A könyvhörcsögségről, avagy venni vagy nem venni? • Témázás

szeptember 28, 2020

Kezdjük azzal, hogy mit is értünk mi a "könyvhörcsög" szócska alatt: bárkit, aki imád halmozni, mindenféle akciót kihasznál, és eufórikus öröm járja át, valahányszor megkaparintja az áhított példányt. Tegyük hozzá, rosszabb esetben a kötetek jó része aztán olvasatlanul aszalódik, hiszen ha valaki bekerül a spirálba, nehezen tud leállni. Épp ezért szeretném tisztázni, hogy a hagyományos értelemben véve én sosem voltam óriási harácsoló. Felmerülhet a kérdés: akkor mégis miért írok most erről? Mert bizonyos szempontból én is a részesévé váltam, és igen, volt egy olyan korszak az életemben, amikor úgy éreztem, hogy az olvasás rovására fog menni, ha nem lassítok a tempón. Tanulságok, tippek és tanácsok - egyszóval mindaz, amit az évek során levontam és hasznosítottam. 

A kezdet kezdetén 

A történetünk egészen a 2010-es évekre nyúlik vissza, amikor is regisztráltam a moly.hu-ra, és ami végül alapjaiban alakította át az olvasási szokásaimat. Egy egészen új világ tárult fel előttem, habár eleinte nem igazán találtam ott a helyem. Két érettségi tétel között viszont egyre többször időztem a könyvtárban, és sorra kölcsönöztem ki azokat az ifjúsági regényeket, melyekről vagy az oldalon szereztem tudomást, vagy pedig a fülszövegük keltette fel az érdeklődésemet. Ezzel egy időben kezdtem el könyveket vásárolni - korábban ez majdhogynem elenyésző mértéket öltött. Jobbára ugyanis az ajándék mesekönyveimre korlátozódott, melyeket többnyire a nagyszüleimtől kaptam. Nyilván a diákpénztárca meglehetősen szűkre szabott teret engedett, de azért így is beficcent egy-két zsákmány, különösen 2011 második felében. Akkoriban szereztem be többek között az egyik kedvenc Sarah Addison Allen lektűrömet, A csodálatos Waverley-kertet, illetve a kék borítós Bogar bárd meséit - mindkettő azóta igazi ritkaságnak számít, és jóformán egy kisebb vagyont kell kifizetni értük. Az volt a szerencsém, hogy a Westend aluljáró szintjén található könyvesbolt akkoriban még főleg könyvkölcsönzőként üzemelt, így amivel nem voltam maximálisan elégedett, azt egy bizonyos összeg levonása után visszavették, sőt, egyes könyveket harmadáron be is számítottak, amit rendszerint egy új kötetbe invesztáltam. Mondhatni a kecske is jóllakott, és a káposzta is megmaradt. :)  

Az első könyves események 

A rá következő évben aztán elmerészkedtem életem első Könyvfesztiváljára és Könyvhetére, ami a magamfajta zöldfülűnek egy valóságos Kánaánnak bizonyult. Azt hiszem, itt kezdődtek a bajok, és ember legyen a talpán, aki képes megállni, hogy ne vásárolja fel a standok jórészét - az akciós ládákról nem is beszélve! Ekkor még képes voltam megálljt parancsolni, de éreztem, hogy a szirének hangja egyre erősebben hív... Hirtelen azon kaptam magam, hogy a kezdetben régi mütyürkékkel és plüssállatokkal teli sarkom kezdett megtelni az újabb és újabb olvasásra váró szerzeményekkel. A csúcspont azonban egyértelműen a 2013-as Könyvhét, amikor nem kevesebb, mint 13 (!) kötettel bővült a magánkönyvtáram. Nos, ez a szám annyira megijesztett és megrémített, főképp a korábbi időszak visszafogottsága után, hogy drasztikus döntésre szántam el magam: könyvstoppot tartok. A legviccesebb az, hogy az ott beszerzettek egy részén túl is adtam, mert rájöttem, hogy a pillanatnyi impulzusvásárlás nem feltétlenül jó tanácsadó... Lassacskán tehát csökkent a torony, ezenfelül újra a könyvtár lelkes fogyasztójává váltam. Sőt, a szüleim és a párom jóvoltából a diplomaosztó alkalmából gazdagodtam egy Kindle készülékkel is, az én hőn szeretett Rozimmal, aki azóta is hűséges és megbízható társam. 


Napjainkban

Az utóbbi hét esztendőben egyre tudatosabbá váltam, és egyre inkább törekszem arra, hogy kizárólag olyan kötet kerüljön a birtokomba, amiről tudom, vagy legalábbis sejtem, hogy az én világom, illetve passzol is hozzám. Időnként kísérletezem, és kicsit kikacsintok a komfortzónámból, viszont ezeket többnyire a könyvtár biztonságos közegében teszem, mert így nem ér akkora kudarc, ha mégsem tetszik az adott olvasmány. A másik lehetőség az eladás: rendszeresen szanálok, és válogatom újra a gyűjteményemet. Igyekszem minden olyan könyvtől megszabadulni, ami csalódást keltett, vagy aminél szimplán rájöttem, hogy az író és én semennyire sem vagyunk kompatibilisek egymással. Sokszor csábulok el egy-egy ígéretes borító vagy fülszöveg láttán, ám az első szállingózó vélemények után mindig átgondolom, és az esetek többségében kevés versenyző állja ki a próbát. Vannak persze bejáratott szerzőim, példának okáért a Park Könyvkiadótól már nem is egy életmű sorakozik a polcomon (Katarina Mazetti, Peter Wohlleben, Nicolas Barreau), mert tudom, hogy  bennük megbízhatok, és náluk szinte mindig találok olyat, ami a kedvemre való. 

▵▾▵

Az idén egyelőre 11 könyvet vettem vagy kaptam, - a legtöbbet ráadásul hihetetlenül akciós áron - úgyhogy terveim szerint már csupán karácsonyra szeretnék leadni egy rendelést. Úgy érzem, hogy az évi 15-20 kötet egész reálisnak tekinthető, és ha havi szintre bontjuk le, akkor sem olyan elrettentő. Bebizonyosodott számomra, hogy a kevesebb tényleg több - inkább veszek minőségibb regényeket, természettudományos jellegű írásokat, mintsem mindenfélét, ami csak az utamba kerül. Megtanultam türelmesen várni, mi több: sokkal jobb érzés a kezembe venni azt, ami után hetekig, vagy épp hónapokig vágyakoztam. Szóval tudatosnak lenni nem csupán klassz és gazdaságos, hanem felemelő- és építő hatással is bír - csakis a javunkat szolgálja hosszú távon. 

Tippek & trükkök

  • Figyeld az akciókat! - Egy raktárvásár, nyári kisöprés vagy akciós kupon sokat faraghat az összegből, érdemes ezekről is időben informálódni!
  • Keress beleolvasót! - Többnyire olyan részletekről van szó, amikben közlik az első fejezetet, így nem pusztán a fülszövegre hagyatkozhatsz, hanem egy kicsi betekintést is nyerhetsz az író stílusába és a cselekményvezetésbe. 
  • Kölcsönözd ki a könyvtárból! - Bizonytalanság vagy kétség gyötör? Irány a könyvtár! Egy példány áráért rengeteg élményt kapsz cserébe, a ritkaságokról nem is szólva! 
  • Szabadulj meg tőle! - Add el, ajándékozd el, vagy ajánld fel jótékony célra, ami már nem kell és csak a helyet foglalja! 
  • Tájékozódj! - Olvass blogokat, értékeléseket, recenziókat - én elég gyakran így szűröm elő az engem érdeklő olvasmányokat. 
  • Térj be egy könyvesboltba! - Itt ugyanis jó eséllyel olvashatsz- vagy lapozhatsz bele azokba a kötetekbe, amik a várólistádon is szerepelnek. 
  • Vásárolj másodkézből! - A pénztárcád és a bolygónk is értékelni fogja. :) 

(Képek forrása: 1, 2, 3)

Hasonló bejegyzések

20 megjegyzés

  1. Jaj de jók a tippek a posztod végén! Jó hogy összegyűjtötted őket, mert tényleg ha valaki figyel ezekre akkor nem szabadul el a könyvhörcsögség. Nekem is volt olyan hónapom, amikor 20-30 könyvet vettem (vagy még többet...), és 5-10 éve is ott állnak a polcokon. Nah ezektől én is megváltam azóta, mert hát felesleges impulzusvásárlások voltak, viszont jó kis tanulság. Az évi 10-20 könyves beszerzés teljesen tartható, én is nagyjából ezen a vonalon mozgok, de ha közben meg is válok 20 könyvtől az az igazi boldogság. Egyébként mióta Kindle-m van azóta én is kevesebb könyvet tárolok otthon.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, örülök, hogy tetszettek! :) Igyekeztem hasznos és megfogadható ötleteket, tippeket adni, nekem is sokat segítenek, amikor új rendelésen töröm a fejem. :)

      Na igen, ezek az impulzusvásárlások utólag visszatekintve teljesen feleslegesek - én is beleestem ebbe a hibába, hogyne. De szerencsére időben kihátráltam, és így igaz, hogy van még olvasatlan könyvem, de egyre kevesebb a régebbi hörcsögös időkből. A Kindle pedig óriási segítség, én is imádom az enyémet! <3

      Törlés
  2. Mindennek a moly.hu az oka és a blogok! :D
    De tényleg! Többünk bejegyzésében kitűnik, hogy ezzel nyílt ki a világ, és a hörcsögösködés. Mondjuk te tényleg szépen megválogatod mit veszel meg, én egy időben nagyon gyűjtögettem és ahogy írod - és írták többen, annak iszom most meg a levét. Nekem is van Kindlim - ez a neve igen :D - de valahogy elszoktam tőle. Persze nekem itt a könyvtár, de ha nem lenne akkor jobban kihasználnám - de hát Instán mutatósabb egy fizikai példány a könyvből, mint a borító - már ilyen szemmel is nézem a dolgokat :O

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ahogy mondod, a bűnös bagázs! :D Köszi, tényleg nagyon igyekszem, és törekszem erre. :) Nahát, nem is tudtam, hogy van e-olvasód! :O Pedig hosszú távon sokkal kifizetődőbb rászokni, én legalábbis eddig csakis az előnyét látom. Nem csak környezetbarát megfontolásból, hanem pénzügyi szempontból is szuper választás. Igaz, neked a könyvtár miatt könnyített a pálya, és egyszerűbben hozzáférsz a friss megjelenésekhez. :) Abszolút érthető, egy fizikai példány tényleg sokkal szebb. :)

      Törlés
    2. Bűnös bagázs! :D :D
      Nahát Dóri, én se tudtam, hogy van e-olvasód! :O Mikor olvastál rajta utoljára? (gonosz kérdés :D ) Amúgy azért lehet jó insta fotót csinálni a kindle-lel is akár. ;) Nekem is Kindli a neve by the way. :D

      Törlés
    3. A Kindli is abszolút megfelelő név, nem kell mindig cifrázni. ;) Én egy picit jobban kötődöm ahhoz, aminek személyesebb nevet adok, ezért is lett szuper választás a Rozi. :)

      Törlés
    4. Amúgy én is szoktam személyesebb neveket adni ennél, de ez valahogy rajta ragadt. :))

      Törlés
  3. hát én ezen a 13 könyves beszerzős elszörnyedésen nagyon jót mosolyogtam.:D nekem volt, hogy egy gyengébb hetemen került hozzám annyi, és nagyon örültem neki. (az más kérdés, hogy aztán olvasatlanul vándoroltak tovább. kicsit drága örömködős időszak volt:D)
    jók a végén a tanácsok. úgy nagyjából ezek már bennem is megfogalmazódtak, de én elég hullámzóan tudok odafigyelni tudatosan, ha könyvekről van szó. időnként nem tudom, mit nézzek inkább, a költött összeget, vagy a darabszámot.
    én egyébként nagyon vizuális alkat vagyok, egy jó borító azonnali kísértéssel bír, nem is kell a fülszöveg.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát na, tudod, kinek mi. :) Nekem ez akkor irreálisan soknak tűnt, másnak pedig meg sem kottyan. Egyébként alig bírtam hazacipelni, Apukám akkor pont nem tudott kijönni elém az állomásra, úgyhogy Anyával cígöltük haza nagy nehezen. Na, ez volt az a pont, amikor eldöntöttem, hogy ilyet többet soha! :D

      Köszi, örülök, ha tetszettek! :) Nem könnyű ez a tudatosság, de ebben is lehet fejlődni. Apró lépésenként, vagy ahogy az angol mondja: babysteps. ;)

      (A Familiárisok kapcsán félig el is csábultam, mert gyönyörűnek tűnik, de közben a történet nem teljesen tökéletes - ahogy mások véleményét olvasgattam. Szóval szerintem belőle e-könyv lesz, ha alkalomadtán odajutok! :))

      Törlés
  4. Annyira szeretnék ilyen megfontolt lenni, mint te, de még jó sok fejlődnivalóm van :) A tippek nagyon jók, a könyvtár idén nekem is tervben volt, de aztán jött a covid és nálunk teljesen lehalt a kölcsönzés, szóval majd talán jövőre.
    Tényleg érdemesebb lenne e-könyveket venni, de engem is mindig elcsábítanak a borítók. Olyan nehéz ez, van még mit dolgozni rajta, de az biztos, hogy eszembe fogsz jutni a jövőbeli könyves vásárlásaimnál :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A könyvtárat tényleg csak ajánlani tudom, én nagy híve vagyok! :) Nima írta a posztjában, hogy nem a borítót, hanem a történetet vesszük meg, és ebben teljesen igaza van. Meg hát amiről tudod, hogy valószínűleg nem vennéd le soha többet a polcról, csak a borítója olyan csábító, az elég erős érv az e-példány / könyvtári mellett. Köszönöm, és sok sikert kívánok neked a tudatossághoz vezető úton! :)

      Törlés
  5. Nagyon köszi a tippeket a végén, mert látom, hogy végre van kiút, csak tudatosabbnak kellene lennem.
    Dórinak és PuPinak is írtam, hogy engem kevésbé az új, felhypeolt megjelenések visznek el rossz irányba, inkább amikor azt mondom: "fényt kapok". Például nekiültem az 1001 könyvlistának és pénikszerűen elkezdtem ritkaságokat felkutatni, vagy nyáron lesett a tantusz, hogy kortárs magyar irodalommal mennyire el vagyok maradva, így vettem Grecsó, krasznahorkai, Dragomán, Háy és Nádasi kötetet is egyszerre. Na meg egy Márait. Ebből mennyit olvastam el eddig? Kettőt. Szóval mértékletesség, mert duzzad a várólista és meg fogok szakadni alatta :D

    Az e-könyv nagyon jó dolog, de van még mit dolgoznom rajta, mert bár megszerzem, sokszor még mindig inkább a könyv-könyv felé nyúlok és nehezebben veszem rá magam egy e-bookra. Annak ellenére, hogy megfigyeltem, e-bookot dupla olyan gyorsan olvasok. Érdekes.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Óh, nagyon örülök, hogy tetszettek a tippek! :) Én is vagyok így egy-két példánnyal, pl. a Mumin sorozat első kötetére négy évig vadásztam, de tavaly meglett, ráadásul sokkal jutányosabb áron, mint hittem volna! Van, hogy bekattan valami, de amikor szembesülök vele, hogy milyen drága antikvár vagy aukciós oldalakon, kétszer is átgondolom, hogy tényleg kell-e. Van egy lélektani határ nálam, azt hiszem. :)

      Én is pont így vagyok vele, sokkal gyorsabban haladok az e-könyvekkel! Fogalmam sincs, miért, de bizonyos szempontból hosszabb könyveket ezért is szeretek inkább Rozin olvasni, na meg hosszú távon is kényelmesebb a kezemnek. :)

      Ha felismerted, hogy ez így nem jó neked, az már abszolút félsiker! Drukkolok neked! ✩

      Törlés
  6. Hahó, megérkeztem én is, végre... :D Annyi poszt született, hogy úgy fest három nap lesz végigjárnom a kommentszekciókat is. ;D
    Nagyon szuper poszt lett, és hát én is azért kicsit mosolyogtam a 13 könyves megijedésen, de értem persze a lényegét! Ott volt neked egy határ, hogy jó ég, mennyi mindent összevásároltál, cipelni is alig bírod... :) Egyébként a könyvfeszt-könyvhét borzasztó volt ilyen szempontból nekem is az első években. Könyvhalmokat vettem ott, egy-egy alkalommal, és aztán javarészt olvasatlanul maradtak... Volt nekem is, amit eladtam utána nem sokkal, mert rájöttem, hogy csak egy meggondolatlan impulzusvásárlás eredményeként került hozzám. Dehát tanulópénz, azóta máshogy csináljuk. ;)

    Nagyon tuti a tipplistád, nekem is tetszik! :)) A beleolvasó különösen sokat segít néha - bár én kifejezetten nem szeretek "beleolvasni a könyvekbe, amikor dévánkoztam valamin, hogy kell-e nekem, akkor már több ízben segített nagyon gyorsan eldönteni (általában nem lett a válasz :D), mert az első fejezetből ha mást nem, a stílust mondjuk be lehet lőni pl.
    Másodkézből is tök jó áron lehet néha szerezni egy-egy vágyott könyvet, én is híve vagyok ennek, meg az eladogatásnak is, ha már nem kell, nem fáj érte a szívem. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát sziaaa PuPi! :) *integet*

      Igen, ez most nagyon produktív kör lett, látszik, hogy a kedvünkre való a téma! ;) Köszönöm, nagyon örülök, hogy tetszett! :* Úgy tűnik elég csodabogár vagyok ezzel a kijelentésemmel, de látom, hogy neked átjött a lényeg. Pont Nimának írtam, hogy Anyával ketten cipeltük haza az állomásról nagy nehézségek árán. :D Szerencsére én még idejében kapcsoltam, és elég hamar leszoktam erről, úgyhogy a későbbiekben olyan is volt, hogy egyáltalán nem vettem könyvet! Igen-igen, teljesen jól mondod, kellett ez, hogy megtanuljuk értékelni a kisebb beszerzéseket. :)

      Köszi! <3 Én sem szoktam mindenbe, de pl. a "Mielőtt a kávé kihűl" kapcsán kellett az a megerősítés, hogy igen, ez tetszeni fog, és tényleg érdemes beszereznem. Néha nem elég egy-egy dicsérő komment vagy bejegyzés, mert hiányzik az a plusz, amit a beleolvasó megad. A stílust is, meg hát az is kiderül, hogy sikerül-e behúznia a történetnek. :)

      De mennyire! Én pl. a Mazetti részlegemet félig-meddig így szereztem be, illetve a Tracy Chevalier köteteim szintén mind az antikváriumból valók, és az égvilágon semmi bajuk. :) Pont ugyanígy vagyok én is! Ami nem kell, annak könnyű szívvel mondok búcsút, plusz hátha más jobban fogja értékelni, mint én. :)

      Törlés
  7. Én is megérkeztem végre! Yeey! Annyira jó és felemelő volt olvasni a posztokat! Abszolút példakép vagy nekem az átgondoltságoddal és mértékletességeddel - könyves szempontból is. És hát igen, tényleg nagyon hasonlóan gondolkodunk - ez a történetünkből és a posztjaink szerkezetéből is meglátszik <3 mintha csak összebeszéltünk volna ismét <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát sziaaa! :) *integet*

      Jaj, hát nagyon köszönöm ezt a kedves kommentet! <3 Olyan jó tudni, hogy mást is inspirálok ezzel a "lagom" életmódommal, mert hát végülis erre törekszem. :) Bizony, én is mindig észreveszem azt a láthatatlan kapcsot a posztjaink között! <3 <3

      Neked sincs miért szégyenkezned, nagyon okosan és tudatosan válogatod ki az olvasmányaidat! :) És hát a posztjaidat is mindig öröm olvasni! :*

      Törlés
  8. Nekem is simán volt olyan könyvhét, mikor 12 könyv jött velem... És igen, én is csak egy részét olvastam el.
    Nagyon jók a tippek, én leginkább mostanában a könyvtárral és az e-könyvekkel próbálkozom. És egyre inkább komfortosnak érzem az e-könyvet, a könyvheti zsákmányokból már volt, amit csak úgy vettem meg, és nem bántam meg. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem az e-könyv az egyik legjobb alternatíva, a könyvtár pedig pláne! Amit viszont sajnálok, hogy otthon még mindig elég drágák az e-változatok, főleg a papírkönyvekhez viszonyítva. :( Köszi, örülök, hogy tetszettek! :)

      Nagyon ügyes vagy, csak így tovább! :*

      Törlés