Újabb kedvenc helyek • Stockholm

november 09, 2017

Bár már írtam egy posztot a legkedvesebb skandináv városomról, úgy gondoltam, hasznosabb lehet egy pénztárcakímélőbb változat is. Az a sztereotípia hírlik Svédországról, hogy embertelenül drága, és lehetetlen felfedezni alacsonyabb költségvetésből. Valóban az egyik legdrágább ország, ezt aláírom, de ebben a bejegyzésben kifejezetten olyan ötleteket szeretnék bemutatni, amik lehetővé teszik, hogy egyszerre fedezd fel Skandinávia egyik legpezsgőbb városát és mellé még jól is szórakozz! :)


A korábbi bejegyzésemben leginkább a népszerűbb látványosságokat mutattam be, amik esetenként meglehetősen borsos árú belépőket értékesítenek. Főszezonban minden jegy lényegesen drágább, de ősszel, illetve a tél folyamán ezek az árak is csökkennek. Ráadásul nem győzöm hangsúlyozni, mennyire, de mennyire szépséges Stockholm ősszel! 

#Múzeumbarátoknak 


Különleges és izgalmas kalandozás az időben, ráadásul Stockholm belvárosának szívében! A "múzeum" egy olyan, 20. századbeli lakás, melyet a Hallwyl család őrzött meg a jövő generációjának, egyfajta mementóként. Belepillanthatunk, milyen is volt az élet a svéd előkelő réteg számára, mindezt korabeli bútorokkal, kiállítási tárgyakkal, illetve festményekkel karöltve. Még egy századfordulós biliárdasztal is megtekinthető! A svéd-, illetve az angol nyelvű audioguide feláras, egyébként a belépés ingyenes. Rövid, ám tartalmas program, bátran be lehet ütemezni mellé mást is! 



Talán az egyik legklasszabb hely, ahol a közelmúltban jártam. Ez egészen konkrétan a Kelet-ázsiai Múzeum, ahol Kína történelmét követhetjük végig a kezdetektől egészen napjainkig. Ezen felül egy elég komoly merítés található még Japánról, Indiáról, valamint Koreáról is. Engem leginkább a különféle tányérok, vázák, illetve kicsi díszek fogtak meg, de az egész tárlat nagyon magával ragadó. A belépés szintén ingyenes


További ötletek meríthetők innen. Én még kacérkodom a Középkori Múzeummal, illetve érdekel a Svédország történelméről szóló tárlat is. :) 

#Természetbarátoknak 

A Kungsträdgårdenen felül még rengeteg másik park rejtőzik Stockholm zöld területein. Ahogy azt korábban említettem, maga a Djurgården önmagában egy óriási oázis, ami ezernyi felfedezni valót kínál. Ha csak egy békés helyet keresel, ahol kicsit leülhetsz és megpihenhetsz, akkor innen tudsz válogatni, a teljesség igénye nélkül. 


Erről a kertről már írtam korábban, ugyanis augusztusban fedeztük fel ezt a mesés kis kertet, de úgy gondoltam, ebbe a válogatásba is beteszem. Hogy miért? Mert nyár végén, ősz elején még mindig találhatsz benne fotózni való virágot, növényeket. Mert a hangulata egyszerűen varázslatos! És mert nincs is jobb annál, mint kiülni egy kicsit sütkérezni, meginni hozzá egy finom kávét, és mellé elmajszolni egy finom fahéjas csigát. Élni tudni kell, nem igaz? :) 



Kicsit csalok, mert ebben a parkban még nem jártam, ellenben mindenképp szeretnék. Amikor a Skeppsholmenre mentünk, a buszból rápillanthattam, és megállapítottam, hogy ez egy tökéletes helyszín családosoknak, pároknak, de akár céltalanul sétáló, megpihenni vágyó turistáknak is. Nem mellesleg innen nem messze található a Svéd Nemzeti Könyvtár, azaz a Kungliga Biblioteket.


Ez volt az első nagyobb park, ahol még télen jártam, a kezdet kezdetén. Januárban még térdig érő hó volt, a fákon csillogtak a hópelyhek, és az egész hely olyannak tűnt, mint egy téli mesevilág. Sosem felejtem el! Bár a Hagaparken már Solnában van, Stockholm külvárosi területén, ennek ellenére nagyon ajánlom. Mi meg is néztük az egyik fő látványosságát, a Fjälrishuset-et, ami afféle trópusi esőerdő. Egy kisebb lepkeház, egy hatalmas akvárium, illetve időszakos kiállítások is láthatók, látogathatók. Én nagyon élveztem, meg különben is hatalmas víz alatti világ-rajongó vagyok. :) A színes halacskák, a cápák, ráják és a mini esőerdő tényleg azt hiteti el az emberrel, hogy egy trópusi túrán vesz részt. Gyerekekkel külön izgalmas lehet! 


#Építészetszerelmeseknek

Gamla Stan

Ide teljesen egyértelmű, hogy mi jöhet. Naná, hogy az óváros, azaz a Gamla Stan! A mézeskalács házikók már messziről felismerhetők, egyúttal utánozhatatlan és ámulatba ejtő hangulatot kölcsönöznek ennek a résznek. A kis utcákban különféle boltok, szuvenírárusok, édességüzletek és éttermek találhatók, de ha csak egy kis bolyongásra vágysz, miközben csodaszép épületekben gyönyörködhetsz, akkor ez a te helyed!



Fotósoknak, panorámában gyönyörködőknek a legtökéletesebb helyszín, ahonnan a város főbb látványosságai is láthatók. Maga a negyed, Södermalm, is megér egy látogatást, de ha a naplementét egy magasabb pontról néznéd meg, akkor ezt válaszd! Fantasztikus élményben lesz részed!



Az egyik kedvenc útvonalam a Strandvägenen át vezet. A kikötő mellett sétálva megcsodálhatod a Nemzeti Múzeumot, a Királyi Palotát, a távolban a Nordiska Múzeumot, és persze a már jellegzetes skandináv stílusú épületeket. A belvárosban egyébként is erősen ajánlom a sétálást, már csak azért is, mert tengernyi a látnivaló. :) 

***

Néhány praktikus információ, ha először mennél Stockholmba 


  • A Wizzair a Skavsta reptérre visz, ami Stockholm belvárosától egy jó másfél órányi buszút, de a Flygbussarna járataival könnyen és gyorsan orvosolható ez a probléma. A repülők érkezéséhez alkalmazkodva, nagyjából 10-15 percenként indulnak a járatok és kizárólag a Centralstation és a Skavsta között közlekednek. Útközben nem állnak meg, legfeljebb csak a dugó miatt. Mivel autópályán vezet az út, kezdetben nem sok a látnivaló, de később, a városba beérve, már fel lehet fedezni a Városházát és a Gamla Stan is megmutatkozik teljes pompájában. :)
  • A Norwegian már egyenesen az Arlandára röpít, ami Skandinávia egyik legnagyobb repülőtere. Az ötös terminálra fog érkezni, illetve innen is indul a repülő. Előnye, hogy jóval közelebb van Stockholmhoz, kb. 45 perc pendeltåggal (=ingázó vonat, amolyan HÉV, ami a környékbeli városok között közlekedik), de ekkor egy speciális kiegészítő díjat is kell fizetni, hogy áthaladhassunk a "kapun". Ez közvetlenül a pendeltåg előtti lejárónál található, nem téveszthető el. Azt hiszem, személyenként 170 SEK körüli összegről van szó, szóval sajnos nem olcsó. :( A másik megoldás a Flygbussarna, ők jóval jutányosabb árat kínálnak a belvárosba való bejutásért. Az opcióknál lehet kiválasztani a megfelelő repteret. 
  • Van még egy ötletem, amit nemrégiben próbáltam ki: ha Stockholmból indulunk, Märsta-ig kell elmenni, és közvetlenül a pályaudvarról indul az 583-as számú busz, ami a terminál bejárata előtt tesz le. Ilyenkor nem kell fizetni special supplement fee-t, az csak a pendeltågnál érvényes. 
  • Ha több napra érkezünk a városba, érdemes SL bérletet venni (24 / 48 / 72 órás, stb.), ami az egész megyére érvényes. Maga a kártya 20 SEK, bankkártyával lehet feltölteni a kívánt összeggel. Egyáltalán nem bonyolult és minden ki van írva / táblázva angolul. 
  • Nem kell csodálkozni, ha a svédek rögtön Hej-jel köszöntenek, ez a bevett szokás. :) Ilyenkor érdemes visszaköszönni egy Hej / Hej-hej köszönéssel, ezt nagyon szokták értékelni. Mindenki beszél angolul, szóval aggodalomra semmi ok! 
Remélem, hasznosnak találtátok ezt az összefoglalót, és ha legközelebb Skandinávia felé vennétek az irányt, merítetek belőle ötleteket, tippeket! Inspirálódásnak ajánlom a Visit Stockholm oldalát, ami azóta is egy kincsesbánya, a felsoroltak zöme is onnan származik. 

Hej då! :) 


(Képek forrása: saját) 

Hasonló bejegyzések

0 megjegyzés