2022-es olvasási tervek • Témázás

január 29, 2022

Rendszerint már az év utolsó napjaiban elfog a tervezhetnék, így mindig nagy lelkesedéssel ugrom fejest az új esztendőbe. Általában igyekszem olyan célkitűzéseket tenni, amiket megvalósíthatónak tartok (ez nagyon fontos!), és még ha nem is sikerül mindent véghezvinni, viszonylag ritkán vallok kudarcot. Na, hát ezt 2021 úgy megpöckölte, hogy szinte kártyavárként omlott össze az egész - ennek ellenére egy cseppet sem viselt meg. Elbuktam a VCS-t (8 könyvnél megálltam), egyik szerzőtől sem olvastam, akitől terveztem, sőt, még a bűvös ötvenes határt sem értem el... Minden okom meglett volna rá, hogy elkeseredjek, ehelyett inkább felszívtam magam, és úgy döntöttem, egy picit lejjebb adok az elvárásaimból. 

Szóval, 2022-ben...

  • megelégszem az ötven elolvasott könyvvel is, 
  • újra megpróbálom teljesíteni a VCS-t - ezúttal kicsit könnyített formában, 
  • továbbra is szeretnék olvasni a kedvenc műfajaimban, de időnként szívesen visszatérnék a skandináv krimikhez, 
  • szeretném tartani magam az évszakos TBR listához, mert eléggé bevált, 
  • és a magánkönyvtáramat szuper lenne feltornászni 90%-ra az év végére! 

Újfent rá kellett jönnöm, hogy a nagyon hosszú könyvekhez (értsd: 400+ oldal) egyszerűen nincs mindig türelmem, és jobban esik, ha egy rövidebb és könnyedebb darabbal haladok estéről estére. De az sem baj, ha egy komolyabb témájú könyvvel elszöszmötölök akár egy hónapig is, mert nem versenyre olvasok, hanem a magam örömére és szórakozására. Egyre többször érzem azt, hogy sokszor inkább Rozit, a Kindle olvasómat választom, mintsem egy papírkönyvet, mert egyrészt gyorsabban olvasok rajta (rejtély, hogy miért), másrészt, amikor a párom sorozatot néz, én simán be tudok kuckózni mellé, nem kell hozzá plusz fény. Pedig annyira szeretem a szép borítókat és az igényes kiadásokat, mégis kétszer meggondolom, hogy érdemes-e az adott történetet papíron is beszerezni. Pláne ilyen árak mellett... Persze vannak örök darabok, amikhez ragaszkodom, és már így gyűjtöm őket (mint Attenborough, Wohlleben vagy Barreau), az egyszer olvasós történeteket már régóta tudatosan elektronikus formában fogyasztom, ha tehetem. 

És amit még sikerként könyvelhetek el... 

☑ többet olvastam magyar szerzőktől (szám szerint 12-t), 
☑ a magánkönyvtáram olvasottsága kapcsán sikerült megtartanom a tavalyi százalékot (87%), úgy, hogy közben vásároltam és kaptam is ajándékba köteteket, 
☑ és végre befejeztem az Éhezők Viadala sorozatot az Énekesmadarak és kígyók balladája  elolvasásával. 

▾▿▾

Várva várt megjelenések

Először azt hittem, hogy ezt a szakaszt üresen kell hagynom, mert semmi nincs, ami annyira érdekelne, hogy érdemes lenne megosztani. Január közepétől azonban felröppentek az első hírmorzsák, és én egyből elképesztő lelkes lettem. :)

A hónap végén érkezik a kibővített Skót tündérmesék válogatás, amiről Dóri írt nemrég egy ígéretes posztot, és amivel végképp felkeltette az érdeklődésemet. Egyelőre egy ír mesekönyv került a kezembe eddig, de mivel amúgy is nagy rajongója vagyok a különböző népek mesevilágának, izgatottan várom, hogy ez a gyűjtemény milyen rácsodálkozásokat ad majd. Aztán rögtön február elején jön a kötelező évi Nicolas Barreau, méghozzá A nő mosolyának folytatása, amiért külön izgatott vagyok, mert mindig is kíváncsi voltam, miként alakul Aurélie és André kapcsolata. Ez most a happy end utáni hónapokról mesél, szóval elég izgalmasnak ígérkezik! :) És úgy néz ki, az idén sem maradunk Agatha Christie novellák nélkül: ezúttal, a Valentin napot megcélozva, a szerelmi bűntények kapják a főszerepet. Mondanom sem kell, ezt is nagyon várom! 

A Foxwoodi mesékről már tavaly elcsíptem egy hozzászólást, miszerint egy kötetben tervezik megjelentetni az összeset, így nem volt kérdés, hogy mi kerül a polcra a Nyúl Péter összes, valamint a Szederberek mellé. A Mielőtt a kávé kihűl három éve a top olvasmányaim közé is bekerült, úgyhogy majd' kiugrottam a bőrömből örömömben, amikor láttam, hogy márciusban jön a második rész! Végül egy frissen beharangozott, gyönyörűséges borítójú ifjúsági regény, aminek a története a fülszövege szerint a Dunakanyar szívében, Zebegényben játszódik: A mezítlábas grófnő. Bevallom, ezek alapján teljesen levett a lábamról, már így, első körben, úgyhogy valami azt súgja, tökéletes névnapi ajándék lesz. :)

Anett · Dóri · Heloise · Mandi · PuPi • Utóvéd: Kritta, Painperduu
(Képek forrása: 1, 2, 3)

Hasonló bejegyzések

8 megjegyzés

  1. Épp tegnap láttam, hogy a DigiBooknál márciusban érkezik ez a kötet: William Butler Yeats: Ír tündérmesék - fel is került a kívánságlistámra :D
    A Foxwoodi mesék engem is érdekel, ill a Mielőtt a kávé kihűl folytatása is.
    Szuper olvasmányélményeket kívánok neked!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Közben én is rákerestem, és ajj, tönkre fognak tenni! :D Köszi az infót, szerintem ő is felkerül a kívánságlistára a japán mesékkel együtt. :)

      Én is szuper olvasmányélményeket kívánok neked, Dóri! :)

      Törlés
  2. Aaaaaa, de jó, hogy szóltál a Mielőtt a kávé kihűl folytatásáról, hát teljesen izgalomba jöttem! :D ♥ Megkoronáztad a napom! Nekem is óriási kedvencem az első rész, és nagyon örülök a hírnek a következőről ez must-have lesz! :)
    Szerintem tök jó célkitűzéseket tettél, és drukkolok, hogy minden sikerüljön, de a vcs-nek még egy picit külön is! :)

    Rozi valóban praktikus, nem kell plusz fény sem, gazdaságos is stb. :) Én is szeretnék újra többet olvasni e-ben, de ezt el is felejtettem a posztomba írni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó, ennek nagyon örülök! :)) Köszönöm szépen, PuPi, igyekszem majd ügyesen helytállni. :)

      Az e-könyvé a jövő, ha úgy vesszük, és szerintem hosszú távon mindenképpen kifizetődőbb lesz, legalábbis nagyon remélem. Már csak azt a szörnyű magas áfát kellene lejjebb tornászni, mert ez még mindig arcpirítóan drága árakat generál... :/

      Törlés
  3. A Foxwood meséi nekem is instantkívánságlistás lett, olyan csodaszép könyv!

    Az e-könyvekkel én is pont így vagyok, ahogy írtad, és tényleg nekem is annyira praktikus a gyerekek altatása közben ezt elővenni. Viszont az igazi könyvekről tényleg nehéz lemondani, különösen a nagyon igényes kiadványokról. Ez nagy dilemma azért nekem is!

    Szuper olvasmányokat kívánok neked ebben az évben is, drága Eszti!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha olyan lesz, mint Szederberek és Nyúl Péter, nem fogunk panaszkodni, azt hiszem! :)

      Igen, nehéz ez a középút, de talán nem lehetetlen. Én most már inkább az eddig megkezdett sorozataimat bővítgetem, legalábbis erre törekszem, másra pedig ritkán csábulok el. :)

      Én is szuper olvasmányokat kívánok neked, drága Heloise! :) Sok-sok ötcsillagos, letehetetlen és gazdagító élményt! <3

      Törlés
  4. Fúh a 90%-os magánkönyvtárad olvasottságát eléggé irigylem. Én évek óta küzdök, hogy feltornázzam 50%-ig legalább. Igaz került ki néhány olvasatlan könyv is a polcomról mert eladtam őket, meg évi 12-őt mindig fixen elolvasom, de azért közben jönnek újak is (akár használtam, akár újan) szóval ez hatatalmas álmom nekem is.

    Húh nagyon szuper könyveket írtál fel a 2022-es megjelenésekről és a Barreau hír engem is felvillanyozott. De jóóóó!!!! Van még tőle olvasatlan könyvem (pont ez a sorozat) úgyhogy rá kell vetnem magam majd. A célkitűzésekhez hajrá, Rozival menni fog. Btw én is gyorsabban haladok a Kindle-olvasással, valahogy nem is rettent el a könyv hossza így (nem látom/érzem mekkora téglát olvasok) és este az ágyban is nézegethetem sötétben a szememet nem zavarja abszolút.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez az idei tervem, sajnos még nem tartok ott. :) 87%-on állok tavaly óta, ami végülis jó, mert nem csökkent, de azért most már nagyon örülnék, ha elérném a 90-et is! :)

      A Barreau időközben meg is jelent, és már nagyon várom! A szülinapi csomagomban biztosan helyet fog kapni. :) Köszi, én is azt hiszem, hogy Rozival könnyebben fog menni! :) A féltéglákkal nekem is ez a tapasztalatom, e-ben minden sokkal rövidebbnek tűnik, és sokkal praktikusabb is, ha már ester nem szeretnék nagy fényt gyújtani. :)

      Neked is hajrá a tervekhez, sok-sok szuper olvasmányt kívánok az új évre (is)! :)

      Törlés