Évértékelő • 2018

január 07, 2019

Talán utolsóként hozom ezt a posztot, viszont mentségemre szóljon: eddig nem igazán voltam laptop közelben, és jól is esett ez a pár napos internetes detox. Most már újra Svédországból jelentkezem, ahol szemerkélő eső, és borongós, felhős égbolt várt bennünket. Nem épp a legjobb évindítás, de hazaérve a kuckónkba, kipakolva a bőröndökből, elhelyezgetve az új díszeket, apróságokat, könyveket, egyből megcsapott az otthonosság szele. Furcsán megnyugató érzés volt betenni egy adag mosást, hallani az ismerős neszeket, és a szép, tiszta lakásban álomra hajtani a fejünket. Most viszont ideje lezárni a 2018-as évet, hogy tiszta lappal üdvözölhessem a 2019-es esztendőt! :)

A könyvmolylét

Maradva a tavalyi felosztásnál, idén is ezzel a blokkal indítom a lezárást. Az előző évhez képest (62) kicsit kevesebbet, összesen 52 könyvet olvastam el. Nem állítanám, hogy ez egy szörnyű szám, sőt, az átlagnál messze magasabb, ráadásul kevés igazán nagy beletenyerelésem volt, de erről majd picit később. Az örömből való olvasást továbbra is fenntartom, és nagyon élvezem, hogy mindig ahhoz nyúlhatok, amihez éppen kedvem van. A kihívásokat is úgy válogattam össze, hogy ne legyen nagyon megkötve a kezem: rájöttem, a kényszerből, szép kitüntetésért járó olvasás már kevéssé motivál. Kiismertem magam annyira, hogy tudom, mi az, ami tetszik, milyen stílussal kísérletezzek, és mihez nyúljak, ha épp egy váratlan olvasási válság üti fel a fejét. 


Elolvasott könyvek száma: 52, kb. 14.430 oldal

Ebből: 16 saját példány (31%), a Kindle-ről viszonylag sokat, 35 könyvet választottam (67%), és 1 pedig kölcsön. Mivel egyre kevesebb olvasatlan könyvem van otthon, valószínűleg ebből is adódik, hogy most ilyen nagy a kontraszt a kettő között, illetve, hogy egyáltalán nem jutottam el a könyvtárba, és nem igazán tudtam kölcsönözni semmit. Az idén is folytatom a saját könyveim apasztását, és tudva, hogy kevesebb, mint 40 szerzemény vár elolvasásra, bőven motivál, hogy ezt minimum a felére csökkentsem. :) 

Legrövidebb könyv: Alessandro Baricco: Novecento (72 oldal)

Leghosszabb könyv: Kathryn Stockett: A Segítség (592 oldal)

Magyar : külföldi szerzők száma: 14 : 38 (picit több a magyar, ez is fejlődés! :))

Női-férfi írók aránya: 61% - 39% 
(Wow, ez meglepett! Sokkal több férfiszerzős könyvet olvastam!)

Származás alapján: az amerikai szerzők vitték a pálmát (20), a maradék megoszlik a svéd, német, angol, magyar, illetve francia írók között. 

Újraolvasott könyvek száma: 2
(A Shiver sorozatba fogtam újra bele, és még hátravan kettő rész. :))

Címkék alapján a három legkedveltebb műfaj: romantikus (25), ifjúsági (20), és fantasy (11)

Beszerzett könyvek száma: 17, amiből 9 ajándék, és 8 saját vásárlás. 2018-ban még tudatosabban figyeltem arra, hogy csak olyat szerezzek be, amit mindenképp szeretnék fizikai formájában is a magaménak tudni, illetve, hogy ne legyen felesleges vétel. Roppantul büszke vagyok magamra, mert úgy érzem, ez egy vállalható szám, és tényleg csak olyat vásároltam meg, amire régóta vágytam, vagy hiányzott a polcomról. Néhány klasszikus könyv is helyet kapott benne, mint pl. a Csudálatos Mary, vagy a Micimackó, de akad közte három idegen nyelvű kötet, továbbá egy gyönyörű kiadású Andersen mesekönyv is. :)

▿▿▿

A legkedvesebb könyvek TOP listája: 

✩ Charles Dickens: Karácsonyi ének
✩ Tittel Kinga: Mesélő Budapest 
✩ Peter Wohlleben: Az állatok érzelmi élete
✩ Marina Fiorato: A muránói üvegfúvó
✩ Leiner Laura: Ég veled 
✩ Kathryn Stockett: A Segítség


A Mesélő Budapestnél már előre sejtettem, hogy nekem való olvasmány, és valóban tökéletes évindítónak bizonyult! Bár egyelőre még nem sikerült megvalósítani a könyv alapján való barangolást a fővárosban, az idei évben mindenképp megpróbálom kivitelezni. :) A Karácsonyi éneket szintén januárban olvastam el, és teljesen lenyűgözött, Dickens milyen élvezetes, olvasmányos stílusban írt. A történetét már jól ismertem, mégsem olvastam el soha az eredeti kötetet, úgyhogy kimondottan örülök, hogy erre is rászántam az időm. 

Az állatok érzelmi élete voltaképpen nem volt tervezett szerzemény, mégis, amikor a karácsonyra kapott utalványomat vásároltam le, mindenképp egy igényes kiadványra szerettem volna költeni. Azonnal megakadt a szemem a borítón, és elolvasva a fülszöveget, biztos voltam benne, hogy ő feltétlenül velem jön. Őszintén szólva, nem is választhattam volna jobban! Imádtam a témát, a személyes hangvételű megfigyeléseket, és Herr Wohlleben rajongását az állatok iránt. Később a híressé vált Fák titkos történetét is elolvastam, ám ez utóbbi nem ragadott annyira magával, mint vártam volna. Hozzám az állatos téma kicsit közelebb áll. :)

A muránói üvegfúvó már az első mondatával levett a lábamról, és ez az érzés csak fokozódott olvasás közben. Ráadásul a fordítás is fantasztikus: tele van olyan képekkel, leírásokkal, amiket olykor többször is elolvastam, annyira magukkal ragadtak.

Utolsó előttiként Leiner Laura új sorozatának első kötetét, az Ég veledet választottam, ami egyszerre vicces, megható, romantikus, izgalmas, és szinte azonnali rajongást váltott ki belőlem. Nem számítottam rá, hogy ennyire lebilincsel majd, de minden percét őszintén élveztem! :) 

A Segítség komoly témája ellenére is felemelő, szívbe markoló és lélemelengető írás, amihez határozottan meg kellett érnem, hogy igazán átérezzem. Éppen jókor került a kezembe, és szó szerint lehengerelt. Elképesztő sorsokról olvashattam, olyan emberekről, akik megvívták a maguk harcait azért, hogy egy jobb világban élhessenek.  

A legnagyobb csalódások TOP listája: 

☹ Fredrik Backman: A nagymamám azt üzeni, bocs
☹ Giuila Enders: Bélügyek
☹ Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi

Bármennyire is rajongtam Ove történetéért, és került a kedvenceim közé négy éve, a nagymamás kötetet borzasztóan untam. A mesés köntös is teljesen hidegen hagyott, ráadásul az egészet szörnyen zavarossá, kuszává tette. Azóta nem is olvastam Backmantól, még gyűjtöm hozzá a bátorságot, mert ez a csalódás kicsit elvette a kedvem a többi könyvétől. :(

A Bélügyektől sokat vártam, és eleinte nagyon élveztem is, de a közepe szörnyen befulladt. Kicsit olyasmi élményre számítottam, mint amit Wohlleben etológiát tárgyaló könyvétől kaptam, sajnos azonban a nyomába sem ér. A többi "üggyel" kapcsolatos kötetet még nem vettem a kezembe, úgyhogy reménykedem, hogy azok kicsit élvezetesebbek lesznek majd.

Végül az év egyik legismertebb YA kötete következik, ami egyben egy LBMTQ ifjúsági könyv is. A filmet nagyon szerettem, szurkoltam Simonnak, és boldog mosollyal nyugtáztam az eseményeket. A könyv ehhez képest dagályos, túlzottan részletekbe menő, és cseppet sem hozza a film hangulatát... 

▿▿▿

Ami még kimaradt, de mindenképp említést érdemel:

✻ Michael Bond: A Bear Called Paddington - Paddingtont nem lehet nem szeretni! :)
✻ David Levithan: Nap nap után - okos és érzékeny YA könyv
✻ Albert Camus: Az idegen - csodás fordítás, régi adósság
✻ Jodi Picoult & Samantha van Leer: Sorok között - bűbájos
Nicolas Barreau: Párizs mindig jó ötlet - gyönyörű borító és egy csodálatos történet
✻ Charlie N. Homberg: Az üvegmágus - egyedi világ, szeretni való karakterek
✻ Antoine Laurain: Az elnök kalapja - franciás könnyedség, lezser elegancia
✻ Anauta Blackmoore: Alea, az eszkimó lány - különleges 
✻ Jenny Colgan: Piciny Csodák Péksége - romantikus, magával ragadó, imádni való!
✻ Joy Adamson: Oroszlánhűség - Elza


▿▿▿

A tervekről: 2017-ben sikerült először teljesítenem a VCS kihívást, ami óriási lendületet jelentett az új évben. A sikeren felbuzdulva leadtam a következő évre is a jelentkezésem, és örömmel jelenthetem: másodszorra szintén sikerült! Így a legkomolyabb célkitűzés ilyen téren, hogy ne akasszam meg ezt a szériát, és az idén is ilyen sikeresen teljesítsem a listám. Továbbá a klasszikus lemaradásomat is próbálom lefaragni, amihez Dickens leghíresebb művével még egy lépéssel közelebb kerültem. 2018-ban rákaptam a tudományos kötetekre, és jóval több ilyen témájú kiadványt vettem a kezembe. Az utóbbi években ráébredtem, mely témák hoznak igazán lázba, és szerencsére bőven dúskálhatok bennük, jó néhány érdekes könyv vár még felfedezésre! Ezen felül az életrajzok iránt is aktívan érdeklődni kezdtem, így a születésnapomra Michelle Obama önéletrajzi kötetét tervezem kérni, mivel nagyon kíváncsivá tett ennek a különleges asszonynak az élete. Ráadásul az eddigi beszámolók alapján letehetetlen kötetről van szó. 

A tudatosságról: Úgy érzem, ezt a blokkot abszolút sikerként könyvelhetem el! Már egyáltalán nem halmozok, hanem alaposan átgondolom, mit szeretnék a polcomon tudni. Szeretnék továbbra is figyelni arra, hogy ne vegyek feleslegesen könyvet, illetve mindig megvárom az első véleményeket, mert legtöbbször így szűröm elő az engem érdeklő olvasmányokat. Az is sokat segít, ha a könyvesboltban jártamban-keltemben beleolvasok egy-kettőbe, mert hiába érdekes a fülszöveg, ha közben az író stílusa csapnivaló. Néhány kevésbé jó könyvemtől is megváltam, úgyhogy javarészt már tényleg csak azok laknak a könyvespolcomon, amikhez nagyon jó élmények fűznek. A saját könyveimet kitartóan, folyamatos lelkesedéssel olvasom, még ha nem is olyan ütemben, ahogy szeretném. Valószínűleg ez is az érettség egy jele, amikor az ember jólesően merül bele egy kötetbe, és nem azt lesi, mikorra kell végezni a könyvvel, hogy kezdhesse a következőt. Szembesülnöm kellett azzal a ténnyel is, hogy bizonyos olvasások után bizony szükségem van egy kis időre, amíg bele tudok rázódni egy másik hangulatába, mert már egyáltalán nem szeretek kapkodva, időre olvasni. Ha egy hónapig tart, akkor addig, nem rohantatom magam feleslegesen. Ez nagyon fontos lecke volt tavaly, amihez tartani is szeretném magam.

A molyléten túl 

2018 volt az első olyan év az életemben, amit szinte teljes egészében Svédországban töltöttem. Hiába utaztunk haza viszonylag gyakran, a bázisom jelen pillanatban inkább itt van, mintsem otthon. A terveim megvalósítása folyamatos türelmet és kitartást igényel, amihez nincs mindig erőm, de próbálom eddzeni magam és az akaraterőm. Az év első felében még sokszor volt honvágyam, és tört rám a legváratlanabb helyzetekben ez a nyomasztó, lelkemre telepedő érzés, később viszont már egyre kevésbé. Úgy érzem, ez nagyban köszönhető annak, hogy a lakás teljes egészében egy igazi otthon képét mutatja, nem csupán egy ideiglenes lakóhelyét. Az életünkben szép lassan kialakultak olyan rituálék, szokások, amiket csak ketten csinálunk a barátommal, ami egyszerre tölt el mindkettőnket megnyugtató és ismerős érzésekkel. A svéd tanulás mondhatni végigkísérte az egész évet: folyamatosan jártam, amikor csak indítottak tanfolyamot. Ennek köszönhetően decemberben már a B2-es szintet is teljesítettem, ami úgy gondolom, egy év leforgása alatt, egyáltalán nem rossz teljesítmény. Bár ez még alapos mélyítésre szorul, a mindennapok során egyre magabiztosabban beszélek, kérdezek és válaszolok. Nem esem kétségbe, hanem próbálom kihámozni az ismerős szavakat, illetve jó diákhoz méltón, több szituációban is megmérettem magam, ami csupa kellemes tapasztalattal járult hozzá a fejlődésemhez.


Ismételten egy utazásban gazdag esztendőt tudhatok magam mögött, 2018-hoz számtalan felejthetetlen emlék fűződik. Svédországon belül is jó pár új helyre látogattunk el, többek között Öregrundra, Örebroba, Västeråsba, Furuvikba, Forsmarkba, illetve Östermalmába is. Megnéztük a felújított Nemzeti Múzeumot Stockholmban, ellátogattunk a Djurgården szigeten található csatornához, egy svéd vadasparkba, illetve egy élményparkba is, ahol életemben először hullámvasutaztam és ültem fel szinte minden "attrakcióra" a húgommal. Jártunk tavasszal a Skansenben, az egyik kedvenc helyemen, az ABBA múzeumban, ahol megünnepeltük a szülinapomat, és még az Etnográfiai Múzeumot is megnéztük, ami ráadásul Nita társaságában történt! :)

Júniusban és decemberben egy-egy teljes hetet tölthettem Bécsben, aminek alkalmával igazán bejárhattam a belvárost, és már némi helyismeretre is szert tettem. Nagyon szerettem egyedül sétálni, bejárni a belvárost, épületeket fotózni, felfedezni az apró, megbúvó részleteket. Ilyenkor a magam tempójában, olykor meg-megállva élveztem a város hangulatát, ami teljesen elbűvölt, és magával ragadott. A híres Praterben ünnepeltük az ötéves évfordulónkat, ami alighanem örök emlék marad mindkettőnk számára. Emellett bejártuk a Zene Házát, megcsodáltuk Klimt festményeit a gyönyörű Belvedere palotában, forraltboroztunk a karácsonyi vásárban, ráadásul Bruegel kiállításra is sikerült jegyet szereznünk, ami az adventi időszak csodálatos betetőzése volt.

Nyáron Angliába utaztunk, ahol keresztbe-kasul bejártuk Londont, elvonatoztunk a tengerpartra, ettünk fish & chipset a brightoni sétányon, gyönyörködtünk a Seven Sisters szikláiban, és tartottunk mini kiruccanást Cambridge-be. Nyaraltunk együtt Keszthelyen, jártunk a Festetics kastélyban, ültünk fel a Budapest Eye-ra, és élveztünk ki minden otthon töltött időt. Rengeteg-rengeteg fantasztikus élmény, közös történet kapcsolódik valamennyihez. Alig tudom szavakba önteni, mennyire hálás vagyok mindenért! ♥

▿▿▿

Végezetül, ami a blogot illeti, többször is csatlakoztam a Témázós csapathoz, aminek kapcsán különösen nagy megtiszteltetésként ért, hogy külön is kaptam felkérést egy-egy poszt elkészítésére. Összesen 38 bejegyzést írtam, amik között a havi záró az egyetlen biztos pont, a többi mindig kedv- és idő függvényében alakul. A legtöbb posztot januárban írtam (6), míg a legkevesebbet augusztusban (1). Igyekeztem komolyabb témákat is boncolgatni, legutóbb a környezettudatos ötleteimet, tapasztalataimat osztottam meg egy bejegyzés formájában. A hosszabb lélegzetű utazásainkat is mindig megörökítettem, és örömmel vettem észre, mennyire szerettétek a képeimet. :) Én magam is úgy tapasztalom, hogy szemmel látható a fejlődés, az Instagram oldalamon is folyamatosan érkeznek a dicsérő hozzászólások és gratulációk, amik változatlanul újra és újra megmelengetik a szívem! Köszönök Nektek minden kedves hozzászólást, támogató kommentet a blogon! Elképesztő motivációt és kedvet okoz ez a néhány sor, úgyhogy igyekszem az idén is sok-sok érdekes, tartalmas bejegyzéssel készülni! :) 

Minden kedves olvasómnak boldogságban, sikerekben és örömteli pillanatokban gazdag új esztendőt kívánok! Egészséget, erőt és kitartást, hogy beteljesíthessétek az álmaitokat, és minden úgy alakuljon, ahogy elképzeltétek! :)

(Képek forrása: moly.hu // saját // Pinterest) 

Hasonló bejegyzések

10 megjegyzés

  1. Csodásak a képeid, és a blogod is olyan letisztult, szép, nyugodt hangulatot áraszt - felüdülést jelent olvasgatni, nézelődni nálad! :)
    Szuper könyv és utazós élményeket kívánok neked 2019-re is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, Dóri! :) Nagyon jólesik, hogy ezt írod, és annak meg különösen örülök, hogy egy ilyen "béke szigetéhez" hasonlít a blogom! Tulajdonképpen ez (is) a célom vele. :)

      Neked is nagyon sok szuper, ötcsillagos könyvet kívánok az idénre, és felejthetetlen, emlékezetes pillanatokat, kellemes utazós élményeket! :)

      Törlés
  2. De jó, hogy te is írtál összegzést! :) Vártam!
    Olyan szépen írsz a svédországi visszatérésről, olyan idilli a kép, amit festettél! ♥ Jó olvasni.

    Az 52 könyv az pont heti egy, ami szerintem tök jó ütem! :)
    A 17 beszerzés pedig nem csak hogy "vállalható" szám, hanem szuper tervezésre, tudatosságra vall, nagyon gratulálok hozzá! Nekem sose volt még ennyire kevés beszerzésem, de idén én is törekszem nagyon kevésre elcsábulni. Nincs mindenre szükség itthon, tekintve, hogy nekem nem csak 40, de inkább a 10Xese az, ami még olvasatlanul itt ácsingózik! :D :O ÁÁÁ! :D
    A kedvencek közt jó látni az én egyik kedvencemet is, A segítséget, ami egy szupr könyv, valamikor újra kéne olvasnom! És örülök A muránói üvegfúvónak is, az is nagyon kedves könyv volt számomra.

    A nagymamás könyvvel kapcsolatban is megértelek, én sem tudtam rajongani érte, sok volt az unalmas etap... Nálam semmi nem múlta felül Ovét Backmantól, sőt, egyre inkább csak elment a kedvem tőle a többi próbálkozásokkal.

    Aaa, nagyon jók voltak még az említésre méltó másik olvasmányokról a rövid jellemzések! Tetszik, lehet, hogy jövőre lopom én is ezt a konstrukciót. ;)
    A Sorok között szerintem is bájos volt, szerettem nagyon. :)

    Gratulálok a svéd nyelvi előrehaladáshoz, nagyon ügyes vagy! :)
    Szuper élményeid is voltak, és mennyi utazás! London, Cambridge Bécs, Svédország rengeteg szépsége!

    Köszönöm a külön említést a témázásról, mi örülünk, hogy részt vettél!! :*

    Az instád is valóban szuper, meg a blog is, tényleg öröm ide benézni, annyira szép, és finom! :) A képeket is imádtam, most is! ;)

    Nagyon sok jó könyvélményt neked, egy újabb sikeres vcs-teljesítést, és rengeteg utazást-kikapcsolódást kívánok neked idénre! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hű, micsoda extra hosszú kommentet kanyarítottál, PuPi! :))

      Köszönöm szépen! :) Egyébként elég felemás ilyenkor a "hazatérés": a szívem egyik fele még vissza-visszahúz haza, a családom körébe, a másik meg örül, mert a svéd kuckónkat is nagyon szeretem, és folyton csinosítgatom. :)

      Így belegondolva igazad van, a heti egy könyv teljesen jó arány! :) Az idénre nem lőttem be konkrét számot, de szerintem az 50 egész biztosan meglesz most is. :) Köszönöm szépen! :* A 17 beszerzésemre tényleg nagyon büszke vagyok, az idén sem tervezek ennél többet harácsolni, sőt. Általában a szülinapom és a karácsony a két kilengőbb dátum, ilyenkor több kötet kerül hozzám, de a karácsonyi négyest, és a szülinapi hármast sem tartom olyan borzasztónak. Ennyi pont belefér. :) Nem tervezel esetleg egy nagy szanálást? :) Én akkor válogattam ki sokat, illetve segít számontartani, hogy mennyi olvasatlan vár még rám. :)

      Óh, igen, a Segítséget te is nagyon szeretted, és örülök, hogy nálam is bekerült a kedvencek közé! <3 A muránói pedig üvegfúvó szintén közös szívcsücsök. :))

      Hmm, lehet, az idén rászánom magam egy kisregényre Backmantól, de vannak kétségeim... Többek szerint kissé erőltetett benyomást kelt, és tartok tőle, hogy Ovét nálam sem fogja tudni megugrani.

      Óh, köszönöm! :) Ez most újdonság, tavaly a legszebb borítókat gyűjtöttem egybe, de rájöttem, ez a kiemelés jobb, és a kis jellemzések segítenek, hogy tömören reflektáljak rájuk. :) A Sorok közöttet imááádtam, nagyon kis nekem való könyv volt! :)
      Nyugodtan lopd, ha szeretnéd! :))

      :) Én köszönöm a felkéréseket, erre olyan boldogan emlékszem vissza! :*

      Óh, ennyi dicséretet... Tényleg belepirulok itt a gép előtt. :) Köszönöm szépen! A képeimre szóló dicséretet külön is, minden pozitív hozzászólás lendít a bizalmamon, és szívesen osztom meg a kis pillanataimat. :)

      Óh, neked is sok szuper könyvélményt kívánok, PuPi, drága, és sok-sok felejthetetlen pillanatot, örömteli élményt és varázslatos utazást 2019-re! :*

      Törlés
    2. Bocsánat, kicsit megszaladt a kezem alatt a klaviatúra. :D
      Azért örülök, hogy már nem úúgy tör rád a honvágy, és hogy otthon tudod érezni magad ott is. :)

      Én is megpróbálom majd a vágyott könyveket az ünnepekre időzítve ajándékba kérni, ez egy tök jó megoldás. :) Máskor is alkalmaztam, csak hát akkor a saját vásárlások visszafogottsága nélkül. :P :O

      De, tervezek szanálni, most is van egy szatyornyi még az előzőekből, most már lassan akárhol otthagyom a szelektív hulladékgyűjtőn kívül. :D Olyan macerás eladni egyenként... Tavaly könyvtárnak is adtam egy párat pl, meg könyves kávézóban is szívesen ottfelejtek párat, ami nekem csak kolonc.
      Az, hogy mennyit tudnék ténylegesen lehúzni a várólistámról, nem tudom... Ma tevékenykedtem ezügyben a molyon, és töröltem a sallangokat, de legnagyobb megdöbbenésemre egy rakás, 2010 óta beszerzett könyvnél rá se nyomtam a várólista gombra, így aztán végső soron csak növekedett a szám... :/

      A Lapról laprát is olvasd el, nagyon jó a folytatás is, nekem egy hangyányit még jobban is tetszett! ;)

      Őszintén mondom, és örülök, ha motivál, önbizalmat ad! :) :* Oszd meg ezentúl is a kis szegleteiden az Esztis pillanatokat! :))

      Törlés
    3. Jaj, nehogy szabadkozz, én nagyon szeretek hosszú kommenteket olvasni! :)
      Én is örülök. :) Szerencsére elég sűrűn járunk haza, februárban is leszek otthon pár napot. :)

      Érdemes így is tervezni, hátha összejön! Csak gyakorlás kérdése. :) Sajnos tudom, az eladásra már én is csak egyet-kettőt szoktam feltölteni, meg szerencsére már el is fogytak a csalódást okozó könyvek. Tetszik, hogy ennyire változatosan gondolkozol, a kávéházas otthagyás, és a könyvtár is nagyon jó alternatíva. :) Én különben teljesen másképp használom a várólistát: olyan könyveket teszek rá, amik érdekelnek, és talán alkalomadtán be is szerzem őket, de nem létszükséglet, hogy meglegyenek. Tudom, picit más a koncepció, de az olvasatlanokat így is ki tudom listázni a magánkönyvtáromon belül, és nem szeretem keverni a kettőt. :) Már az is nagy dolog, hogy nekiláttál a válogatásnak, úgyhogy légy büszke magadra! :) Lépésenként kell haladni. ;)

      Óh, már megvolt, nem sokkal utána sorra is kerítettem a folytatást, és azt is nagyon élveztem. :) Nekem is picit jobban tetszett, mint az első rész!

      Köszönöm szépen még egyszer! :* Tök jól esik, és igyekszem továbbra is megosztani ezeket az Esztis pillanatokat. :))

      Törlés
    4. Igazából mindenki úgy használja ezeket a funkciókat, ahogy szeretné, szóval nem hiszem, hogy bármilyen koncepciót kéne kövessél vele, csak csináld, ahogy jónak látod. ;) Nekem a várólistára már tényleg az kerül, ami itt vár olvasásra, esetleg ritkábban, amit tuti, hogy kölcsön fogok tudni kérni valakitől. Amik felkeltették az érdeklődésemet, azokat egy polcon gyűjtöm. Ezt a polcot is nemrég néztem át, és a felére csökkentettem, juhé! :) Ilyenkor örülök, hogy nem vettem meg mindent, amire csak kicsit is szemet vetettem, mert sokszor kis idő után már nem is vonz.
      A magánkönyvtárat én nem vittem fel molyra... egyrészt hosszadalmas lenne, másrészt most nem sok értelmét látom, akkor meg minek vesződni vele. 1-2 év volt, amikor felvittem köteteket, így ez alapján teljesen fals eredményt mutat a saját köteteim olvasottsága. :D

      Jaj, de nagyon örülök, hogy tetszett a Lapról lapra is! :))) Borítékolni mertem volna! :)

      Törlés
    5. Köszi, én is így gondolom. :) Sokan csinálják így, ahogy te is, szerintem az én megoldásom a kevésbé szokványosabb, de ha már így bevált, maradok ennél a verziónál. Szuper vagy, csak így tovább! :* Én is át szoktam nézni időnként ezeket a polcokat, sőt, a kívánságlistán is szelektálni kell, mert nem mindegyik könyv érdekel egyformán. Pont azért, amit írtál, hogy az újdonság varázsa miatt vonz a legtöbb esetben, később már nem igazán.

      Ez is abszolút egyénfüggő, ki hogy szereti. :) Én szívesen viszem fel, mert alapjáraton csak a regényeket szoktam, enciklopédiákat, nyelvkönyveket kevésbé. Meg hát ez alapján látom, hogy mennyit olvastam ezek közül, és jó érzés, amikor emelkedik a százalék. :)

      De aranyos vagy! :) Naná, ki nem hagytam volna, úgyhogy nem sokkal az első rész után sorra is kerítettem! :)

      Törlés
  3. Csak eljutottam a te évzáródig is. :)
    Örülök, hogy ennyire jó évet zártál, és hogy sikerült megszoknod az új lakóhelyed. Úgy érzem, nagyon illik hozzátok mind a lakás, mind a környezet. :)
    Annak meg még jobban örülök, hogy sikerült eljutnom hozzátok, remélem idén megismételjük. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, én is úgy érzem, hogy egész jó kis év volt ez a 2018-as. Remélem, az idei is legalább ilyen szupernek ígérkezik. :) Örülök, hogy tetszett a környezet & a lakás is, én nagyon szeretem, hogy olyan kuckós, otthonos. :) Én is remélem, nagyon klassz lenne! :*

      Törlés