Kiskarácsony, nagykarácsony - svéd módra

december 23, 2017

Régóta szerettem volna már írni az itteni hagyományokról, mert cseppet különbözik az otthonitól, ami mindig nagyon érdekes tapasztalat egy külföldre vetődött emberkének. Egy ideje gyűjtögetem már az érdekességeket, szokásokat, amiket most nektek is bemutatok. Lessünk hát be egy képzeletbeli kis ablakon, és nézzük meg, hogyan is telik a karácsony a svédeknél! 

Fényáradat

Ahogy azt már a novemberi bejegyzésemben is hangsúlyoztam, novembertől elindul a fényesség időszaka, azaz minden lakás, házikó és kuckó egy csapásra barátságossá válik a felaggatott fényfüzérek, kis csillagok, és egyéb fénylő alkalmatosságok segítségével. Vidéken az sem meglepő, ha a kertet ellepik a fénybe öltöztetett kis állatok; őzikék, szarvasok, mackók. Ez számomra már-már a giccs határát súrolja, főleg, hogy a többség inkább a visszafogott, skandináv minimalista díszítésre esküszik. A városokat is ünnepi díszbe öltöztetik, Stockholm és Uppsala egészen varázslatos ilyenkor, de a többi kisvárosban is ügyelnek arra, hogy az emberek a szuper hangulatos díszekben gyönyörködhessenek.


Díszek

A skandináv design-hoz illeszkedve a díszeket sem misztifikálják túl. Terméseket (tobozt, makkot, stb.) illetve más, a természetben fellelhető kiegészítőket használnak, és ezeket helyezik el olyan ízlésesen, hogy azt már tanítani kellene. Az idén én is készítettem saját adventi "koszorút", amihez felhasználtam egy eredetileg betonból készült gyertyatálat, amit lefestettem zöldre; szedtem az erdőben különféle tobozokat; vettem makkot, illetve egy piros bogyóval díszített zöld színű szalagot; és sima fehér gyertyákat, amikre cukormázzal pingáltam rá a számokat. Alul mohával béleltük ki a gyertyákat, a végeredmény pedig egy roppantul csinos kis dísz lett, ami novembertől díszelgett az asztalon egészen tegnapig. :) 

Luca napja

Az igazi karácsonyi készülődés egyértelműen Luca napjával (Luciatåg) kezdődik, ami Svédországban különösen kiemelkedő jelentőséggel bír. Versenyt is hirdetnek, és úgy választják ki a Lucára érdemes leányzót a különféle falvakban, városokban, akinek fontos küldetése lesz, hiszen ő fogja képviselni a fényt. Luca napja ugyanis a svédeknél egyúttal a fény ünnepe is. Mivel ezúttal december 13-a egy szerdai napra esett, ezért a legtöbb helyen vasárnap ünnepelték meg ezt csodálatos, fényességes ünnepet, amit mi is megnézhettünk a saját szemünkkel. :) Luca, aki egy fénykoszorút viselt és a kísérői, a többi, fehér ruhába öltözött lány, énekelve vonultak végig a főutcán, majd egy kis színpadon hagyományos, karácsonyi dalokkal éltették a fényt. Óriási fáklyákkal kísérték a menetet, és a tömeg együtt énekelt a lányokkal, ami számomra varázslatos élmény volt. Szerintem jövőre is elmegyünk megnézni! Ó, és ilyenkor erősen ajánlott lussekatte-ot enni, ezt a sáfránnyal ízesített, nyolcas formára tekert sütit. 


Julbord

Nem telhet el úgy a karácsony, hogy az ember ne enné degeszre magát az egyik julbordnál, azaz a karácsonyi asztalnál. Számtalan étterem és vendéglátó egység hirdeti meg, amit afféle kollektív eszem-iszom kísér - hagyományos svéd étkekkel körítve. Minden, mi szem szájnak ingere, megtalálható itt: különféle pácolt heringek (mustáros, ecetes, kapros, stb.), lazac, saláták (cékla, zeller), töltött tojás, szószok és pástétomok, főtt krumpli, mini virsli, karácsonyi sonka (julskinka), főtt marhaszelet, húsgolyó, Jansson megkísértése (szardellás, krémes szószban főtt, csíkokra vágott krumpli), csőben sült gyökérzöldségek, párolt káposzta, céklafasírt, csirkecomb, és desszertnek tejberizs lekvárral és tejszínhabbal, illetve a kötelező mézeskalács (pepparkaka). Előételnek először a hidegtálakból lehet válogatni, amihez vajas kenyér, vagy knäckebröd, azaz ropogós, kétszersült-jellegű kísérő dukál. Utána jöhet a főétel, azaz a meleg ételek, és végül a desszert. Valójában már az előétel is elég laktató, ha az ember több mindenből vesz, így a főételre már kevesebb hely jut, de azért így is érdemes egyszer kipróbálni, mert a különféle ízek keveredése és a gasztro élmény elmaradhatatlan kelléke a skandináv készülődésnek!


Tomten 

Svédországban az ajándékot egy különös kis erdei manó, Tomten hozza. Kísérője, Bock, a fekete kecskebak is vele megy, hogy ráijesszen azokra, akik nem viselkedtek jól az elmúlt évben. A Bockról mintázott szalma-kecskebak figura a hagyományos karácsonyi dekoráció része, ami szinte bármelyik boltban megvásárolható, és még fenyőágakból is elkészítik! Idén mi is beruháztunk két kis tomtéra, mert ezek a nagy szakállú, kedves, barátságos lények nem csak a svédek számára elbűvölő népség, hanem nekünk is. 

Kalle Anka

December 24-e, Szenteste, nem telhet el a hagyományos Donald Kacsa sorozat nélkül. 1960 óta, minden évben, egy véletlenszerűen összeállított Disney műsort néznek a svédek, ami délután 3 órakor veszi kezdetét, és évtizedek óta az egyik legnézettebb műsor a tévében. Szerintem egyfelől vicces, másfelől nagyon kedves szokásnak tűnik, ami tényleg csak rájuk jellemző. 

A nap többi része nagyjából ugyanúgy telik, mint nálunk: karácsonyfa díszítés, ünneplés, közös vacsora, játék, beszélgetés, örömteli együttlét. Persze nyilván családja válogatja; ahány ház, annyi szokás, de a lényeg ugyanaz. Ez a nap itt is arról szól, hogy együtt vagyunk a szeretteinkkel, és igyekszünk olyan, minőségi időt eltölteni, amiből bátran meríthetünk a dolgos hétköznapokban. 


❅❅❅

Ezúton is szeretnék minden kedves olvasómnak csodaszép ünnepeket kívánni; örömökben, boldogságban, és békében gazdag karácsonyt! 

(Képek forrása: Pinterest)

Hasonló bejegyzések

0 megjegyzés