Fülbevalók - hangoskönyvek és podcastok rejtelmei • Témázás

január 27, 2020

Amikor tudomásomra jutott, hogy ez lesz az idei első téma, rögtön felcsillant a szemem, és elkezdtek zakatolni a fogaskerekek a fejemben. Mondhatnám úgyis, az utóbbi hetek, hónapok legnagyobb felfedezése számomra a podcast, amit nem győzök kiélvezni egy-egy unalmasabb vasalás, zöldségaprítás vagy repülőút alkalmával. Manapság már bárki találhat kedvére valót, a variációk száma végtelen. Talán nem okozok nagy meglepetést azzal, ha elárulom: én is Szabados Áginak köszönhetem, hogy igazán rákaptam az ízére. 

◃ A PODCASTOKRÓL ▹
Könyvekről könyvszeretőknek

A Lapozz a 99-re szerepe kulcsfontosságú, ugyanis ez volt az a műsor, ami felnyitotta a szemem és megismertette velem ezt a műfajt. Korábban ugyan találkoztam már a nevével, de nem tartottam olyan izgalmasnak és érdekesnek, hogy mélyebben is beleássam magam. Épp elég nagy kihívást jelentett a YouTube-bal való lépéstartás, nem hiányzott nekem még egy platform. Aztán egészen véletlenül belehallgattam a legelső adásba, és csak azt vettem észre, hogy ott ragadtam. :) Többen kifogásolják benne a sok reklámot, és a hullámzó teljesítményt, de engem egyáltalán nem zavarnak ezek a blokkok; közel sem olyan elviselhetetlenül hosszúak, mint a kereskedelmi csatornákon lévők. Az eddigi kedvenc részem egyértelműen a Harry Potterről szóló, de ugyanígy kiemelhetném a Könyvmentőkkel vagy az irodalomrajongó utazóval, Szűcs Péterrel való interjút is. Tetszik, hogy sokoldalú, változatos és érdekfeszítő kérdésekről esik szó; mindegyik részben találok valamit, amit magammal vihetek útravalóul. 


A bloggertársnőknek hála bővült a paletta a LibrAmore duójával is, melynek házigazdája Nina & Móni - két nagyszerű, értelmes és intelligens nő. Szuper könyveket tárgyalnak ki, olykor szerzőket és ismertebb bloggereket is kifaggatnak, de alapvetően ők uralják a terepet, és osztják meg egy-egy csokron belül a véleményüket, érzéseiket, és gondolataikat. Bár nem mindegyik epizód áll egyformán közel hozzám, ennek ellenére szívesen ugrom fejest az általam kevésbé ismert írók és könyvek tengerébe, és bővítem az ismereteimet velük együtt. 

Életvezetés okosan 

Mindenképpen említésre méltó még a Párnacsata, amit Julcsi (a.k.a HeyJulie), Viki és Barbi szerkeszt, és nevéből fakadóan pont olyan érzés, mint leülni a legjobb barátnőiddel csacsogni - voltaképpen bármiről. Ugyan a játékos cím arra utalhat, hogy csupán felszínes locsogást hallgatunk órákon át, de ez egy cseppet sem igaz! A lányok tudatosan és körültekintően választják ki a témákat, melyek között javarészt olyanok szerepelnek, amik egyáltalán nem, vagy csak kevés visszhangot kapnak a mindennapi életünkben. Szexuális felvilágosításról, lélekápolásról és mentális egészségről egyaránt szó esik - nem titkoltan edukáló szándékkal (is) felvértezve. 

Már a YouTube ajánlómban is előkelő helyen szerepelt Fatimapanka, akit azóta is töretlenül követek és szeretek. Nagy örömömre ő is elindította saját podcast műsorát, ami tökéletesen egészíti ki a csatornán helyet kapó videóit, mivel szinte hajszálra ugyanezen témákat tárgyalja ki - egy kicsit részletesebben és alaposabban. Ennek tetejébe január elején egy merőben új szerepben kellett feltalálnia magát, hiszen egy hipercuki ikerpár anyukája lett. Emiatt a múlt év második felében mindenütt kiemelt figyelmet kapott az anyaság, gyereknevelés témaköre is, ami bár még nem kifejezetten aktuális, később viszont egész biztos hasznomra fog válni.

▿▾▿

◃ A HANGOSKÖNYVEKRŐL ▹
Avagy a hangoskönyv is könyvnek számít? 

De mennyire! Attól, hogy egy ismertebb művész előadásában, kvázi olvasás nélkül hallgatjuk, maga a tevékenység semmit sem veszít az értékéből. Sokak számára (pl. vakok, gyengénlátók, idős emberek) tudvalevő, hogy ez jelenti az egyetlen lehetőséget a szórakozásra, ráadásul, ahogy észrevettem, folyamatosan nő az igény, hogy egyre több ifjúsági kötet is elérhetővé váljon ilyen formában. 

Gimnazista koromban élénken érdeklődni kezdtem a magyar szinkron iránt, különös tekintettel a színészekre, színésznőkre. A mai napig felismerem a kedvenceimet egy-egy rövidebb bejátszás alapján, épp ezért a hangoskönyvek esetében is főleg a művész nevére koncentrálok, nem feltétlenül a szóban forgó műre. Alapvetően azt vettem észre, hogy valamennyire más formában marad meg így a könyv, és kevésbé emlékszem a fontosabb cselekményszálakra - bár ez bizonyos kötetek esetében ugyanígy alakul. Inkább benyomások és hangulatok maradnak meg bennem az eltelt évek során... Leginkább Agatha Christie műveivel kísérleteztem ilyen formában: a Nyaraló gyilkosok, illetve a Gyilkosság Mezopotámiában került eddig sorra. Az előbbi Csankó Zoltán munkája, amit egyszerűen imádtam, zseniális felolvasás volt, az utóbbi pedig Bánsági Ildikó nevéhez fűződik, ami szintén kellemes szórakozásnak bizonyult. Próbálkoztam Babits Gólyakalifájával is, amit az egyik abszolút szívszerelmem, László Zsolt olvas fel (az ő hangja tipikusan olyan, amitől rögtön libabőrös leszek), de képtelen voltam a szövegre koncentrálni, annyira lekötött az a bársonyos hangszín...

Sokan elismerően nyilatkoztak Kern András Harry Potterjéről, amit három éve újraolvasás gyanánt én is beiktattam. Kicsit félve kezdtem neki, tartottam attól, hogy így másképp fogom megélni az eseményeket, de egyáltalán nem kellett volna idegenkednem tőle! Imádtam, ahogy Kern képes volt a különféle karaktereknek egyéni hangot adni - szépen elkülönültek egymástól, és nem folytak annyira egybe, mintha mondjuk egy amatőr olvasta volna fel. Habár már rengeteg könyv hozzáférhető, én mégis a hivatásos színészek által készített változatokat javasolnám, mert mérföldekkel jobbak. Sokkal élvezetesebbek, szórakoztatóbbak valamennyinél; érezhető és hallható, ha az illető szerelemmunkának élte-e meg vagy sem, amit az általam felsorolt példák kiválóan alátámasztanak.

Anett · Heloise · Dóri · Reea · Mandi · Nita · PuPilla 
(Képek forrása: Pinterest)

Hasonló bejegyzések

12 megjegyzés

  1. Van egy olyan érzésem, hogy a Lapozz a 99-re! mindenkinél elő fog jönni... :D
    Különben a többieket vagy nem ismerem, vagy nem jött be egy-két próba után. De azért lesz borzasztóan hasznos ez a kör (is), mert egy rahedli új podcatal fogok zsonglőrködni, mivel az erre szánt időm azért véges. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt én is borítékolom. :D Szerintem én is fogok találni új kedvenceket, szóval igen, nagyon hasznos ez a témázás ilyen szempontból (is)! :)

      Törlés
  2. Van nem unalmas vasalás is? :D Tényleg olyan jó ilyenkor kitölteni az űrt valami kedvünkre valóval, és jobban megy a munka is.
    A Lapozz a 99-re kikerülhetetlen volt, de nem is baj, mert szerintem elég sokunkat fordított a podcastok felé. Amúgy szerencsére kezdik elhagyni a reklámokat.
    A Párnacsatába is bele fogok most már hallgatni, már más is ajánlgatta. :)

    Nagyon sokat számít a felolvasó, nekem is akadnak nagy kedvenceim, és amikor visszaemlékszem, sokszor hallom a hangjukat felcsendülni, megőrzi az is az emlék. :) Kern-féle Pottert még nem hallgattam, mert mindig az angolt hallgatom (Stephen Fry és Jim Dale féle is van), de nagyon kedvelem őt mint színészt, biztosan szuperül hangsúlyoz és mesél. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Költői feltevés? :D Amúgy filmnézés vagy videó / podcast hallgatás mellett egész elviselhető, most már azért rutinosabb vagyok benne, mint anno, amikor összeköltöztünk. :)
      Igen, ahogy észrevettem, mindannyian megemlítettük, és többnyire pozitív fogadtatásban részesült. A legutóbbi két adással le vagyok maradva, de ez szuper hír! :) Mindenképpen ajánlom a Párnacsatát, én főzés mellett előszeretettel hallgatom a lányokat. :)

      Óh, a Stephen Fry-féle felolvasás sem lehet rossz! :) Mivel én a magyar változatot olvastam, mióta világ a világ, ezért is választottam a Kern András-féle verziót, és tényleg frenetikus! Ha egyszer elcsábulnál, ezt is szívből javaslom, egészen más élmény! :)

      Törlés
    2. Én meg már vidáman leszoktam a vasalásról, majd szólj, ha eljutsz ehhez a stációhoz is! ;D

      Stpehen Fry nagyon ott van a szeren! :) Egyszer kipróbálom Kernnel is.

      Törlés
    3. Sajnos/nem sajnos, ebből a szempontból elég maximalista vagyok. :) Plusz Dávid minden nap inget vesz fel, és azt elég nehéz vasalatlanul kezelni, szóval így is, úgy is kellene.

      Na, ha rászánom magam, mindenképp teszek vele egy próbát! Kern pedig tényleg zseni! :)

      Törlés
  3. Tök jól hangzanak ezek a nem könyves podcastek, amiket ajánlottál, érdekesnek tűnnek, bele fogok hallgatni.
    Érdekes hogy ezt irod, hangoskönyv esetében inkább a felolvasó színész után mész, de teljesen érthető! Meg így azért jöhetnek újabb címek is, gondolom, amik nem feltétlenül lettek volna szem előtt.
    Ó, a Stephen Fry felolvasása tényleg zseniális, én is csak ajánlani tudom, mint egyetlen hangoskönyv, amit életemben hallgattam :D de tényleg szuper!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy felkeltettem vele az érdeklődésed. :)

      Ez tulajdonképpen még a szinkron-korszakomból maradt meg, és valamennyire ragaszkodom is, hogy ha már hangoskönyv, akkor minőségi munka legyen. Fércművekre nem pocsékolom az időm. :) Igen, az újdonság varázsa is benne van, abszolút!

      Már PuPi is ajánlgatta előtted, szóval felkerült a radaromra! :)

      Törlés
  4. Én imádom a Kern féle Potter könyveket, sajnálom is, hogy nem készült az összes részhez a folytatás. Vajon miért? Nem mentek a hangoskönyvek ilyen formában? Nem igazán értem. Jaj én kihagytam a saját felsorolásomból a Libramore-t pedig néhány adásukat már meghallgattam, főleg azokat szeretem ahol vendégek vannak, valahogy nekem az adja a pluszt. Szabados Áginál simán továbbtekerhető a reklám, mostanság kevés van, inkább az előző vendégek mondanak egy jó mondatot az olvasásról vagy a könyvekről és ez valahogy jobban feldobja a műsort. Remélem Fati majd folytatja az ikrek mellett a podcastet, és mesél majd róluk, vagy a szülésből, mert bár nincs gyerekem, azért erről is szívesen hallgatnék egy beszélgetést.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hm, jó kérdés, de elképzelhetőnek tartom, hogy nem volt akkora keletje. Pedig mennyire jó, én is imádtam! *.* Megértem, mindig jó, ha egy ismeretlen ismerős mesél az élményeiről. :)
      Igen, időközben utolértem magam az eddigi adásokkal, és örömmel konstatáltam, hogy már nem hirdetik a Felforgatókat, és inkább az olvasás marad a fókuszban. Nagyon bízom benne, és valamiért az a gyanúm, hogy Fati egész biztos nem fogja kihagyni! Nagyon vevő lennék rá. :)

      Törlés
  5. Hangoskönyveknél én is az igényes, színészi előadást kedveltem. Egy időben sorra hallgattam a Christie novellákat, meg más klasszikusokat. Párnacsata nekem is a kedvencem, bár az utolsó részek közül volt amit nem hallgattam meg, mert annyira nem érdekelt. 

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Óh, ezek szerint ez közös pont mindkettőnknél. :) Szerintem az AC műveket remekül tolmácsolták a felolvasó színészek, legalábbis annál a kettőnél, amit meghallgattam, abszolút pozitív élmény volt. Igen, viszonylag hullámzó ott is a színvonal, de még ha unalmasabb témáról is van szó, messze izgalmasabb a lányokat hallgatva fürdőszobát takarítani. :D

      Törlés