Pages

május 03, 2024

Március és április • 2024

Eltelt az év negyede, és hihetetlen módon máris májust mutat a naptár. Mégis, szinte végig úgy érzékeltem, hogy egyszerre teltek nagyon gyorsan és nagyon lassan a napok. Valószínűleg az időjárás is közrejátszott ebben, mert az idén szokatlanul hosszú volt a tél. Néha már úgy éreztem, sosem lesz tavasz, de az utóbbi időben szinte varázsütésre kezdett zöldülni a fű, rügyeznek a bokrok és a fák, és a madárkák is végre megtalálták a hangjukat. :)

Könyvek és olvasás

Márciusban két könyvvel lettem gazdagabb: elsőként a tavaly megjelent Lindsay Galvin kötet került hozzám; a szökőévi Libri akciót nem hagyhattam ki, ráadásul a törzsvásárlói pontjaimat is be tudtam rá váltani. A húgom pedig meglepett egy szülinapi könyvutalvánnyal, aminek köszönhetően beszereztem az új Agatha Christie novelláskötetet, a Baljós tavaszt. Élőben még csodásabb, mint a képeken, a szokásos aranyozott részletekért teljesen odavagyok!

Az éves tervemmel továbbra is szuperül haladok - a két hónap során 11 könyvet olvastam ki, köztük az idei szerzeményeimet is. 


Az Emily Párizsban c. sorozatot eléggé szeretem, épp ezért voltam kíváncsi rá, hogy írott formában mennyire élvezem majd. Sajnos abszolút nem hozta azt a feelinget, a karakterek is nagyon egysíkúak maradtak, és Emily is jóval bugyutább benyomást kelt. Ugyanígy kissé csalódással töltött el a Véres Balaton trilógia befejező része, a Dermesztő Balaton. Ezt részben annak is tudom be, hogy Máté és Laura jóval kevesebbet szerepelt benne, illetve a nyomozás sem volt annyira izgalmas, mint a korábbi részekben. A Kamogava Kifőzde végül nem okozott akkora katarzist, mint anno a Mielőtt a kávé kihűl, ennek ellenére élveztem - várom a folytatást. A Grace Klinika c. sorozatról szóló interjúkötet elment, nem volt kifejezetten átütő, ahogy a Selma Lagerlöf életét taglaló életrajzi regény sem. Borzasztóan lassan haladtam vele, a végén már csak túl akartam lenni rajta. Egyedül a lappokról szóló részt értékeltem igazán, ami csupán egy fejezetre rúgott, szóval vajmi kevés a könyv egészéhez viszonyítva.  

A Titanic négylábú hőse ellenben elképesztően magával ragadott, főleg, mert egy olyan szemszögből mesélte el a luxushajó tragédiáját, ahogyan még nem találkoztam vele. Az északi meseválogatás sem volt rossz választás, bár egy kicsit szélesebb merítést nem bántam volna. A Büszkeség és balítélethez hasonlóan az Emma ugyancsak remek újramesélés lett, nagyon-nagyon élveztem! Agatha néni írásaiban ritkán csalatkozom, pláne, ha novellákról van szó  - a Baljós tavasz nem csak küllemében gyönyörű, de a beltartalmát tekintve is pazar. 

Filmek és sorozatok

Márciusban viszonylag kevés újdonság akadt, többnyire a nézett sorozatok új évadaiba csatlakoztunk be, de áprilisban jóval színesebb a paletta. Engem nagyon meglepett A renitens, Gáspár Kata és Makranczi Zalán között igazán jól működött a kémia, emellett a cselekmény is szép ívet írt le. A Netflix újdonságát, az Élő bolygónkat szintén hamar kipörgettük, főleg, mert csupán 4 epizódból áll. A vágóképek csodálatosak, és Bertalan Ágnes is remek narrátornak bizonyult. Akadt ugyan benne egy-két indokolatlan rész, amikor már-már úgy éreztük, mintha akciófilmet néznénk, de szerencsére az összkép még így is tanulságos és pozitív maradt. 


Filmek tekintetében sorra került a Semmelweis - gyönyörű fényképezés, korhű jelmezek, élvezetes színészi játék, a Valami madarak - Szacsvay László zseniális benne ♡, a Lopás - drámai képsorok, elképesztő táj, az Énekesmadarak és kígyók balladája - egynek elment, de Katnissék nyomába sem ér, és végül Az ír kívánság - abszolút felejthető, tipikus romkom. 

Programok

Az idén nagyon különlegesre sikeredett a szülinapom, ugyanis az azt megelőző napon családi össznépi ünneplést tartottunk Kismaroson, az egyik kedvenc éttermünkben. Nagyon rég volt ilyen alkalom, hogy otthon ünnepeltem, pláne ilyen nagy körben. ♡ Sajnos másnapra úgy lerobbantam, hogy egy egy hónapig tartó felsőlégúti betegség karmai közé keveredtem, amiből elég nehezen kecmeregtem ki. Szerencsére akadtak szép pillanatok is az otthon töltött időben, mint pl. a virágzó fák megörökítése Anyukám társaságában, az esztergomi kiruccanásunk, illetve egy nagyon kellemes hangulatban telt teázás és beszélgetés. A Mátrába is tettem egy rövid látogatást, és húsvétra is nagyon kitettünk magunkért, igazi "terülj-terülj asztalkám" volt. :)

Az április viszont elég nyugisan telt, köszönhetően annak, hogy a hirtelen jött meleg után Svédországban hó és mínusz fokok vártak... Amikor ezeket a sorokat írom, már nyoma sincs a télnek, meleg, napsütéses napunk van, és a levegőt beszippantva végre tényleg úgy érzem, hogy itt a tavasz! :)

(Képek forrása: 1, 2, 3, Google)

2 megjegyzés:

  1. Nem volt jó a Selma Lagerlöf könyv? :O Nekem is itt vár a polcon, még nem tudtam rászánni magam, de most még kevésbé érdekel. :D Meglehet, kihagyom.

    A renitenst én is akartam nézni, megnyugtató, hogy jó volt. Egyszer talán sor kerül arra is. A Semmelweisre leszek még kíváncsi, kapott hideget meg meleget is. A színészek mindenesetre jók.

    Hű, azért az április tél nem lehetett jó, igaz, nálunk inkább a hegyekben kevés hóval, de itt is hasonló volt az idő. A gyümölcsfáinkon levő gyümölcsök látták kárát a néhány fagypont alatti-közeli éjszakának. :( Maradt rajtuk, de nem annyi, mint amennyi ígérkezett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos nem, borzasztóan dagályos. :/ Ráadásul inkább Selma magánélete van fókuszban, mintsem az írói munkássága. Amolyos százaléka is elég alacsony, nekem már ez is intő jelnek tűnt... Azért adj neki egy esélyt, olvass bele, és meglátod, neked tetszeni fog-e! :)

      Igen, A renitens abszolút pozitív csalódás! :) A Semmelweisnek főleg a képi világa tetszett, a történet hozzá képest kicsit suta. A színészi játék viszont meggyőző, Vecsei jól játszik, de Gálffi László is remekel.

      Sejtettem, hogy a gyümölcsfák nem fogják értékelni a fagyot. :( Április elején, amikor visszajöttünk, konkrétan esett a hó, és utána is hetekig fagy volt, meg iszonyú hideg. Szóval elég éles volt a kontraszt az otthoni meleg után. :D

      Törlés