2019-es olvasási tervek

január 10, 2019

Hiába is tagadnám, egyszerűen imádok listákat írni. Legyen szó bármilyen témáról, már ötletelek is, és a telefonos to do listámat pötyögöm. Papíron viszonylag ritkán jegyzetelek, azt óriási pocséklásnak érzem, ezért egy ideje átváltottam a telefonos alkalmazásokra. Bevásárlólistát, to do listát, és bármi mást is ezen intézek - praktikus, egyszerű, és még környezetbarát is! 


Nyilvánvalóan idén sem hagyhattam ki a várólistacsökkentést, melynek főszervezője változatlanul Lobo, az Olvasónapló bloggerinája. Jó pár éve ez az első fix kihívás, aminél azonnal rányomok a "részt veszek" gombra, mivel egyfelől remek kezdeményezésnek tartom, másfelől pedig szuper alkalom, hogy már régóta porosodó könyveket fedezzünk fel a polcunk mélyén. Az utóbbi két évben igazán sikeresnek is mondhatom magam benne, hiszen mindkét alkalommal elolvastam a minimum 12 könyvet. Nem tűnik soknak ez a szám, 12 könyv tapasztalt olvasóknak szinte semmi, mégis gyakran elbukjuk, mert máshoz van kedvünk, befürdünk egy régóta halogatott olvasmánnyal, vagy épp a hátunk közepére se kívánjuk az egészet. Úgy vettem észre, hogy ha van egy menekülő útvonal, azaz egy alternatív lista is, jóval könnyebb a teljesítés, mivel kellően nagy játszóterem van, és nem érzem úgy, hogy gúzsba kötne a teljesítés. Az idén egy igazán klassz tervezetet állítottam össze, melynek első versenyzőjét már fogyasztom is. :) 

◂ Az alaplista ▸

1. Alan Alexander Milne: Micimackó
2. Edmond Rostad: Cyrano de Bergerac
3. Hazel Gaynor: Hullámok tengerén (09. 22.)
4. Lawrence Anthony - Graham Spence: Babilon bárkája (01. 15.) 
5. Lindsay Jayne Ashford: Rejtély az Orient Expresszen (11. 20.)
6. Mary Ann Shaffer - Annie Barrows: Krumplihéjpite Irodalmi Társaság (02. 01.)
7. Madeline Miller: Akhilleusz dala (02. 18.)
8. Móricz Zsigmond: Az ezüstkirály sípja (07. 07.)
9. P. L. Travers: A csudálatos Mary (03. 29.)
10. Robert Franklin Leslie: A medvék és én
11. Simone van der Vlugt: Delfti kék (05. 30.)
12. Szabó Magda: Álarcosbál 

Igyekeztem úgy variálni a könyveket, hogy legyen közte friss szerzemény, illetve régebb óta várakozó olvasmány is. Most viszonylag kevés mesét válogattam be, ezekből szintén egyre kevesebb található a polcomon, továbbá fontos változás, hogy mindössze két kötetet hoztam át az előző évi listámról. Meglepő tapasztalatnak bizonyult az is, hogy mérhetetlenül zavart, ha láttam, hogy évről évre csak tolom magam előtt a már régóta beragadt könyveket, de nem haladok velük. Épp ezért döntöttem emellett a megoldás mellett, és egyelőre jó előérzetem van ezzel kapcsolatban. 

◂ A cserecsapat ▸

1. Camilla Läckberg: Ártatlanok (09. 03.)
2. Edith Pattou: Északfi
3. Emily Brontë: Üvöltő szelek
4. Eowyn Ivey: A hóleány
5. Gregory Maguire: A boszorkány
6. Jane Austen: Értelem és érzelem
7. Julie Buxbaum: Három dolgot mondj (04. 05.)
8. Kristina Ohlsson: Elnémítva (07. 01.)
9. Marina Fiorato: A Mandulaliget Madonnája
10. Veronica Henry: Könyvesbolti szerelmek (06. 20.)

Valamiért az a gyanúm, hogy 2019-ben is rengeteg fantasztikus élmény vár rám, és alig várom, hogy beszámoljak majd róluk! Tervezek majd egy átfogó, összegző bejegyzést az év végén, hogy mit sikerült elolvasni a listákról, illetve mi a véleményem az egyes könyvekről. 

▿▿▿

További tervek...

▹ Folytatni a tudatos, átgondolt könyvvásárlást.
▹ Csökkenteni az otthoni olvasatlanokat, legalább a mostani szám felére. (jelenleg 39 könyv)
▹ Több klasszikus könyvet olvasni, pl. Jane Austent, vagy az Üvöltő szeleket
▹ Újraolvasni az Abigélt, illetve más, régóta tervezett könyveket. 
▹ Elkezdeni svédül olvasni, elsősorban az otthoni mesekönyveket.
▹ És persze folytatni az örömből, élvezetből való olvasást! :) 

(Képek forrása: Pinterest)

Hasonló bejegyzések

2 megjegyzés

  1. Én is listamániás vagyok! :D De én papíron is szoktam, pl. az olvasmánylistámat vezetem úgy is már kezdettől, illetve a határidőnaplómba beírom a vcs-listát is, terveket, stb. :) De a telefont is használom én is ilyen célokra.

    Szuper a lista! Micimackó, Delfti kék, Mary Poppins, Álarcosbál, Krumplihéjpite! Ezeket mind szeretem, vagy olvasnám én is! A Delfti kéket épp tavaly vettem meg. :) Szerintem jól tetted, hogy nem tologatod a régóta halogatottak újra a listára... Nekem sem sikerül ezeket elolvasni, sőt frusztrál, inkább új versenyzőket töltöttem fel, egy kivételével, az idei vcs-re.
    A cserecsapatod is nagyon jó, csupa érdekes, izgalmas, jó könyv! A hóleány szerintem tetszeni fog! Az Üvöltő szeleket is szerettem nagyon, bár már jó rég olvastam. ;)

    Hajrá az összes tervedhez! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éljen, egy sorstárs! :D Szerinte a határidő abszolút belefér, inkább a fecnikre, és aztán kidobásra ítélt lapokra gondoltam. Ennek kiváltására használom a telefonos alkalmazásokat. :)

      Köszönöm, én is úgy érzem, hogy egész jól sikerült. :) A Delfti kékre emlékszem, és nagyooon kíváncsi vagyok rá! A borítója meseszép, ráadásul jártam is Delftben, és nagyon a szívemhez nőtt ez a holland kisváros. :)

      Én is úgy gondolom, hogy kell egy kis frissítés a listába, és most összegyűlt néhány olyan könyv, aminél úgymond biztosra is mentem, illetve mindenképp sorra szerettem volna keríteni. Abszolút támogatom, és remélem, nálad is be fog válni ez az újdonság! :)

      A Hóleányban én is bízom, jónak ígérkezik. :) Az Üvöltő szelek is régi adósságom, és jó lenne lehúzni a képzeletbeli listámról! :)

      Köszönöm szépen, neked is sok sikert kívánok az idei VCs-hez, meg mindenhez, amit idénre terveztél! :))

      Törlés