Skandináv filmajánló

november 22, 2017

Remélem, még nem unjátok nagyon a skandi-témát, de mivel akaratlanul is ez vesz körül, kicsit ráhangolódtam erre a stílusra. Ezúttal egy kis filmválogatást hoztam, főleg az utóbbi hetek terméséből válogatva. Ezekhez a hideg, novemberi estékhez pont jól fognak passzolni; témákban is igyekeztem különbözőket ajánlani. 

(norvég)

Nem egyedül találtam rá erre a filmre, hanem mások listájából inspirálódtam, de nagyon szuper választásnak bizonyult! Kedves, szívmelengető mesefilm, amiben varázslatos kis lények lesznek segítségére egy bátor kislánynak, Sonjának, hogy megtalálhassa Karácsony csillagát. Családi filmnek vagy csak szimplán karácsonyi hangolódásnak is bátran ajánlom! Én nagyon élveztem és a végsőkig drukkoltam Sonjának. :) 

(norvég) 

Ami azt illeti, nem csak én szálltam fel mostanában a skandináv vonatra, hanem a barátom is. :) Ő az, aki időnként mazsoláz az újabb filmek közül, és nemrégiben ezt választottuk ki estére. Engem nagyon meglepett, hogy igaz történet alapján készült, ugyanis a főszereplő kisbaba nem más, mint az a Håkon Håkonsson, aki biztosította a rég áhított békét Norvégia számára. Az ő megmentéséről szól ez a film, ami nem szűkölködik a csodaszép, havas északi tájakban, a csatajelenetekben, illetve a középkori hangulatban sem. Mi eredetiben néztük, így egyszerre hallottuk a színészeket norvégul, svédül, illetve dánul is beszélni. Ilyen ez az északi multikulti! :) 

(izlandi)

Északi dráma izlandi módra. Fúsi egy negyvenes éveiben járó fiatalember, aki az anyukájával él, és még sosem volt komoly párkapcsolata. Ezért rengeteg atrocitás éri a munkahelyén is, pedig alapvetően ő egy kedves, jóravaló ember. A bullying témán felül megjelenik még a felnőtté válás, önállósodás kérdése is. Fúsi hatalmas változáson megy keresztül, és a film végére, bár az élete nem fordul ki a sarkaiból, mégis nagyon fontos leckét kap az élettől. Komoly, elgondolkodtató darab. 


(koprodukció)

Szintén igaz történet alapján készült film, ami ezúttal a híres norvég kutató, Thor Heyerdahl izgalmas utazását meséli el. Az eleje kicsit lassabban indult be számomra, de a végére nagyon szorítottam a fiúkért, és főleg Thorért. Nem gondoltam volna, hogy sikeres lesz a vállalkozás, az utolsó pillanatig kételkedtem benne, de a vége teljesen meglepett. Szomorkás, kissé keserédes befejezése feledtette az elején levő döccenőket: érdekes és meglepő fordulatokkal szolgáló történetet kaptam. Ezt ezúttal a barátom egyik kollégája ajánlotta, és nem bántuk meg, hogy megnéztük.

(svéd) 

A végére egy klasszikus. Anno a gimiben néztük meg még művtöri órán, de egyesegyedül én voltam vevő erre a fajta humorra. Én sírva vinnyogtam rajta, miközben az osztálytársaim totál fapofával ülték végig. Szerintem zseniális, és időnként muszáj újranéznem, ha egy kis vidámságra vágyom. Teljesen kattant és szürreális élmény, kell hozzá egyfajta hangulat, de ha megvan, akkor kő kövön nem marad, ezt garantálom! 

(svéd, dán)

Tudom, erről a sorozatról már áradoztam korábban is, de egy ilyen ajánlóból nem lehet kihagyni! Nemrégiben láttam a Saga Norént játszó Sofia Helint egy másik, skandináv filmben és eszembe jutott, mennyire zseniális is volt ez a sorozat. Ráadásul januárban jön a negyedik évad (juhúúú!), én már tűkön ülve várom. Az évadonként 10 részből álló krimisorozat a svéd-dán rendőrség életébe is bepillantást nyújt, de komoly magánéleti drámák is megjelennek benne. Valahogy egyszerre egyensúlyoz a dráma, a krimi, az akció és a thriller között. Rég láttam ennyire jól összerakott sorozatot, ami szó szerint a képernyő elé szögezett. Volt, hogy egymás után nyomtunk le négy részt. És mindezt hajnali kettőkor...

Jó szórakozást kívánok valamennyihez! 

(Képek forrása: Pinterest)

Hasonló bejegyzések

0 megjegyzés