Szívcsücsök és egykor szeretett íróim

január 21, 2017

Ismételten olyan érdekes, gondolatébresztő témát hoztak fel a lányok, ami engem is írásra sarkallt. Az évek során az ízlésem is kikupálódott, és habár vannak olyan emberek, akiknek bérelt helyük van a szívemben, ez a lista folyamatosan változik. Ahogy én is. Könyvmolyságom hajnalán meglehetősen bőkezű voltam az egyszeri YA írókkal, szórtam az ötcsillagos értékeléseket, amiket utólag kicsit megbántam. Az akkori ízlésemet tökéletesen leképezte, de manapság már jóval szélesebb palettáról válogatok. Az utóbbi néhány évben rengeteg olyan íróval találkoztam, akik egy másik nézőpontot mutattak nekem. Egyes könyvek után egyenesen átértékeltem az életem. És a sort még folytathatnám...

Akiknek bérelt helyük van a könyvespolcomon és a szívemben is 

J. K. Rowling: Pupihoz hasonlóan, én is csak szuperlatívuszokban tudok nyilatkozni Rowling néniről, minden egyes HP kötethez egy csodás, kalandokkal teli olvasmányélmény fűződik. A gyerekkorom szerves része, bármikor és bármennyiszer képes vagyok újraolvasni Harry Potter kalandjait. De nem csak Harryvel, hanem Cormoran Strike-kal is abszolút nyerő, az egyedüli hiányosságom az Átmeneti üresedés. Ezt egyelőre még nem tervezem tőle. 

Anna Gavalda: Jólesik elmerülni az ismerős sorokban, belesüppedni a franciás életérzésbe. Az Együtt lehetnénkkel örök bérletet váltott magának. Bár van egy olyan érzésem, az előbb említett könyvet nem fogja tudni megugrani, mégis okoz még meglepetéseket. Itt a helye. :)

Fredrik Backman: Ove volt a kedvenc 2015-ös olvasmányom, azóta is mindig eszembe jutnak bizonyos gondolatok, érzések, amik felvillantak bennem az olvasás közben. Alig várom, hogy bővítsem a sort, hiszen a nagymama és Britt-Marie is vár rám, nem beszélve az új, már fordítás alatt levő kötetről... :)

Isabel Wolff: Csodás, múltidéző olvasmányai mindig elvarázsolnak, eddig még sosem csalódtam benne. Az összes, eddig magyarul megjelent regényét olvastam és epedve várom a következőt!

Katarina Mazetti: A svéd szerelmesedésem aktív hozzájárulója, rajongok a stílusáért. :) Sajnos az ő műveivel is végeztem, de ha egyszer, talán, nagyon pró leszek svédből, majd megpróbálkozom eredetiben is vele, hátha addig ír még egy-két könyvet. :) A Pingvinélet az abszolúúúút kedvenc!

Nicolas Barreau: Ha könnyed, Párizsban játszódó, romantikus habcsók történetre vágyom, ő az én emberem. Nagyon várom a következő könyvét, el is döntöttem, hogy ez lesz az államvizsga utáni ajándékom magamnak. A nő mosolyát olvasva én is mindig mosolyogva nézem a világot. :)

Sarah Addison Allen: Mágikus, varázslatos, romantikus és minden ízében szerethető. A Waverly lányok története hatalmas élmény volt számomra, de a Barackfa titka is hasonló pillanatokat nyújtott. Már nagyon szeretném, ha megjelenne a következő kötete!

Stieg Larsson: Az egyik legzseniálisabb skandináv krimiíró. A Millenium trilógia óriási meglepetés volt, minden egyes kötetet visszafogott lélegzettel olvastam, mindig képes volt meglepni egy újabb csavarral. Azóta se tudta senki igazán megközelíteni és hatalmas bánat számomra, hogy befejezetlen maradt a sorozat. :(

Varró Dániel: Ó, igen, #varrodanilover vagyok egy életen át. Belőle nem lehet kiszeretni. :) Szerintem a kortárs magyar költészet koronázatlan királya, a bűbájosság mintaképe. ♥ Ééés, képtelen vagyok dönteni a Szívdesszert és a Bögre azúr között, mindkettőben vannak kedvenc-kedves-örökké versek.

Akiket szerettem és még tervezek olvasni tőlük 

Joanne Harris: A Csokoládé trilógiával abszolút levett a lábamról, de a novelláskötetei már nem arattak ekkora sikert. A Rúnajeleket tervezem tőle és nagy reményeket fűzök hozzá. Még ha nem is fogja megközelíteni Vianne Rocher történetét, a stílusáért odavagyok. Kevés olyan írónőt ismerek, aki ennyire finoman, szépségesen bánna a nyelvvel. Csodás!

Szabó Magda: Az Abigélt 10 éves koromban olvastam, életre szóló élmény. Az Ókút már várja a sorát, szeretném őt is sorra keríteni még az idén. 

Selma Lagerlöf: Nils Holgersson beírta magát a csillagok közé, mégis kicsit félek, meg tudja-e ugrani ezt a lécet. Több könyvét kinéztem magamnak, tőle is szeretnék még válogatni a jövőben.

Camilla Läckberg: Fjällbacka és Patrick Hedström már garancia arra, hogy egy szuper, sodró lendületű, izgalmas krimit kapok, szóval a sorozatot tuti folyatom!

Jennifer E. Smith: Kedves, szuper cuki romantikus YA regényeit eddig mind szerettem, de a legutóbbi regényét még tartogatom. Nem hiszem, hogy sokáig várja majd a sorát. :)

Stephanie Perkins: Tavaly újraolvastam az Anna és a francia csókot, az egyik legtüneményesebb szerelmes történet, amihez eddig szerencsém volt. A YA írók közül ő az egyik legnagyobb kedvencem. :)

Tracy Chevalier: Lassan hömpölygő, leíró regényei egy egészen különleges hangulatba repítenek el. A tavalyi évem meghatározó könyvévé vált a Hölgy és az egyszarvú, az idei évemben is tervezek tőle olvasni valami újat.

Marina Fiorato: Nála is szívesen barangolok, szeretem a romantikával, útikalauzzal ötvözött történeteit, úgyhogy biztosan folyatom az életművét. Tökéletes kikapcsolódás. :)

Dan Brown: Nem maradhat ki Brown bácsi sem, nálam is hasonlóan a guilty pleasure kategória éllovasa. Habár nem mindegyik könyve tetszett egyformán, a történelmi ihletettségű, izgalmas, Langdon professzor főszereplésével írt regényei eddig mindig könyvragadósságot okoztak. Bízom benne, hogy a következőnél sem lesz ez másképp.

Egykor szeretett favoritok 

Sophie Kinsella: A Boltkóros sorozatot anno egyhuzamban kivégeztem, de mostanság nem bírom rávenni magam, hogy olvassak tőle. Túlzottan bugyutává és felszínessé váltak a történetei, nem találok benne semmilyen különlegességet. Az ő ideje sajnos lejárt. :(

Darren Shan: Well-well... Ő is csak ideig-óráig volt kedves, a Rémségek cirkusza után nem is igazán olvastam el mást tőle. Nem is tervezek változtatni ezen.

Maggie Stiefvater: A Shiver nálam is nagyon betalált, a szép metaforák és gyönyörű hasonlatok csak úgy repkedtek, de a folytatások már eléggé gyengére sikerültek. Jól indult, közepesen végződött. Őtőle sem olvastam azóta sem, de nem is szeretnék.

Suzanne Collins: Az Éhezők viadala első része tökéletes felütés volt: lendületes, pörgős, körömlerágós. Elborzasztott ez a képzeletbeli világ, mégis érdekelt Katniss sorsa. A második rész még úgy-ahogy hozta az első szintjét, de a harmadikkal elvágta magát. Csak egy keserű pirulát éreztem, amit le kellett nyelnem, hogy tudjam a sztori végét. Köszi, nem kérek ebből.

Sarah Dessen: Ő is sokáig nagy kedvenc YA íróm volt, nagyon szerettem a történeteit, de az utóbbi időben olyan lapossá vált, mint egy leeresztett biciklikerék. Már nem csigáz fel, ha új kötete jön. :(

Amióta rendszeresen olvasok és aktív molytag vagyok, kitárult számomra a világ. :) Elképzelhetetlen volt, hogy van élet a Könyvmolyképző könyveken túl is, de bátran kijelenthetem: de mennyire, hogy van! A tinglitangli, egyszerolvasós könyveket igyekszem hanyagolni és most már kijelenthetem: én is megtaláltam a saját körömet. :) Igyekszem mindig újabb és újabb írókkal megismerkedni, és, ahogy a mellékelt ábra mutatja, egész jól haladok vele. Vannak már olyan kedvencek, akiknél bármikor otthonra találok, másoknál elég csak néhány sor, és egyből a felhők között érzem magam. Mindenki mást nyújt nekem és ettől szép ez az egész. :) Ha majd pár év múlva visszanézem ezt a listát, lehet, hogy már teljesen mások lesznek rajta. Úgy érzem, az olvasás terén még rengeteg, felfedezetlen kincs vár rám és már alig várom, hogy ezeket felkutassam!

Olvassátok el Dóri és Pupilla véleményét is! :)

Hasonló bejegyzések

11 megjegyzés

  1. Nagyon tetszett az írásod!! :) El sem tudom képzelni,mennyi idő volt összegezni a szeretett könyveket. Én olyan vagyok,hogy a legtöbb könyv,amit olvasok,az a kedvencemmé válik. :D
    Oh,igen,az örök klasszikusok,mint a Harry Potter és az Abigél. Nálam is nagyon előkelő helyet foglalnak el. :) Utóbbinak egykor nehezen álltam neki,de utána egy-két napig mindenki,aki rám nézett csak azt látta az arcom előtt. A filmet is szeretem belőle,bár csak egyszer láttam és az sem tegnap volt..
    Végre,találtam valakit,aki egy véleményen van velem az Éhezők Viadalával kapcsolatban!! Eddig nem sokan értették meg az ellenvetéseimet, aminek legfőképp egy oka van:a harmadik könyvben már egy százalék Viadal sincs. Ha a trilógia befejező része is tartalmazott volna valamit a lényegből és egy kiegészítőkötetként jelent volna meg Katnissék további sorsa,akkor még azt mondom,hogy rendben. De így nem tetszett.. És amivel teljesen kiverte nálam a biztosítékot,bár mindig van valamilyen jó szereplő,aki meghal:Prim halála. Az nem kellett volna,bárki más,csak ő ne. A lehető legtisztább ember,akit eddig megírtak. Érzelmes típus vagyok,ott sírtam rendesen...a film közben ugyanúgy.
    A Csokoládé-trilógiát már jó ideje el szeretném olvasni,de eddig nem került sor rá. Mindenesetre még egy érv,ami miatt rajtamarad a listámon. :)
    Most is volt olyan,amiket még nem ismertem-bár ezen nem lepődtem meg-,szóval ez is olyan bejegyzés,amiből majd szemezgethetek,ha elfogy az a negyven-ötven könyv,amit nemrég küldtél. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ennek nagyon örülök, köszönöm szépen! :) Nem volt ám olyan hosszú idő, szerencsére a molyon elég jól számon tartom a kedvenceimet és az olvasásaimat, úgyhogy onnan merítettem, ha elakadtam. :)

      Nekem a harmadik ÉV rész egy arculcsapás volt. Ráadásul az egésznek annyira semmi értelme nem volt. Nem értettem, hogy lehet ennyire elrontani egy trilógiát. Hát igen, Primnél én is kibuktam. Katniss eleve miatta jelentkezett a próbára, miatta vállalta be, hogy megcsinálja és így az áldozata tulajdonképpen hiábavaló volt. :(

      A Csokoládé trilógia szuper, szerintem neked is tetszene! És Harris gyönyörűen ír, öröm olvasni. :)


      Na igen, most egy darabig tutira el vagy látva, de ha elakadnál, merre is fordulj, a bejegyzéseimből nyugodtan meríthetsz ötletet. :) Igyekszem mindig úgy írni, hogy másnak is felkeltsem az érdeklődését. :)

      Törlés
    2. Könnyű az olyan precíz embereknek,mint mi. :) De az a sok könyv... :D

      Igen,ráadásul át kellett mindenkinek mennie egy csomó borzalmas dolgon és a szerelmi szálak végigkövetése is értelmetlenné vált számomra. Zavarosnak tartom az egészet,ahogy van. És ezért tőlem nem is kap több szót.^^

      :)

      Kétlem,hogy ehhez igyekezned kéne,már az első bejegyzésedben megvolt. :) Csak így tovább és semmi baj nem lesz,hiszen érződik,hogy benne van a szíved. :* :)

      Törlés
    3. Ha nem lenne moly, nem is tudom, hogy vezetném az olvasásaimat. :) Valószínűleg papíron, mint az eleink, de bevallom, hiányozna a digitális felület. Jóval könnyebb így. :D

      Szörnyű-szörnyű lelkifacsarás az egész, nem tetszett. :( Ne is vesztegessünk rá több szót, való igaz. :)

      Köszönöm szépen! :) :*

      Törlés
  2. De jó, hogy írtál megint te is! :) Úgy látszik, bár a témázás "megszűnt", mégsem szűnik meg azért igazán, ha van jó ötlet és van hajlandóság csatlakozni. ;) Remélem majd folytathatjuk még a sort!

    Sok a közös kedvencünk tényleg! Rowling, hát persze, egyértelmű! Én ajánlom nagyon az Átmenetit is, bár tény, hogy nehéz falat, és kicsit át kell verekednie magát az embernek az első harmadán, de megéri. Majd ha olyan hangulatba kerülsz, vagy esetleg nyomasztóbb-komolyabb regényre vágysz, sokszereplősre... :) Megvár. :D

    Backman: ha csak Ove lenne, lehet, hogy nagyon fenn marad a dobogón, de nekem a másik két könyve meg sem közelítette Ovét sajnos. Persze nem voltak rosszak azért, de így marad inkább kedvenc könyvként számon tartva az Ove, mint hogy Backmant magát istenítsem. Kíváncsi vagyok neked hogy fognak tetszeni a másik regényei. Amit most fordítanak az csak egy kisregény/novella, asszem 100 oldal körül van.

    Isabel Wofftól én is fogok olvasni! :)
    Ó, Stieg Larsson! Szegény. :( Úgy sajnálom, hogy befejezetlen marad a Millenium. :((( nem is mertem még a más által írt folytatást kézbe venni, félek nem lesz "elég jó".

    Joanne Harristől ajánlom nagyon az Urak és játékosokat is. Nagyon hangulatos, iskolában játszódó regény, és ráadásul okos és furfangos is. :)

    Abigél ♥ de úgyanúgy az Ókút is: ♥! :) Nagyon szerettem!

    Nahát, Suzanne Collins trilógiájával pont ugyanúgy voltam én is mint te!... Csak azt a befejező kötetet tudnám feledni...

    VálaszTörlés
  3. Olyan jó témákat találtok ki mindig, hogy egyből elkezdenek járni "a kis szürke agysejtek", hogy mégis mit lehetne belőle kihozni. :) Szóval amíg lesz téma, ráadásul ilyen szuper, addig tutira számíthattok rám! :) Én is remélem, hogy még lesz folytatás!

    Az Átmenedi üresedéshez még nem találtam meg a megfelelő hangulatot, de sokan írtak már róla, ráadásul elég sokfélét, úgyhogy mindenképp a Rowling életmű része, amit feltétlenül szeretnék majd egyszer sorra keríteni. :) Jól mondod, megvár. ;)

    Hmm, engem Ovéval teljesen elbűvölt, úgyhogy rögtön repült a kedvenceim közé. Meglátjuk, hogy muzsikál a továbbiakban, de én bízom benne, hogy teljesíti majd az akadályokat. :) Óh, tényleg? Azt hittem, ez is regény. :( De sebaj, legalább lesz. :)

    Helyes-helyes, Wolff szuperjó! :)
    Ne aggódj, Lagercrantz se annyira rossz, sőt. A várakozásokkal ellentétben engem meglepett, egész jól megugrotta a lécet. :) Tény, hogy nem Larsson, sosem lesz olyan, de legalább életre keltette újra Lisbethet és Mikaelt.

    Köszönöm a tippet, utánanézek majd. :) Jól hangzik a leírásod alapján, felteszem a listámra!

    :) Az Ókút is különleges lesz, azt gondolom. :)

    Ugye? Egy szörnyű-szörnyű hiba az a kötet. Nem kellett volna megírni. :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katacitánál is vannak most jó körbeposztolnivalók, régi adósságok, aminek örülnénk magyarul stb. :) Kötetlenül talán most jobban is belendült ez a dolog, mint a témázás keretein belül. :))) Én azokat is meg fogom írni. (csak még nem volt időm)

      Igen, a Backman az csak rövidke, megnéztem, a kindle edition 96 oldal. :( Soványka, de azért én is örülök neki, jó, hogy jön. :)

      Örvendetes azért, ha jól fel tudta venni a fonalat Lagercrantz! Nem lehetett könnyű. Mindenképp adok neki esélyt, csak picit tartok tőle. :)

      Szerintem is nagy hiba volt az utolsó ÉV kötet... sok ponton nagyot hibázott benne Collins, csalódás... Esküszöm jobb lett volna ha megáll az első kötetnél, és marad folytatás nélkül. A filmek amúgy nézhetőek. Bár az utolsót még nem láttam, gyanítom jobb lett, mint a könyv. :D

      Törlés
    2. Láttam őket, alig várom, hogy én is írjak róluk! Egy randizós bejegyzés már körvonalazódik a fejemben. :) Egyelőre nagyon leköt az államvizsga, meg most ezerrel tanulom a KRESZ-t is, úgyhogy jócskán el vagyok látva feladatokkal. Igen, én is úgy vettem észre, hogy ha nincs nyomás alatt a csapat, valahogy sziporkáztok. :) Innen nagyon könnyen lehet inspirálódni. :)

      Óh, akkor tényleg egy nyúlfarknyi sztorit kapunk. Én is, én is, meg persze kíváncsian várom. :)

      Nagyon nem, nagy volt rajta a nyomás. Az elején még érződik is a bizonytalanság, de a közepétől rendesen beindul és hasít a végéig. Adj neki esély, szerintem megérdemli. :)

      Dettó ugyanígy gondolom! Az első olyan szépen fel volt építve, de ezzel a harmadikkal egy tollvonással áthúzta az egészet. Legrosszabb zárókötet evör. Filmen is rettenet, én az elsőn úgy éreztem, mint aki fuldokol, szörnyen nyomasztó az egész. Könyvben sem volt a kedvencem, úgyhogy a záró filmet már nem is erőltettem. Rettenet.

      Törlés
    3. Nekem már félig megvan egy poszt, csak le kéne tisztázni. :) De sok a dolog... Huh, látom neked is... államvizsga és KRESZ is. Kitartás! :) Biztos gyorsan és ügyesen letudod az akadályokat!

      Tényleg a legrosszabb zárókötet evör. :) Hát, filmen majd azért még valamikor megnézem a végét. Az első film nekem tetszett. :)

      Törlés
    4. Kíváncsian várom! :) Most nekem is, kicsit kezdek is kikészülni, annyi baromságot kellene tudnom... Holnap legalább az államvizsga lemegy, és akkor egy mázsával kevesebb. :) Köszönöm! :*

      Törlés