Az Instagram & én

május 24, 2019

A szociális média jelenléte már-már megkerülhetetlen az életünkben. Bármelyik platformról is beszéljünk, nálam egyértelműen az Instagram a legkedvesebb. Én elsősorban innen inspirálódom a legtöbbet a Pinterest-en felül, de szívesen gyűjtök utazási ötleteket, gyönyörködöm mások fotóiban, de mindenek előtt: az önkifejezésemhez is nagymértékben hozzájárul, hiszen alapvetően itt osztom meg a saját "műveimet" is. Rendkívül érdekes visszanéznem a korábbi képeimet, legalábbis ahonnan elindultam, mert szemmel látható a változás, és autodidakta módon is rengeteget fejlődtem. Az utóbbin sokat fog dobni, ha egyszer lecserélem a mostani fényképezőgépünket egy cserélhető objektívesre (ez az egyik nagy álmom) - ám egyelőre a szárnypróbálgatásaimhoz tökéletesen elegendő a jelenlegi Panasonic Lumix. Roppantul élvezem, ahogy apránként valamennyi beállítást kitanulom, és már tudatosan választok funkciót a képekhez. A vaktában kattintgatás nem az én asztalom, ahhoz jóval kifinomultabban próbálok megkomponálni egy-egy fotót. :) 

#1 Fotósok, akik inspirálnak


A teljesség igénye nélkül szedegettem össze a kedvenceimet, mert több oldalon keresztül taglalhatnám őket... Mégis vannak igazán kiemelkedők, akiktől szinte minden létező képet beszivecskézek, annyira fantasztikusak! Elsőként Benjamin Hardman-t emelném ki, aki Izlandon él, és egyszerűen elképesztőek a munkái! Ismeretlenül is elismeréssel adózom neki, zseniálisan ragadja meg a táj zabolátlan szépségét, illetve az élővilág sejtelmes felbukkanását - csodálatos kombináció. A fókás képéért odavagyok, de a mostani, jegesmedvéről készített pillanatképre nincsenek szavak... Skandináv vonalon maradva, Per Lundström lappföldi képei is megérnek egy kattintást - nála főképp a rénszarvasok kerülnek középpontba, de mellettük a svéd erdő, valamint a sarki fény is kedvelt téma. Paavo Penttinen fotói egy finn meseországot jelenítenek meg az ott élő állatok segítségével: rókák, baglyok, őzikék... Nem csoda, hogy ő is a kedvenceim között landolt - nincs olyan képe, amit ne szeretnék! Végezetül egy hazai fiatalemberrel zárom a sort: Szabó Ervin Erdély szépségeit mutatja be egy olyan perspektívából, ahogy még azelőtt sehol sem láttam.

#2 Művészek, akik megérdemlik a figyelmet 


Bíró Esztire nemrég bukkantam rá, aki nem csupán a druszám, hanem egy igen-igen tehetséges, különleges látásmóddal bíró nőről is beszélünk. Imádja a sárga színt, szinte minden képében megjelenik, ráadásul nemrégiben nyílt kiállítása a 9 Bar Budapestben, az Arany János utcai metrómegállóhoz közel. Zseniális, ahogy a műveit keretezi: érzékeny, minimalista - maga a tökély. Imelda akvarelljei sokak számára ismerős lehet, ugyanis ő tervezte meg és készítette el az idei DM Lifebook grafikáit. Szépséges, légies, ennivalóan lédús gyümölcsök, zöldségek, és színes virágkoszorúk kavalkádja fogad minket az oldalára lépve. Nagyon szeretnék egyszer eljutni egy workshopjára is, hihetetlenül nagy élmény lehet! :) Aki a növényeket szereti, rossz ember nem lehet: Katona Hangáról szinte hajszálra ugyanez elmondható - rajongok a munkáiért! Picimari néven ugyan saját oldalt is üzemeltet, de amikor megtudtam, hogy az Elle magazin számára tervezett nesszeszereket, több sem kellett, azonnal lecsaptam a fekete cicásra. Azóta is azzal utazom haza, mert méretre pont megfelelő. Nagyon egyedi, senkihez sem hasonlítható a stílusa; a cicás képekkel pillanatok alatt levett a lábamról.

#3 Eyecandy, azaz akik a lelkemet simogatják 


Zergi Bori és párja, Garai Antal oldala fantasztikusan megtestesíti számomra a vidéki romantika minden báját. Bori fotói elképesztőek, de ugyanez igaz Atomra is - ketten együtt legyőzhetetlen páros! Az esküvői fotós munkásságuk ugyancsak elismerésre méltó; a sallangmentes, tiszta, természetközeli képeik teljesen passzolnak az ízlésemhez. Fatit ugyan már a YouTube-os listában is említettem, de az Instagram oldala is gyönyörű, nem lehet betelni vele! :) Ha magyar flatlay ladyt kellene említenem, biztosan @szi_szu-t mondanám. A Bécsben élő Szilvia jelenetei minden ízükben képesek megjeleníteni a tökéletes hygge pillanatot. Néha csak elég ránéznem egy fotójára, és máris elhatalmasodik rajtam a vágy, hogy bekucorodjak a takaró alá egy bögre finom tejeskávéval és a kedvenc könyvemmel. Olena virágos-csészés képei ugyancsak abszolút belopták magukat a szívembe. Viszonylag régóta követem már a munkásságát, és mindig várom, legközelebb mivel rukkol elő. 

#4 Akik miatt folyton utazhatnékom van... 


Aránylag sok, különféle országot / várost képviselő profilt követek (Stockholm, Bécs, Uppsala, Olaszország, Párizs, Bergen, Koppenhága, stb.), de különösen azokat az oldalakat szeretem, ahol egy kis pluszt is kapok a szép képeken felül. Traveladdict Orsi gyakorlott utazó - több, mint 40 országban megfordult már, és mindig ellát valami érdekességgel az aktuális országot illetően. A blogja is nagyon olvasmányos, tele izgalmas adalékokkal, szívesen böngészem, de elsősorban az Instagram profilját kísérem figyelemmel. Katacita mellett sem mehetek el szó nélkül: legutóbbi izraeli kalandozása roppantul meghozta a kedvem, de a folyamatos velencei áradozása is nagyon felcsigázott egy olasz kiruccanáshoz. Az tetszik a képeiben, hogy képes egy teljesen egyszerű utcaképből is kihozni valami különlegeset, valami teljesen egyedit. :) Ester, aki véletlenül megintcsak névrokon, egy viszonylag korábbi felfedezettem. Szuper fotókat készít, ráadásul meglehetősen egzotikus helyekről. Legutóbb Thaiföldön járt, amit rengeteg elefántos képpel illusztrált - awww, én is nagyon szeretnék majd egyszer hasonlót átélni! Amikor hazajöttünk Potsdamból, élményekkel töltekezve, szinte rögtön kiszúrtam a Potsdamagram nevű oldalt. Javarészt Steven Ritzer munkáiból áll, de előfordulnak más fotósok is rajta kívül. Ha valaki nem gondolkodott még el azon, hogy ellátogasson Potsdamba, az oldal csekkolása után garantáltan felveszi majd a listára - ebben biztos vagyok. :) 

▿▿▿

Lehetne bővíteni a sort még bookstagrammerekkel, vagy más tematikájú csokrokkal, de első körben, úgy érzem, így is épp elég embert soroltam fel. Rengeteg profilt követek, így is alig győzök lépést tartani a folyamatos frissülésekkel, de ha csak egy oldal is megtetszik, már megérte! :) Valamennyiüket jó szívvel ajánlom, szerintem mind értékesek abban, amivel foglalkoznak, és minden kétséget kizáróan több figyelmet érdemelnek. Ha lesz rá igény, szívesen készítek második kört is - bőven akadnak még bemutatásra váró profilok! 

(Képek forrása: Instagram)

Hasonló bejegyzések

4 megjegyzés

  1. Köszönöm az említést! <3 Van egy-két közös kedvencünk :)
    Én most nagyon lenulláztam az insta-használatomat, néha felmegyek, végigpörgetek pár storyt, de erősen gondolkozom, hogy visszamenjek-e, már nem nagyon szeretem, április eleje óta nem posztoltam. És holnap kezdődik az első olyan utazásom, amit nem fogok sehova feltölteni, érdekes élmény lesz! :)

    Egyébként nekem is a kedvenc social media platformom volt, és remélem, te továbbra is szeretni fogod meg tudsz belőle inspirálódni :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Óh, hát nagyon szívesen, az utazós felsorolásból semmiképp sem maradhattál ki! :) <3

      Észrevettem, és sajnálom is, hogy nem vagy már annyira aktív, de biztos vagyok benne, hogy megvan rá az okod. Időnként jó egy kis detoxot tartani, de nekem hiányozna hosszútávon, bár én is kevesebb képet osztok meg, mint korábban. Azért Norvégiából tuti lesz egy pár, amit felteszek, már nagyon várom, hogy menjünk! :)

      Wow, és mi lesz az úticél (már ha nem titkos)? :) Előre is szuper élményeket kívánok hozzá, és tartalmas pillanatokat!

      Köszönöm! :)

      Törlés
  2. Nem titkos :) Berlinbe megyünk egy barátunkhoz, nem ez az álomdesztinációm, de ha már ilyen helyzet adódik, kihasználjuk. :) Köszönöm! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valóban nem a legszebb német város, de elég sok érdekes látnivaló van. :) Nekem nagyon tetszett anno a Bode Museum a Spree folyó partján (belül nem voltunk, de kívülről jól néz ki!), illetve a dóm is gyönyörű. :) Ha már ott jártok, és belefér az időbe, 40 percre van S-Bahnnal Potsdam - ezerszer szebb város, én imádtam ott lenni! :)

      Akkor stílusosan: Gute Reise! :)

      Törlés