Ki lennél? - helyzetgyakorlatok műfajokra • Témázás

október 15, 2018

Amióta olvasok, gyakran kapom azon magam, hogy milyen izgalmas lenne helyet cserélni valamelyik szereplővel, legyen az fő-, vagy mellékkarakter. Időnként még bele is képzelem magam egyesek helyzetébe, hogy én hogyan kezelném a helyzetet, vagy mit tennék az illető helyében. Kicsit segít eltávolodni a saját, megoldandó problémáimtól, és amikor visszatérek a gondolkodáshoz, gyakran egészen új színben látok mindent. Épp emiatt találtam kifejezetten figyelemre méltónak a Témázós Lányok ehavi kérdését, ami egyfajta helyzetgyakorlatos "játék". Úgy rémlik, mintha valamelyik tömbösített pszichós órámon még csináltunk is volna ehhez hasonlót, bár nem tenném le rá a nagyesküt. Mindenesetre nagyon élveztem a kitöltést, és ezúton is köszönöm nekik a meghívást! :) 

▿▿▿

#1. Ki lennél, ha egy mesében szerepelnél? Boszi, ent, hercegnő vagy herceg? Bármilyen szereplőt írhatsz! Mi történne veled?

Kedves Naplóm! Reggel pacsirtaszóra ébredtem, ami egyáltalán nem jellemző rám. Általában hétalvó vagyok, az udvarhölgyemnek kell felébresztenie szinte minden nap, de ezúttal valósággal kidobott az ágy. Ez nagyon szokatlan érzés... Azt hiszem, sejtem, mi lehet az oka. Csipkerózsika meghívója éppen a kedvenc fésülködőasztalomon pihen, csaknem kikacsintanak belőle a szép, cirádás betűk. Sosem vettem részt még ilyen partin, úgyhogy borzasztó izgatott vagyok! Állítólag Hamupipő megint tökhintóval fog érkezni, de ezt kissé túlzásnak érzem. Bár igaz, ami igaz, egyszer már férjet fogott magának. Bárcsak én is rátalálnék már a saját hercegemre!... 


Kedves Naplóm! Muszáj újból bejelentkeznem, mert hihetetlenül kalandos dolgok történtek velem! Éppen a kamrában bújkálok, és az orromig sem látok, annyira sötét van. Minden barátnőm itt van most, remek a hangulat. Szerencsére Pipő mégsem hintóval érkezett, hanem lovon, és úgy tűnik, végre visszavett az állandó nászutas ömlengésből. Épp ideje volt már... Hófehér isteni gyümölcsös pitékkel kedveskedett nekünk, én pedig muffinokat sütöttem, amiket rózsaszín cukormázzal díszítettem. Még egy kis rózsakivonatot is cseppentettem a krémbe, hogy még szebb legyen a végeredmény. Ahogy néztem, egy morzsa sem maradt belőle. Na de vissza a partihoz... Éppen Csipkerózsikával beszélgetek, amikor kopogtatnak az ajtón. Egy küldönc érkezett, kezében ismeretlen címerű, lepecsételt borítékokkal. Azt rebesgetik, hogy egy titokzatos királyfi érkezett a birodalomba, aki hetedhét világra szóló bált rendez, éppen ma este! Szóltam is az udvarhölgyemnek, hogy készítse elő a legszebb ruhám és a legkényelmesebb topánkám, mert az éjjel szét fogom táncolni őket! 

#2. Ki lennél egy fantasy regényben? Milyen szereplő lennél, milyen regényben?


« Tulajdonképpen ez is olyan napnak indult, mint a többi, leszámítva, hogy egy csapat törp jelent meg az ajtóm előtt. Mégis mit akarnak ezek tőlem?! Az egy dolog, hogy kiették az éléskamrám, hogy a nagymamám horgolt terítőjét használták szalvétának, és Gandalf szétkaristolta az ajtóm... De azt már mégsem tűrhetem, hogy magukkal ráncigáljanak egy kalandra! Én szeretem a biztonságos, kényelmes lakomat. Nem hiányzik a veszély, a harc...  Szent szalamandra, még a Bakacsin erdőn sem merek keresztül menni! Zsáklaknál tökéletesebb helyszín úgysincs, szóval maradok a kényelmes karosszékemben, és végre megkóstolom a Déli Fertály újdonságát. Rám fér egy kis pihenés ezután a csinnadratta után... »

#3. Sci-fi. Robot lennél, űrhajós, vagy egy szereplő a gépteremben? Bármi lehetsz, kezdj el játszani!

« Új küldetést kaptunk, harcba indulunk. A Sötét Oldal támadást indított a bolygónk ellen, úgyhogy azt hiszem, a sugárhajtású géppel kellene mennünk. De a főnök úgysem engedné... Folyton beleszól abba, hogy mit csináljak, pedig én vagyok a kapitány, a fenébe is! Ami azt illeti, kezdek belefáradni ebbe az állandó háborúzásba. A jedik korának leáldozott, ezt mindenki tudja, de mégis... Talán pislákol még valami halvány remény arra, hogy megmentsük a világot. Addig is megpróbálom a lehető legtöbbet megtenni a hazámért, és csatasorba indítom a legjobb embereimet. Ha ettől függ a gyerekeim jövője, rajtam nem fog múlni! »

#4. Ki lennél egy Jane Austen regényben? Szomorú hősnő, egy sznob vipera, lovászfiú, esetleg egy tiszt?

« Ma látogatóba érkezett hozzám Miss Pemberley. Igazán bájos és szelíd kisasszony, de a teasüteménye finoman szólva is tragikus. Többet nem szabad hagynom, hogy meglepjen a kreálmányaival, de mit tegyek, óh, mit, hogy ne sértsem vérig? Viszont igazán kellemes délutáni sétát tettünk az almás kertben, szedtünk néhány szép, érett gyümölcsöt a kosarunkba is, és barátságos társalgást folytattunk az előző heti klubdélutánról. A magunkfajta kisasszonyoknak nincs más szórakozása itt, vidéken, épp ezért szükséges megbecsülni az efféle alkamakat. Amikor ott ülök a többi hölgy között, és azt hallgatom, hogy ki milyen vagyonos úriembert szeretne férjül magának, kicsit elgondolkodom, helyes-e ez így. Nem inkább szerelemből kellene házasodnunk? Vagy ez csupán egy kósza gondolat, amivel nem is érdemes foglalkozni? Őszintén szólva, ízléstelennek tartom az efféle délutánokat, és gondolatban egészen máshol járok. Hogy hol? Azt egyelőre megtartanám magamnak... »

#5. Ki lennél egy krimiben? Rafinált bűnöző vagy maga Sherlock Holmes? Milyen esetet derítenél fel?

« Sokszor azt gondolom, az emberek olyan ostobák... Mindent tökéletesen elterveznek, hogy hogyan is hajtják végre a bűntényt, mi lesz a forgatókönyv, mire kell ügyelni, és akkor beüt egy aprócska gikszer, és az egész úgy dől össze, mint a kártyavár. Vegyük a következő úriember esetét, aki el akarta tenni láb alól a szomszédasszonyát, mivel az asszony, saját bevallása szerint, egy egész vagyont gyűjtött össze az egyik meglazult padlódeszka hasadékában. Emberünk hirtelen felindulásból követte el a tettet, még csak nem is teketóriázott rajta. Az indíték is igen egyszerű: komoly adóssága gyűlt össze az évek során, megrögzött szerencsejátékosról van szó. Megbízhatatlan, link alak, aki nem állt sorba, amikor az észt osztogatták... Hipp-hopp lekapcsoltuk, más gyanúsított nem is jött számításba. Mindenesetre ez egy igen pitiáner ügy volt a nagy Sherlock Holmes számára, mondhatni, egyszerű ujjgyakorlat. »
▿▿▿▿

#6. Ki lennél egy kortárs történetben? Miről szólna a regény?

Azt hiszem, Vianne Rocher lennék, aki boszorkánykodik a csokoládéval, mágikus, varázslatos történeteket sző, és aki hagyja, hogy a szél vezesse útján. Lennék mellette kis kukta, aki úgy temperálja a csokit, mint senki más, aki apró málnapehellyel dekorálja a falatnyi bonbonokat, aki olyan forró italt főz, hogy mindenki csodájára jár. Együtt járnánk a Montmartre szűk utcáit, utcafestőknek állnánk modellt, holdfényes éjszakán a Szajna partján hallgatnánk, ahogy susog a szél. Egy picike, tetőtéri lakásban laknánk valahol, a művésznegyedben, ahová behallatszik a Notre Dame zúgása, és éjjelente utcai zenészek muzsikája szól altatóul... 

#7. Miről készítenél dokumentumfilmet?


Állatokról, egyértelműen. Olyan érzékenységgel és alázattal, ahogyan ír róluk Anthony Lawrence. Hasalnék a szavannai fűben, hogy megfigyeljem az elefántcsorda békés vonulását, vagy egy magas fáról figyelném, ahogy a hím oroszlán leteríti a csapat leggyengébb antilopját. Úsznék a tengerben, a korallzátonyok között, ahol számtalan színesebbnél színesebb élőlény megfordul, és boldogan sikkantanék, valahányszor egy bohóchal feltűnik a színen. Úsznék együtt delfinekkel, bálnákkal, fókákkal, menetelnék az Északi-sarkon és a trópusi erdő legmélyén, ahol még a madár se jár...

#8. Ki lennél egy horrorfilmben/thrillerben?

Hű, ezt a kérdést passzolnám. Se a thriller, se a horrorfilm nem annyira az én műfajom. 

#9. Jöjjön most a történelem. Melyik történelmi korban lennél szereplő, és ki lennél ott?

Több korszakba is szívesen tennék utazást, de a legutóbbi múzeumlátogatás miatt a 17. századi Hollandiát mondanám. Azt a korszakot, amikor a neves festő, Vermeer van Delft élt és alkotott. Szívesen lennék vagyonos úrhölgy, aki családi portrét festet, vagy egyszerű falusi leány, aki kora hajnalban bocikat fej és vajat köpül, vagy épp egy német-alföldi művész, aki járja a világot, és tájképeket, életképeket örökít meg. 

#10. Mutass egy képet magadról, ami leginkább kifejezne téged, mint szereplőt az egyik általad kiválasztott sztoriban…


#10 + 1 
Az általad MOST olvasott regényben melyik szereplővel tudsz azonosulni, miközben olvasod ki vagy? 
(Vagy egyáltalán bele szoktad élni magad egy-egy karakter szerepébe, vagy csak külső nézőpontból figyeled a történéseket?)

A kérdésre válaszolva: attól függ. Nyilván egy kriminél nem szoktam annyira beleélni magam a törénetbe, viszont ha olyan témáról van szó, ami fontos a számomra, vagy megérint egy-egy karakter lelke, akkor előfordul, igen. Jelenleg a Segítséget olvasom, de még nagyon az elején járok. Egyelőre a felvágott nyelvű szakácsnő, Minnie, a kedvencem. Ez az elképesztően kitartó és állhatatos nő, aki elnyomva, szolgasorban él, mégis megtesz mindent, hogy a családja asztalára kenyér kerülhessen. Kíváncsi leszek, idővel változik-e a kép, meglátjuk! :)

A többiek bejegyzései: ZenkaAnariaAbstractelfNimaPuPilla, Bea

(Képek forrása: Pinterest)

Hasonló bejegyzések

12 megjegyzés

  1. Imádtam a váltásokat, és hiába volt mind nagyon más környezetbe helyezve, mind nagyon a te hangod volt! :)))

    A kedvencem a Jane Autenes volt, de nagyon örülök, hogy Vianne Rocher kapcsán előjött a csokoládé temperálása is, jó volt ezt felidézni magamban. :))
    A 17. századi Hollandiát írtam majdnem én is a történelemhez, aztán meggondoltam. De én is nagyon kedvelem azt az időszakot és az akkortájt játszódó regényeket.

    Érdekes, hogy jópáran passzolták a horror kérdést, úgy látszik ez túl szélsőséges műfaj, amibe nem könnyű belehelyezkedni (meg hát nem is kellemes :D)

    Ú, a Segítséget olvasod, de jó! :) Remélem szeretni fogod! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De örülök, hogy ennyire tetszett! :) Kicsit aggódtam, hogy valami tök más kerekedik ki ebből az egészből, de aztán úgy adta magát a megszemélyesítés, és kifejezetten szórakoztató volt belehelyezkedni egy-egy karakter helyébe. :)

      Óh, azt én is szerettem írni! :)) Vianne Rocher örök, különösen a Csokoládécipőt szerettem, az kedvenceltem is. :) Nagyrészt abból is merítettem az ötletet. A 17. századi Hollandiáról nekem folyton a Leány gyöngyfülbevalóval ugrik be, és erre a hangulatra nagyon rímel a Tulipánláz is. És mindehhez mindig ott hallom a fülemben Desplat léleksimogató zenéit... :)

      Nálam a horror eleve nem túl kedves műfaj, de a thriller már egy fokkal jobb. Írhattam volna valami Dan Brown sztorit, de úgy igazán nem ihletett meg a dolog.

      Igen-igen! :) Eddig nagyon tetszik, remélem, ki is tart a végéig! :) Köszi a kedves kommentet! :*

      Törlés
    2. Nekem is a Csokoládécipő az egyik kedvenc könyvem! :) Szerintem ezen az újraolvasás sem fog változtatni. ;)

      Törlés
    3. Nálam is ugyanez a helyzet, a második részt egyszerűen imádtam! :)

      Törlés
  2. Válaszok
    1. Köszönöm szépen, nagyon örülök, hogy így gondolod! :)

      Törlés
  3. Néha úgy gondolom, hogy Vianne Rocher bárki lehet, hogy maga az egész karakter egy olyan szemléletet mutat, ahogy a világot láthatjuk. Ilyen szempontból engem is nagyon vonz az ő története, látásmódja.

    Klassz poszt volt, öröm volt olvasni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! :)

      A Vianne Rocher-s megjegyzéseddel is teljesen egyetértek. Sok apróságot lehet ellesni tőle, és akár a hétköznapokon bevetni. Elvégre maga Vianne is hogy szerette a piros ruháit, szinte az egész hangulatát meghatározta. És ehhez még csak nem is kell olyan sokat tenni, könnyen beilleszthető a hétköznapi ruhatárba egy-egy piros kiegészítő is akár. :)

      Törlés
    2. Néha játszottam azzal, hogy leültem egy térre, és megpróbáltam megfigyelni úgy a részleteket, ahogy egy Harris könyvben van. Olyan életigenlően, finoman, játékosan. Az embereket, a körülöttem lévő világot. Szerintem mindenkire ráférne ez a gyakorlat. :) Tényleg nagyon jó.

      Törlés
    3. Óh, ez tetszik! :) Igen, időnként szükség van a lelassulásra, és arra, hogy az ember kicsit más szemszögből nézze a környezetét. Az ilyen gyakorlatok erre is nagyszerű megoldásul szolgálnak. :)

      Törlés
  4. Tetszett hogy sok esetben beleélted magad és úgy írtad meg mint a karakter akiről szólna. :) De melyik hercegnő vagy? kitalált? Este van és már nem fog a agyam :D

    Tudom megfogom a lényeget de pszichós tárgy? Pszichológus vagy te is?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, örülök, ha tetszett a poszt! :) Igazából senki konkrét, inkább csak a többiekhez passzoló hercegnő, olyasmi, mint akit a 10-es ponthoz csatoltam. :)

      Áh, nem, én szimplán tanárit végeztem. :D De volt egy csomó pszichós tárgyam, tömbösített gyönyörűségek is, és úgy emlékszem, az egyik személyiségfejlődési gyakon kaptuk feladatul a Piroska és a farkast úgy, hogy valamelyik szereplő szemszögéből kellett megírnunk a történetet. Nagyon sokat nevettünk, iszonyatosan vicces volt! :)

      Törlés