Bridget Jones visszatért!

november 06, 2016

Tizenéves koromban találkoztam először Bridgettel. Anyukám mondta, hogy nézzem meg, biztos tetszene nekem is. Eleinte kétkedve fogadtam, nem bíztam benne, hogy élvezni fogom, de ahogy az lenni szokott: óriásit tévedtem. Minden kockáját imádtam és azóta az egyik kedvenc romantikus komédiám, amit évente minimum egyszer újranézek. :) 

Ami az új részt illeti, a Bridget Jones babát vár című filmet, természetesen engem is nagyon lázba hozott. Nem azt mondom, hogy számoltam vissza a napokat és vágtam a centit, erről szó sincs. Szimplán úgy gondoltam, majd egyszer megnézem. Nem is feltétlenül moziban, akár itthon is. Kivárom, gondoltam én. Na de, ha az embernek van egy elég lelkes húga, aki amúgy is szeret mozizni, akkor nincs mese. Mivel úgyis fontos dologból kifolyólag be kellett utaznom a fővárosba, összekötöttem a kellemest a hasznossal, így néztük meg tegnap este az egyik budapesti pláza mozijában. Az előzetest többször is láttam, angolul, magyarul, rövidítve, kibővítve, szerintem minden létező formában. Ellie Goulding száma már többször utolért az interneten, tehát a főcímdal sem volt ismeretlen a számomra. Szeptember 15-e, a premier után izgatottan lestem az értékeléseket. A nagy többség elégedett volt vele, így az én kíváncsiságom is nőttön-nőtt. 

A történet szerint Bridget Jones egyedül él, véget ért a grand amour Mark Darcyval. Eközben egy nagyobb tévé társaságnál dolgozik mint hírszerkesztő, körbevéve 30-as kollégákkal. Nem csoda, hogy kissé elveszettnek érzi magát közöttük. Az egyik lelkes kolléganője, Miranda unszolására beleegyezik, hogy elkísérje őt a helyi zenei fesztiválra, ahol találkozik a sármos Jack-kel. A találkozást egy kósza kaland követi, majd Bridget hazamegy annak tudatában, hogy a rövidke liezonjuk egyikőjüknek sem jelentett semmit. Csak hogy bonyolódjanak a dolgok, felbukkan az angol úriember, Mr. Darcy is. Bridget egyik barátnőjének keresztelőjénél futnak egymásba, aminek a vége hasonló séma szerint alakul: az ágyban kötnek ki. Pár héttel később Bridget változást kezd észlelni maga körül: állandó sportolás mellett is hízik, étvágya pedig hirtelen megnő. A barátok ezúttal is segítenek, és kiderül: Bridgetből bizony anya lesz. De akkor ki is az apa? A jóképű amerikai a fesztiválról vagy a régi, nagy szerelem?

Tulajdonképpen a leírásból egy teljesen átlagos romkom receptje rajzolódik ki, ehhez képest a film rettentően szórakoztató! Majdnem minden jelenetben történik valami vicces, amin nagyokat lehet nevetni. Renée Zellweger a szörnyű, agyonplasztikázott arca ellenére is képes hozni a Bridget-féle mimikát, ami szinte már hozzátartozik a karakterhez. Colin Firth felett kissé eljárt már a kor, de még ugyanannyira szívet dobogtató, mint a legelső találkozáskor. Patrick Dempsey, az új rivális pedig hozza a szokásos szerepét: szívdöglesztő és ellenállhatatlan Mc Csábító. Egészen a bemutatóig titok övezte Emma Thompson szerepét, aki a forgatókönyv írásban is aktív résztvevőként vett részt a munkálatokban, ám Bridget nőgyógyászaként valami zseniálisan alakította a kissé fekete humorú, pikírt doktornőt. :) A többi karakter változatlan: Gemma Jones és Jim Broadbent továbbra is Bridget szüleiként biztos támaszt nyújtanak lányuknak, ám Bridget anyja ezúttal már politikai babérokra is tör. Éppen lánya helyzete járul hozzá a kampánya teljes győzelméhez. Bridget barátai megházasodtak, anyákká és apákká váltak, tehát Bridget bőven kap hasznos tanácsokat. 


Nekem kissé hiányzott Daniel Cleaver, akit ugyebár Hugh Grant testesített meg, ám a film elején egy érdekes és némiképp megdöbbentő csavarral oldották meg a távollétét. Az az igazság, hogy Daniel és Mark között annyira érezhető volt a folyamatos feszültség Bridget kegyeiért, hogy ezt az új karakter, a kedves és bohém Jack nem igazán tudta tartani. Épp ezért esélye sem volt Mr. Darcy mellett. Meg persze nálam sem, én továbbra is #teamMark vagyok. :))
Bridget tökéletesen megtestesíti az egyedülálló, nagy vágyakat dédelgető negyvenes korosztályt, aki kissé nehezen veszi fel a fordulatszámot a növekvő igényekkel, legyen az zenei piac vagy éppen Instagramra posztolt ebéd. Az előbbihez Ed Sheeran kapcsolódik egy vicces jelenet kapcsán. :)) A készítők ügyesen reflektáltak a mai fogyasztói társadalomra, és képesek voltak ezen csavarintani egyet, hogy a végeredmény ne szánalmas, hanem éppen mulatságos és önmagát is elfogadó legyen. 
A két férfi harca tulajdonképpen végigkíséri az egész filmet és Bridget csak a szülőszobában dönti el végül, kit is választ. Az eredménnyel tökéletesen elégedett voltam, a befejezéssel pedig annál inkább. :) A zenék továbbra is zseniálisan lettek kiválogatva, a soundtrack albumot érdemes kimazsolázgatni, tele van jobbnál jobb zenékkel. :) A filmzene Craig Armstrong nevéhez fűződik, aki talán az Igazából szerelemből lehet ismerős. A legújabb Bridget Jones részhez is gyönyörű témákat álmodott meg. 

Tetszett, hogy megőrizték a Bridget Jones-féle bájt és esetlenséget, de ez remek humorral, helyzet-és jellemkomikummal, és frissülő, modern vonallal párosult. Szórakoztató és kikapcsoló, de olykor kissé drámai is: az egyedülálló anyák küzdelme, a szinglilét és a párkeresés állandó mókuskereke végig ott lebeg a humoros jelenetek felett. Itt már érezhetően léptek egyet előre az alkotók és joggal: Bridget ezután már komolyabb szerepben tűnik fel és remélhetőleg, ebbe a helyzetbe is ugyanannyi boldogságot és örömet tud csempészni, mint a szinglilét problémáinak megoldási kísérleteibe. :) 

Kedvenc jelenet: Mark és Bridget újratalálkozása a keresztelőn és az utána történő jelenetsor - itt a zene valami elképesztően klappolt, és közben megszállt az a nosztalgikus érzés, ami az első rész kedvességét hozta vissza számomra. Plusz a vége. :) 

Kedvenc zene: az előbbi jelentből kiindulva egyértelműen Knox Brown & Gallant - Reignite 

Kedvenc szereplő: a doktornő, Bridget és Mark Darcy, természetesen! Nekem ő örök! ♥

Értékelés: 9/10 - Daniel Cleaver hiánya miatt kap egy kicsi levonást. Ezt leszámítva biztosan újranézem még egy párszor. :) 


Eredeti cím: Bridget Jones's Baby
Rendező: Sharon Maguire
Időtartam: 123 perc
Bemutató dátuma: 2016. szeptember 15. 

Hasonló bejegyzések

0 megjegyzés