Írók, akiktől olvasnék egyszer

január 27, 2017

Több általam követett bloggerina is pedzegette már ezt a kérdést, ami mellett én sem mehetek el szó nélkül. A 2017-es terveimben felsoroltam már néhány emberkét, de ha számba veszem, kik is szerepelnek még a képzeletbeli listámon, jobb egyben látni a kibővült csapatomat. :) 
Tulajdonképpen egész jól haladok ezzel a komfortzóna tágítással, de így is akadnak olyanok, akiktől még sosem olvastam, a köztudatban mégis meghatározó, fontos szerzőként szerepelnek. Róluk is szól egy kicsit ez a poszt. :) 

Meglehetősen kevés klasszikust olvasok, ez az én döntésem. Egyszerűen még nem érzem késznek magam, hogy olyan könyvekkel pepecseljek, mint a Háború és béke, vagy a Mester és Margarita. Az egyetemen is csak néhány kötelezőt olvastam el, nem az összeset. Egyrészt időm sem volt rá, másrészt a kedvem is hullámzott. A francia irodalomból is vannak hiányosságaim, amit mindenképp pótolni szeretnék a jövőben. Camus-t és Stendhalt lehúzhatom a listámról, de Victor Hugo-t, Jules Verne-t még csak részleteiben olvastam. Hugo-tól inkább rövidebb írásokat válogattam eddig, Verne-vel pedig a gimis francia fakton találkoztam könnyített olvasmányos formában. Tőlük feltétlenül szeretnék még olvasni! És rajtuk kívül is akadnak a sorban páran... Jó lenne több klasszikust olvasni, kicsit elmerülni a régi korok nagy műveiben. :)


Jane AUSTEN - tudom, az angol irodalom kiemelkedő alakja, de egy korábbi, meglehetősen rossz tapasztalat elbátortalanított a folytatást illetően. Mégis úgy érzem, hogy a Büszkeség és balítélettel ebben az életszakaszomban jobban egymásra fogunk találni. Aztán ha bejön, jöhet a többi Austen. :)

Murakami HARUKI - többen is nagyon elismerően nyilatkoztak róla, ráadásul a bátyám szerint a Norvég erdő felejthetetlen élmény. Az ő ízlése eléggé eklektikus, ennek ellenére jó párszor ajánlott már ötcsillagos könyvet. Szeretnék tenni vele egy próbát. 

Victor HUGO - még általános iskolás koromból rémlik, hogy olvastam tőle egy-két novellát, amit az irodalomkönyvemben találtam, és tetszettek is. Komplett regényhez még nem volt szerencsém, de akár a Nyomorultakra, akár a Párizsi Notre-Dame-ra esik a választásom, nem fogok rosszul járni, azt hiszem.  

Charles DICKENS - az SzJG Rentai Renije óriási Dickens fan, minden részben áradozik róla. Ráadásul még az első svéd utam alkalmával beszereztem a Karácsonyi éneket angolul, a csodaszép, hópelyhes kiadásban. Először inkább magyarul tervezem, utána viszont jöhet az angol változat is. :)


Kate MORTON: már egy ideje szemezek a könyveivel, és valami azt súgja, hogy engem is el fog varázsolni. Kíváncsian várom, hogy mit tartogat a számomra. 

Twan Twan ENG: a molyon hihetetlen magas százalékon áll már a megjelenése óta, ami azt jelzi, hogy nem véletlenül kap ekkora figyelmet. Csendes elmélyülésre, nyugalmas, pihenős órákra tartogatom. Mindenképp szeretnék a végére járni annak, miért is övezi ekkora népszerűség. 

William Somerset MAUGHAM: a könyvből készült filmet, a Csodálatos Júliát többször is láttam, és nagy kedvencem. Ennek ellenére kicsit tartok attól, hogy könyvben kissé más élményt fog nyújtani ez a történet. A Színházat néztem ki tőle, de régóta érdekel a Színes fátyol is. Meglátjuk, melyik kerül hamarabb sorra. 

Nyilván ez nem Szentírás, nem az a célom, hogy mindenkit belepréseljek még a 2017-es évembe. De időnként vissza-visszatérek majd hozzájuk, ötletet merítek, netán bővítem a listát. Austen-t mindenképp szeretném még az idén beiktatni, és a vele való találkozásról feltétlenül szeretnék majd írni. A többiek egyelőre csak kitűzött állomások, apránként, szép lassan mindannyian sorra fognak kerülni - reményeim szerint. :)

Hasonló bejegyzések

12 megjegyzés

  1. Dickens nagyon olvasmányos, én nagyon ajánlom - a Karácsonyi éneken kívül a Tücsök szól a tűzhelyen kedves kis karácsonyi könyv.
    A következő hármast is nagyon ajánlom, Kate Morton beszippant, Enghez tényleg jó ha kicsit el tudsz benne merülni, a Színház meg szerintem meglepően friss és élvezetes, vagyis legalább engem kellemesen meglepett (én hangoskönyvként hallgattam, úgy is jó élmény volt). Jó olvasást a listához ;)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm a tippeket és a feliratkozást is! :) Dickensre most már nagyon kíváncsi vagyok, karácsony előtt vele fogok hangolódni. :)
    Óh, szuper, ezek szerint jókat válogattam össze. :) Köszi! :) Ha valami különösen betalál, mindenképp írni is fogok róla. :)

    VálaszTörlés
  3. Szerintem azzal sose törődj, hogy a köztudatban hogy szerepelnek a szerzők, tényleg azokat válogasd ki, akiktől szeretnél olvasni. :) Nem jó csak azért olvasni valakit, mert nahát, elvárás, és kellett volna olvasnom tőle valamit. :/ Én már letettem így pl. az orosz irodalom nagyjairól, mert rájöttem, hogy csak azért nem fogok olvasni tőlük, hogy ne hiányozzanak a listámról. :)
    Két éve olvastam a Színházat. A Csodálatos Júlia filmet én is láttam korábban, és szeretem. A könyv elolvasása után én a film mellett tettem le a voksom. Remek alakítást nyújtanak benne a színészek, és ez sokat hozzátesz. A jellemrajzok persze a könyvben részletesebbek.

    A B&B biztosan jó lesz, tetszeni fog! Én érzem! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm ezt a hasznos tanácsot! :) :* Ezt én is tapasztaltam már, nem egyszer gyűlt meg a bajom ilyen könyvekkel. :( Az orosz irodalommal nem is igazán foglalkozom, egyszerűen nem az én világom. :)

      Óh igen, Jeremy Irons és Anette Benning azért garantálták a szuper filmet. :)

      Én is hasonlóan érzem, remélem, igazad lesz! :)

      Törlés
  4. Jajj,de jó volt megint a soraidat olvasni,egy ideje sajnos nem jutottam el erre az oldalra.. :(
    De most igen és a pozitív kisugárzásod(még írásban is)feldob. Köszönöm! :)

    Austenről nem fogok többet áradozni neked,mert már erőltetett lenne,de továbbra is szurkolok a sikereitekért! :)

    A nyomorultak egy nagyon nagy kedvencem,nem tudom,tudtad-e. Láttam a színdarabot is és a filmet számtalanszor. Azonban még én sem olvastam,de egyértelműen tervben van. A suli könyvtárában már kiszúrtam a kötetet,nemsokára kiveszem,ha kissé egyenesbe érek és lesz időm a vaskos köteteire. :)

    Dickens Karácsonyi éneke nekem is megvan,a régi osztályfőnökömtől kaptam karácsonyra pár éve. Engem elvarázsolt,és bár előtte is ismertem a történetet, Charles bácsitól az igazi. *-*

    A többiekről nem hallottam,de amit te ajánlasz,az mindenképp legalább egy ellenőrzésre érdemes,bízok az ízlésedben. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aranyos vagy, Dorci, köszönöm! :) Óhh, most elpirultam itt a gép másik oldalán, nem ér így zavarba hozni! :)

      :D Ugyan, a kedvenceiről órákig tud áradozni az ember. :) Ígérem, írni fogok a nagy találkozásról. :)

      Ó, ezt nem tudtam! Igazán? :) A filmet én is láttam, bár engem rettentően elszomorított. :( Olyan nyomasztó volt a hangulata, valószínűleg ezért sem kerítettem még sorra. A barátom egy hónapig olvasta a két kötetes verziót, nem könnyű falat, de sokan mondják, hogy megéri. :) Nem hiszem, hogy az idén be tudok ütemezni egy ilyen nagy volumenű történetet, de egyszer, ha sok időm lesz, én is belevágok. :) Szerintem nyáron talán jobban ráérsz majd, suliidőben jobban csúsznak a rövidebb olvasmányok. ;) Agykikapcs is kell! :)

      Szuper, köszi a megerősítést! :) Dickens tuti sorra fog kerülni, decemberben előveszem. :)

      Ó, meghat a bizalmad, köszönöm! :) Meglátjuk, tényleg olyan jók-e, remélem, nem okoznak neked sem csalódást! :)

      Törlés
    2. A komment sikere a második sorban eldőlt,ennek nagyon örülök! :)

      Kíváncsian várom :D

      Igen,mondhatni,ez az eddigi életem egyik legimádottabb története,pedig volt már pár. :) Két órát álltam sorba a musical jegyért és nem bántam,hogy zsebből ment az 5000Ft,teljesen megérte. Egyedül mentem,hogy akkor sírjak/nevessek,amikor kedvem támad..mondjuk két úti zsepicsomag velem volt :D A tavalyi Kosztolányi Gálán az Álmodtam én egy álmot rég című dalt énekeltem :)
      Igen,én is erre gondoltam,bár akkor le kell tölteni. Ennek viszont a kezeim fognak jobban örülni,azt hiszem. :)

      :) Úgy a hangulatos,bekuckózva teával az esetleges kandalló elé. :)

      Bennem nincs kétely ;)

      Törlés
    3. :)

      Hűha, nem volt olcsó, de úgy látom, minden pénzt megért. :) Nekem anno az Operaház fantomja volt hasonló élmény. :) 8-os koromban az énektanárnőm behozta nekünk, és miután beszereztem a dvd-t, szerintem egy hónapon keresztül minden nap megnéztem. Csak a zenéket hallgattam, és mindezen felül, a nagyszüleim meglepetek egy színházjeggyel is, úgyhogy színpadon is láttam. :) Ó, az egy nagyon szép dal! Tudtad, hogy Susan Boyle, a British Got Talent nagy felfedezettje is ezzel a dallal robbant be a köztudatba? :) Kár, hogy nem hallottam. :(

      Szerintem lényegesen egyszerűbb lesz, mint egyensúlyozni a két kötettel. :)

      Kandalló sajna nincs, de pokróc és meleg tea lesz. :)

      :)))

      Törlés
    4. Na azt viszont még nem láttam. Persze a jelképe ismerős,de ennél tovább nem jutottam vele. Képzeld,az idei farsangon az egyik lány az operaház fantomjának öltözött. :)
      Igen,hallottam már tőle. :) Sok dalra rákerestem belőle,rengeteg feldolgozást hallottam.. <3

      :)

      Törlés
    5. Pedig érdemes, szuper darab! :) És a zenéje is csodás, még mindig szeretem. :)
      Nahát, ez tök klassz! De azért a te jelmezed se volt ám semmi. ;)
      Van egy pár feldolgozása ennek a dalnak, az biztos. :)

      Törlés
    6. Ha lesz rá valamikor lehetőségem,nem szalasztom el. :)
      Az a vicces benne,hogy én nem öltöztem be. :D Csak azért mentem el,hogy cikket írjak a suliújságnak.. és ez lett belőle xD
      És meg is érdemli! *-*

      Törlés
    7. Van belőle film, szerintem azzal érdemes kezdeni. :) 2004-es, Joel Schumacher rendezte. Online is biztos elérhető. ;) Abban szerepelnek a zenék, nem is akárhogy előadva, az egész teljesen elvarázsol. :) Ráadásul a helyszín a párizsi operaház, csodás környezet. :)

      Hogy mik vannak. :D Megjelent már az új suliújság? Én is írtam bele egy cikket a Láthatatlan Kiállításról, kíváncsi lennék, megjelent-e azóta. :)

      Meg ám! :) Nagyon szép dal. :)

      Törlés