Márciusi könyveső

április 07, 2018

Igazság szerint, a március az egyik kedvenc hónapom. Nem csak azért, mert akkor van a szülinapom (bár nem elhanyagolható szempont), hanem legfőképpen azért, mert ilyenkor látom igazán, hogy a tél lassan, de biztosan távozóban van. A fák újra rügyezni kezdenek, a nappalok világosabbak, és valamennyi, zöldülő fa a tavasz ígéretét hordozza. Ebből nem kifejezetten sokat tapasztaltam Svédországban, itt az évszakok kissé másképp működnek, de azért már messze biztatóbb a dolog. :) 

Könyvek és olvasás 

Mivel az év első két hónapjában nem igazán vettem / kaptam könyvet, a szülinapom alkalmából engedtem magamnak egy kis dőzsölést. :) Összesen 6 könyv került a birtokomba, ebből egy svéd nyelvű. Először az új Barreau-val lepett meg a barátom, aminek nagyon örültem, mivel az összes könyve megvan, és mindhez nagyon kellemes emlékek fűznek. Ráadásul mindegyiket a barátomtól kaptam, ami még becsesebb kincsekké teszi ezeket a köteteket. :) Pár nappal később Sigtunában bóklásztunk, kicsit sétáltunk a tóparton, és belestünk az ottani könyvesboltba is. Legnagyobb meglepetésemre sok nagyon ígéretes gyerekkönyvet találtam, amit majd idővel szeretnék elolvasni, de a kedvencem minden kétséget kizáróan Tove Jansson Mumin sorozata. Az első rész kivételével már az összes, magyarul megjelent könyv ott sorakozik a polcomon, így amikor kiszúrtam a legelső részt svédül, kisebb gondolkodást követően, megvettük, amolyan közös, gyakorló könyvnek. :) Húsvét előtt, otthon betértem a kedvenc antikváriumomba, ahol elcsábultam egy Micimackóra, és megtaláltam a Csudálatos Maryt is, gyönyörű állapotban, ráadásul nevetségesen olcsón. A koronát a szüleimtől kapott csomag tette fel: tőlük Az elnök kalapját kaptam meg (amit a kedvenc egyetemi tanárnőm fordított), illetve a Babilon bárkáját, mert már az Elefántsuttogó is nagy élmény volt a szerzőtől. 


Az olvasással is igen jól haladtam, 7 könyvet kerítettem sorra. Ebből kettőt ugyan még február végén kezdtem el, de a jelentős részüket márciusban olvastam, így ide számoltam el. Viszonylag sok, könnyedebb olvasmányt iktattam be. 

✻✻✻

Elsőként befejeztem az Isla és a hepiendet, ami eleinte kicsit döcögősen ment, de végül elégedetten csuktam be, főleg az ismerős arcok és a boldog befejezés miatt. Szerettem Stephanie Perkins sorozatát, de még mindig az Anna és a francia csók a legkedvesebb mindhárom rész közül. Ezután egy kicsit az etológia világában kalandoztam, méghozzá az Állatok érzelmi életébe merültem bele. Fantasztikus volt ez a könyv, egészen új távlatokat nyitott meg előttem, és mindenképp szeretném majd elolvasni a Fák titkos életét is! Igazi felüdülés volt a Nyári ábrándok, amiben egy angol lány mer nagyot álmodni. A buktatókkal teli sikersztorija egyszerre volt vicces, szórakoztató, olykor drámai, de mindenek előtt nagyon-nagyon szerethető. Kellemes csalódásként könyveltem el az Ékkőt is, ami már régóta érdekelt, de egy kihívás miatt előbbre vettem. Nem bántam meg, tervezem majd olvasni a folytatásokat is. Sarah Addison Allen egy biztos pont a könyvtengerben, úgyhogy kellemesen elringatóztam a Lost Lake környezetében, és kedvemre dagonyázhattam a mágikus realizmus világában. Végezetül a tavalyi szerzeményemmel, Závada Pál szlovák mesekönyvével zártam a márciust. Vegyes kötet, nem minden mese ragadott meg egyformán, viszont érdekes betekintést nyújtott egy általam kevéssé ismert nép kultúrájába. 

Filmek és sorozatok 

A március igazi mesés hónap volt. Ami teljesen levett a lábamról, az Ferdinánd, az erőszakot kerülő bika története, de imádtam az Oscar-díjas Cocót is. Utóbbi nagyon-nagyon megható, szívhez szóló, és kedves animációs film. Nem szabad kihagyni! Újranéztem az egyik nagy kedvencemet, a Szerelemre hangszerelvét, aminek a zenéjéért még mindig teljesen odáig vagyok, és HeyJulie miatt (pontosabban a férje, Daev a ludas) felkerült a radaromra a Herceg menyasszonya, amit az egyik este meg is néztünk. Bár nálam a Csillagpor a nyerő, ha már mesés elemekkel tarkított fantasy-ról beszélünk, egy estére azért elszórakoztunk rajta. Vicces és szórakoztató kikapcsolódás volt még az új Jumanji, illetve Paddington második kalandja. Még egy mozizás is belefért a húgommal, a Nap nap utánt választottuk ki. Nekem abszolút pozitív meglepetés volt a film, kifejezetten élveztem. Most olvasom hozzá a könyvet, hogy még teljesebb legyen az élmény. Az új Csillagok háborúja film viszont nem mozgatott meg túlságosan, egynek elment. Az Ébredő erő sokkal jobban tetszett. Mindenesetre kíváncsi vagyok, merre kanyarodik el majd a történet. 


Végre-végre újra Bron lázban éghettem, ugyanis kerek két nap alatt végére értünk az utolsó, negyedik évadnak is. Az egyik szemem sír, mert szenzációs ez a sorozat, a másik viszont nevet,  mert örömmel konstatáltam, hogy messze többet értettem a svédből, mint tavaly nyáron. :) Továbbá néztem Csak színház és más semmit, illetve végére értem a Glee-nek is. 

Programok 

Eléggé színesre sikeredett ez a hónap: volt benne néhány kiruccanás a környéken, egy laza, stockholmi múzeumozás, sushizás, sok-sok svéd óra, amit változatlanul nagyon szeretek, illetve az otthon töltött közel két hét.

Kíváncsian vártam a szülinapom reggelét, és bevallom, reménykedtem, hogy a hó sem fog esni, de ebben az egyben csalódnom kellett. Már reggel havazott, és délutánra egyre rosszabb lett a helyzet. De még ez sem szegte a kedvünket, mert így is egy nagyon tartalmas és fantasztikus vasárnap lett belőle. :) Délelőtt megvettük a szülinapi tortámat, egy csodaszép princesstårtát (piskóta rétegek tejszínhabbal és vaníliás krémmel töltve, zöld marcipánbevonattal díszítve), ami a szívem vágya volt, és még szép, színes gyertyákat is kaptam hozzá! Az ebédet egy nagyon hangulatos sushizóban töltöttük el, ezután bevonatoztunk Stockholmba, és megnéztük az ABBA múzeumot. Ez utóbbi eddig kimaradt, de úgy gondoltam, jó program lenne. Elég részletes tárlatról van szó; sok fellépőruha és még több aranylemez, de az egész nagyon interaktív és élvezetes. Lehet zenét hallgatni, karaokezni - ez utóbbit kétszer is kipróbáltuk :), és még egy különleges színpadon is fel lehet lépni, ahol az együttes hologramos formában jelenik meg. Nagyon élveztük mindketten, ráadásul még a tömeg sem volt elviselhetetlen. Szuper hangulatos volt még az uppsalai Tropiska Växthuset is, ami egy kicsi, de annál bájosabb botanikus kert. 


Március végén pedig már izgatottan készülődtem a hazaútra, ami már nagyon rám fért. Beiktattam egy gyors pesti kiruccanást, de volt antikváriumozás, közös piacolás, dekorcuccok válogatása, közös vacsik, sok-sok cicasimi, mozizás, és még sok más jó dolog. Nagyon kellett ez a kis lelkemnek, mert január óta nem voltam otthon, és már nagyon hiányzott nekem a családom és a cicám. ♥ 

✻✻✻

Végezetül: rettentően várom, hogy ide is igazán megérkezzen a tavasz, már vannak erre utaló jelek, és a képek szerint igazán varázslatosnak ígérkezik! 

(Képek forrása: saját // Google)

Hasonló bejegyzések

2 megjegyzés

  1. Szuper volt a születésnapi programod, egészen megihletett! Bevallom, én még sosem állítottam össze ilyen eseménysorozatot, pedig a múzeum milyen jó ötlet! Így évente egyszer biztosan elcsábíthatnám a szeretteimet műtárgyakat nézegetni... Na majd talán idén. :)) Rákerestem a tortádra, milyen szép! Biztos finom is!

    A Herceg menyasszonya egy Rob Reiner film, pont most láttam tőle kettőt is, valahogy nagyon sokat jön velem szembe mostanában a rendező úr. Időnként összejönnek ilyen véletlenek. Szeretném majd megnézni, nekem is ajánlották már. :)

    Ó, és nagyon szuper könyveket sikerült bezsebelned! Itt is Boldog Szülinapot kívánok, utólag! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Először is: nagyon köszönöm a köszöntést utólag is, jólesett, hogy gondoltál rám! :)

      Köszönöm, igyekeztem valami maradandóbb élményt szerezni mindkettőnknek. :) Ez volt az első külföldön töltött szülinapom, és szerettem volna igazán különlegessé varázsolni. A múzeumozás szerintem mindig jó, csak meg kell találni azt a témát, ami igazán érdekel. :) Elég sok helyen jártunk már Stockholmban, de az ABBA már egy ideje fent volt a listán. :) A torta pedig nagyooon finom, az Ikeában is kapható, még fagyasztva is! :)

      Kíváncsi leszek, neked hogy fog tetszeni! Bennem nem hagyott annyira maradandó nyomokat, de egyszeri szórakozásra tökéletes. :)

      Óh, alig várom, hogy sorra kerítsem őket, és köszönöm a kedves hozzászólásod! :)

      Törlés