De hogyan is kezdődött mindez? Kislányként persze én is szerettem sertepertélni a konyhában, segítettem Anyának rántott husit panírozni, kevergetni, kóstolgatni, de az első, konkrét önálló sütésem 14 éves koromban történt. Erre azért is emlékszem ilyen pontosan, mert annyira megtáltosodtam a siker láttán, hogy rögtön két tepsi muffint sütöttem. Tudni kell, hogy rémesen rossz voltam a mértékegységváltásból, és sokáig csak ez tartott vissza, hogy kipróbáljam magam a konyhában. Szerencsére azóta teljesen belejöttem, és már nem okoz gondot ez sem. :) A muffin azért is volt jó választás elsőre, mert egy nagyon egyszerű, kevert tésztás sütiről van szó, amivel kezdő háziasszonyok is meg tudnak birkózni - különösebb nehézség nélkül. Sok múlik a recepten, az arányokon, de elrontani nemigen lehet. Ezután már szinte adta magát a folytatás: sütöttem francia csokitortát, házi baguette-et, kekszeket, és apró süteményeket is. Néhány éve már én készítem otthon a zserbót is, legalábbis amíg otthon laktam, rendszeresen az én reszortom volt az ünnepek alatt. :)
❖❖❖
A sütésbe viszonylag hamar beletanultam, de a főzéssel más volt a helyzet. Még gimis koromban teljesen ráfüggtem a TV Paprikára, és leckeírás után onnan inspirálódtam. Nem próbáltam ki mindent, csak egy-két olyan receptet, ami szimpatikusnak tűnt. Mégis, a legalapvetőbb fogásokat, trükköket és tippeket innen csipegettem fel, ami szinte észrevétlenül ivódott belém és később százszorosan meghálálta magát. Tulajdonképpen akkor kezdtem el rendszeresen főzni, amikor összeköltöztem a barátommal, még Budapesten. Szerettem volna igazán háziasnak tűnni, és ez jó alkalomnak bizonyult ahhoz, hogy végre több időt eltöltsek a konyhában. Eleinte voltak borzalmasan rosszul sikerült kísérletezéseim - pl. a sütőzacskóban sült csirkecomb annyira natúrra sikeredett, hogy nagyrészt csak a kakukkfű érződött rajta, só és bors egyáltalán nem. Rettentően íztelen kaja volt, fel nem merném tálalni még egyszer. Ennek ellenére minden kudarcból tanultam és megpróbáltam a javamra fordítani. Igyekeztem mindig elég egyszerű receptekkel kezdeni, amiket úgy véltem, képes vagyok elkészíteni. Egyetlen akadályom volt: elég picurka volt a konyha, legalábbis a pult része, így kicsit bonyolultabb kajákat már nem tudtam volna bevállalni. Otthon is kísérletezgettem, de idővel rájöttem: igazán a páromnak szeretek főzni. Ő a legfőbb kritikusom és a legodaadóbb rajongóm is. Mindig őszinte hozzám, és amikor kikérem a véleményét, konstruktív kritikákkal lát el, hogy még jobb legyek.
❖❖❖
2018. Több, mint fél éve, hogy Svédországban élek, és ezalatt megtanultam saját háztartást vezetni. Nem volt könnyű, főleg a mosással gyűlt meg a bajom sokáig (egyszerűen nem tudtam a mosógépet kezelni - ezt mindig Anya csinálta otthon), de idővel minden elrendeződött. Mégis úgy érzem, továbbra is a konyhában élem ki minden kreativitásom. Minden héten megtervezzük a heti menüt, és ennek megfelelően vásárolunk be. Most már azt is kitapasztaltam, mennyi étel elegendő kettőnknek, ami nem túl sok, de éppen megfelelő mennyiségű. Ha szeretnénk faragni a bevásárlás összegéből, akkor a fagyasztót éljük fel: ennek megfelelően szerezzük be a hiányzó alapanyagokat. Ez már csak azért is hasznos, mert így nem felejtődnek el a régóta őrzött húsok, maradékok, zöldségek, hanem van egy egészséges körforgás - cserélődnek az ételek. Nem dobok ki ételt, semmi sem romlik meg, vagy ha igen, akkor az elenyésző.
Jelenleg a házi péksütik világával ismerkedem; ennek keretében sütöttünk sós kiflit, tejes kiflit és kipróbáltuk Könyvparfé olívás kenyerét is (amit megbolondítottunk egy kis szárított paradicsomal - isteni!). Mivel kenyérsütőgép is van, így újult erővel, ismeretlen, kipróbálásra váró receptekkel is kísérletezünk. Azt hiszem, ez a legizgalmasabb része a dolognak és minden tapasztalattal csak egyre jobbak leszünk. :)
(Kép forrása: Pixabay)
Örülök, hogy végül közzétetted ezt a bejegyzést. :)
VálaszTörlésÉrdekes, én is akkor főztem pár dolgot, mikor még az akkori barátomhoz Győrbe jártam ki, és ő nagyon jól tudott főzni. Akkor csináltam például házi tésztát vagy egyben sült fasírtot. A saját háztartásomban egy ideig se időm, se önbizalmam nem volt főzni, de most kezdek rákapni az ízére, és egyre jobban megjön a kedvem a kísérletezéshez. :)
Én meg köszönöm a megerősítést! :* :)
TörlésEmlékszem, amikor meséltél róla, miket is főzött neked... Csak csorgattam a nyálam. Na persze, Dávid se panaszkodhat, tegnap perecet sütöttem, sajtosat és tökmagosat is, fele-fele arányban. :)
Ó, a házi tésztával én is kacérkodtam már, lehet, majd nézek valami szimpi receptet és kipróbálom! A fasírt is jó! :)
Szerintem ez egy szuper láncreakció, a sikerélmény beindítja a kreatív, kísérletező funkciókat, és az ember lánya alig várja, hogy újra ötleteljen, bevásároljon és alkosson. Ez benne a szép! :) Kíváncsi leszek a következő alkotásaidra is, addig is nagy hajrá! :)