Pages

december 14, 2018

A fény ünnepe • Luciadagen

December 13-a talán az egyik legfontosabb dátum Svédország életében. Tavaly egy különleges Luca napi felvonuláson is részt vettünk, idén inkább a nyugisabb esti sütésre szavaztunk, és elkészítettük az ilyenkor hagyományos Luca macskái (Lussekatter) nevű sütit. 


Tulajdonképpen ez egy vízválasztó napnak számít, hiszen innentől fogva veszi kezdetét a karácsonyi időszak. Rendkívül nagy megtiszteltetés errefelé Lucának lenni, mivel a kiválasztott lány képviseli a Fényt. Hosszú, fehér, lepelszerű ruhában vonul a menet élén, fejét egy 7 gyertyából álló koszorú díszíti. Manapság már a biztonságosabb módszer dívik, azaz elektromos fények váltották fel a korábbi viaszgyertyákat. Lucát több kísérője segíti, mindannyian hasonló öltözéket viselnek. 

▿▿▿

Az ilyenkor fogyasztott lussekatt különlegességét a tésztához adott sáfrány adja; ettől a süti intenzívebb ízt, valamint karakteresebb színt kap. Fordított S-formája a legjellegzetesebb, melyet egy-egy mazsolával díszítenek. Több recept is fellelhető az internet bugyraiban, én ezúttal egy kesellával (ízesítetlen túrókrém) dúsított változatra szavaztam. 

Hozzávalók: (24 darabhoz)

  • 55 dkg liszt
  • 3 g friss élesztő
  • 1 csipet só
  • 4 evőkanál cukor
  • 0, 2 g sáfrány
  • 2, 5 dl tej
  • 7, 5 dkg sótlan vaj
  • 12, 5 dkg kesella (ezt kiválthatjuk natúr túrókrémmel, vagy botmixerrel pépesített túróval)
  • + a tetejére: 1 felvert tojás
  • díszítéshez: mazsola (vagy ha valaki nem szereti, jégcukorral is díszítheti)
Elkészítés: Először az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk. A sáfrányt vagy a cukorral porrá törjük egy mozsárban, vagy húsz percre beáztatjuk néhány kanál forró tejben. Mindkét megoldás működőképes. Amint kioldotta szép, napsárga színét, átszűrjük, és hozzáadjuk a többi hozzávalóhoz. Puha tésztát gyúrunk, melyet félreteszünk 30-40 percre kelni. A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd 24 db kis gombócot formázunk. Minden egyes gombócból hosszú rudakat készítünk, melyet fordított S-formában feltekerünk. Félretesszük, és kelesztjük további húsz percig. Felvert tojással megkenjük, és mazsolával díszítjük. 200 °C-ra előmelegített sütőben 8-10 percig sütjük őket. 

Tipp: A formázáshoz belinkelek egy videót, ezzel a technikával gyönyörű tekercseket lehet készíteni! A mazsolát érdemes valamilyen karakteresebb italba beáztatni egy kis időre, mi a glöggöt választottuk, de ugyanígy lehet egy kevés rumba is tenni. 


(képek forrása: Pinterest // saját; recept: palocprovence.blogspot.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése