Emlékezetes filmek & sorozatok • 2019

január 13, 2020

A havi zárások egyik fix pontja évek óta a filmek és sorozatok blokk, amit mindig nagy körültekintéssel próbálok összeállítani - kifejezetten a legjobb, legmaradandóbb alkotásokra fókuszálva. Amióta együtt élek a barátommal, esténként nagy boldogan kuckózom be mellé, de ha úgy adódik, akár egyedül is szívesen letelepedek a képernyő elé egy szuper film- vagy sorozat-élmény reményében. 2019-ben ugyancsak tetemes mennyiség fogyott el - ha csak a számokat nézzük, 102 filmet és több, mint 200 epizódot néztünk meg az elmúlt hónapok során. 

▿▾▿ 

#1 Dráma / életrajzi


A segítség (2011): már a könyv is hihetetlen nagy hatással volt rám, így ebből kiindulva szinte borítékoltam a kifogástalan adaptálást. A szereplőgárda remek, a zene, a korabeli hangulat és a díszletek nemkülönben. Egy icipicit mégis a mű felé billen számomra a mérleg, annak ellenére, hogy ez majdnem egy tökéletes és a történethez méltó megvalósítás. 

Zöld könyv - Útmutató az élethez (2018): bár ez alapvetően egy remake (a Miss Daisy sofőrje éppen a fordított helyzetet mutatja be Jessica Tandy & Morgan Freeman főszereplésével), a kirekesztés témája még mindig aktuális. Valamennyi kérdés, felvetés számtalan más vonatkozásban is megállja a helyét, attól függően, hogy vallásról, szexuális orientáltságról, vagy bőrszínről beszélünk. Ez a film is arra tanít, a maga olykor kissé nyilvánvalóan szájbarágós módján, hogy két ember között nem létezik igazán olyan híd, amit ne lehetne átjárni türelemmel, empátiával és megértéssel. Viggo Mortensen és Mahershala Ali párosa pazar - kettejük alakítása fantasztikusan koronázza meg ezt a felemelő, reményteljes és egyben elgondolkodtató alkotást. 

Bohém rapszódia (2018): megosztó film ugyan, de az vitathatatlan, hogy Rami Malek Freddie Mercury megformálása egyszerűen lehengerlő! Ha másért nem, csak miatta érdemes megnézni, de egyébként is egészen őszinte, hitelesnek tűnő képet fest mind a Queen-ről, mind a bandán belül lezajlott konfliktusokról, nehézségekről. 

#2 Romantikus


A fiúknak, akiket valaha szerettem (2018): Lara Jean története teljesen meghódította a szívemet. Nem viccelek, vagy háromszor újranéztem, és tűkön ülve várom a folytatást! Annyira kedves, meseszerű, bájos film, akárcsak az alapjául szolgáló könyv - minden sora megmelengeti az ember szívét. Azt hiszem, maximálisan kiérdemelte a feelgood jelzőt. 

Aladdin (2019): Nem mindegyik Disney leporolást élvezem egyformán - bizonyos esetekben túlzottan elrugaszkodnak az eredeti alaptól, és ezt kimondottan negatívumként élem meg. Azonban az Aladdinnak abszolút kijár az ováció, mert grandiózus, elképesztő látványvilágú, remek karakterekkel tarkított film kerekedett ki belőle. Különösen az tetszett, ahogy az egész történetet keretbe foglalták, és hogy mertek elrugaszkodni a mesélő alakjától. Az új zenék közül pedig egyértelműen Jázmin dala emelkedik ki; a mese megnézése után kvázi rongyosra hallgattam.

Szólíts a neveden (2017): Lassan csordogáló, emlékképekből álló, édesbús adaptáció, ami megmagyarázhatatlanul a szívedbe ég, ahogy a csodás olasz táj, a rövid snittek, és a némaságba burkolózó pillantások. Különleges, andalító, és páratlan élmény minden egyes képkockája.

#3 Természetfilm


Vad Észak - Mese az ezer tó országából (2016): Egyértelműen a fókás poszterrel hívta fel magára a figyelmemet. Gyönyörű az egész – a fényképezés, a képek, a táj, és az a rengeteg tükröződés! Magával ragadó, ahogy a kisebb epizódokat körbefonja a hangulatában hozzá illő zene, ezt külön értékeltem. Igényes, minőségi, elképesztően lélegzetelállító munka, süt belőle a harmónia, a nyugalom, és a béke. 

Gemenc, az árterek világa (2017): Hogy hazai példát is hozzak, az összes látott természetfilm közül ez emelkedik ki a leginkább. Bámulatos, ahogy kibontakozik a vaddisznó falka, a gólyacsalád, és az őzek élete, és mindezt csodálatosan öleli át az Este a székelyeknél. Maximális kalapemelés az alkotók előtt – ez egy csoda, amire vigyázni kell

Mia és a fehér oroszlán (2018): Noha ezt nem lehet a hagyományosan vett természetfilmek közé sorolni, én mégis ideteszem, mert egy roppant fontos témára hívja fel a figyelmet. Pazar felvételek az afrikai szavannáról, egy szívbe markoló történet, de legfőképpen az üzenete miatt fontos. Az pedig külön emeli a film minőségét, hogy látszik a belefektetett munka és az idő: az oroszlán cseperedését valóban végigkövették kiskora óta, hogy hitelesen mutathassák be a fejlődését.

#4 Animációs


A párizsi mumus (2011): Rendkívül sokáig tologattam ezt a mesét magam előtt, pedig egyáltalán nem kellett volna! Izgalmas, kicsit romantikus, viszont mindenek előtt: nagyon eredeti ez a történet. Párizsban járunk, egész pontosan 1910-ben, amikor is az egész város víz alá került. Miközben az emberek a szörnyű árvízzel küzdenek, megjelenik egy rejtélyes mumus, aki „rettegésben” tartja Párizst. De azért nem minden az, aminek látszik… A zenéje elsőosztályú köszönhetően Vanessa Paradis-nak, aki tökéletes Lucille szerepére!

Toy Story 4 (2019): Óriási rajongója vagyok Bonnie játékainak - szívem szerint az összeset befogadnám! Nyilván nem hagyhattam ki Woody, Buzz és Krumplifejék következő kalandját, ami ezúttal sem szűkölködött izgalomban, humorban és új, szerethető szereplőkben. Szerintem teljes mértékben illik a többi rész közé - a minőségét és a cselekmény fonalát tekintve mindenképp. 

Klaus - A karácsony titkos története (2019): Nálam a karácsonyi filmek közül egyértelműen Klaus vitte el a pálmát - minden pillanatát imádtam! Szívmelengetően kedves, de nem cukormázas, mégis... a végén nem sok kellett hozzá, hogy eltörjön a mécses. Mindenképpen újranézős!

▿▾▿

Sorozatok

A Snitten 217 epizód szerepel a 2019-es listámban, de ez valójában valamivel több, mivel nem mindegyik részt vittem fel a rendszerbe. 

Összesen 18 különböző sorozatot néztünk,  
▹ ebből 10 már kifutó széria volt, 
 ▹ cím teljesen új és ismeretlen,
2 minisorozat,
  ▹ 5 pedig folytatólagos - azaz az idén is tervezzük folytatni. 
▹ A kedvenceken felül említést érdemel még Az étterem (svéd), a Dark (német), A mi kis falunk (magyar), illetve az Our Planet (koprodukció). 

(Képek forrása: Google)

Hasonló bejegyzések

0 megjegyzés