még könnyebben megértitek a másikat. Az elalváshoz is nagyon jó eszköz, lecsendesít, megnyugtat.
    Nekem feladatom, hogy lelassuljak kicsit az olvasás terén, és olyan könyveket válasszak, amik építenek engem :) Te ebben inspirálsz - jó hogy csatlakoztál! <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj, köszönöm ezt a csupaszív, kedves kommentet, Dóri! :) <3 Nagyon jólesett, és csak egyetérteni tudok minden szavaddal! Olyan jó érzés, hogy inspiráló hatással bírok - már csak ezért is megéri blogot írni! <3

      Törlés
  3. Olyan jó, hogy csatlakoztál, mert teljes mértékben tudok azonosulni a bejegyzéseddel. Az olvasás szenvedély, és ahhoz, hogy ezt műveljük fontos, hogy legyen önismeretünk, mert a választás fontos. Én is amondó vagyok, hogy ha egy könyv béna, akkor ne szenvedjünk vele, mert nincs értelme. Ez a kis közös olvasás rituálé nagyon jól hangzik, és tényleg jobb úgy lefeküdni aludni, hogy előtte könyvet olvastál és nem a telefont görgetted. Egy könyvben annyi minden történik, míg a netem mindig ugyanaz megy kb. Annyira jó, hogy összegyűjtöttek tanácsként a bejegyzés végén a dolgokat, ezt kéne mindenkinek megfogadni :) Jah és imádom a képeket a bejegyzésesidben, annyira jó rájuk nézni, nagyon hangulatosak <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :) Én is úgy vettem észre, hogy eléggé hasonló a véleményünk a témában, és ez mindig olyan jó dolog. :) A kis közös olvasásainkat én is nagyon szeretem! Otthon is mindig akkor olvastam a "legproduktívabban", amikor volt társam: a cicusom, Lizi. :) Ha ő ott volt mellettem, sokkal nagyobb kedvvel és lendülettel fogytak a lapok, mert a könyvben levő világ kiegészült Lizi szuszogásával. <3

      A tanácsok tekintetében ugyan nincs új a nap alatt, de azért igyekeztem hasznos(nak tűnő) tanácsokat adni! :) Köszönöm!! Erre mindig nagy hangsúlyt fektetek, és van, hogy egy órába is beletelik, mire megtalálom a tökéletes hangulatúakat, amik passzolnak egymáshoz. A Pinterest ilyen szempontból (is) egy feneketlen kincsesláda. :))

      Törlés