Boobooktag

július 18, 2017

PuPillánál találtam rá erre a tag-re (ami eredetileg Bubumaczkótól származik). Valamiért más, mint a többi tag, és pont ezért éreztem úgy, hogy én is megosztom a nagyvilággal a válaszaimat. Nekem nagyon tetszettek már a kérdések is, izgalmas volt rájuk válaszolni. :) 


Mi volt a fő motivációd a blogolásra? 

Korábban már volt egy blogom, amit hébe-hóba írogattam, de nem igazán éreztem a magaménak. Tavaly nyáron végül elhatároztam, hogy újra nekifogok, és ezúttal sokkal inkább magamra szabtam. Igyekszem elég sok témát felölelni, nem kifejezetten csak egyhez ragaszkodni. Szeretek beszámolni az élményeimről, legyen az utazás, egy jó könyv, vagy épp egy kellemes film. Önkifejezési mód, leginkább. 

Milyen tanácsot adnál a kezdő blogger énednek? 

Mivel még nagyon az út elején vagyok, ezért még kezdőnek számítok. :) Most már tudatosabban figyelek a képválogatásnál, és ha a saját képeim közül választok, azokat is úgy párosítom össze a kollázsban, hogy a színvilág is passzoljon. Leginkább az ilyen apró részletekre (is) próbálok odafigyelni egy poszt megírása során. 

Az életben mennyire vagy kritikus és elemző alkat? 

Elemző mindenképp, kritikus csak részben. Általában többször is átrágcsálok egy bizonyos helyzetet, alaposan mérlegelve a döntést, de kritizálni nagyon ritkán szoktam.

Van kialakult szertartásod olvasáshoz, blogíráshoz? 

Nem kifejezetten. Ha elkap az ihlet, akkor leülök írni. :) Nincs mellettem semmi extra, nem szól a zene, vagy ilyesmi. Amikor utazom vonaton vagy repülőn, akkor viszont zene mellett szoktam olvasni. Sokat ingáztam az egyetemi éveim alatt, ez a rítus pedig magától kialakult, úgyhogy már ragaszkodom hozzá. Ha viszont otthon olvasok, nem teszek be semmit, csak csendben merülök bele az aktuális könyvembe. 

Hogy állsz a recenziókkal? 

Sehogy, még sosem kaptam recikönyvet. Sokszor elgondolkoztam azon, hogy jó lenne, de nyomasztana a határidő betartása, illetve a negatív kritika. Nem szívesen pocskondiázom semmit, csak ha nagyon nyomós az indokom. Szóval egyelőre nem aktuális ez a kérdés. 

Mi volt az első könyv, amit elolvastál? 

Óh, ezt tudom! Amit legelőször, teljesen egyedül olvastam, az az Oroszlánkirály volt. Emlékszem is a borítójára, nem keménykötésű, hanem puha borítós, vékony lapokra nyomtatott mesekönyv volt. Roppant büszke voltam magamra, még Anyáéknak is elújságoltam a jó hírt. :) Óvatosan kibetűzgettem a szavakat és szép lassan a szavak egész mondatokká álltak össze. 5 éves lehettem, óvódás, így még nagyobb büszkeséggel töltött el, hogy az iskola előtt megtanultam olvasni. :)


Ha választanod kéne, melyik mai könyvet tennéd egy időkapszulába? Melyik könyv lehet releváns a későbbi korok embereinek is?

Harry Pottert mindenképp, szerintem örök értéket képvisel az ifjúsági irodalomban. Minden újraolvasáskor más élményt nyújt, egyszerűen megunhatatlan. :) Varró Dani versesköteteit is szívesen beletenném, szerintem a jövő generációja is élvezné a szellemes, ötletgazdag sorokat. 

Van olyan könyv, ami megváltoztatta valamilyen módon a gondolkodásod, ezáltal az életed?

Hm, érdekes kérdés. Bevallom, ezen még sosem gondolkodtam el... Időnként eszembe jut, hogy az adott főhős helyében én mit tennék, hogyan oldanám meg a helyzetet, de konkrét könyv most nem ugrik be. Inkább csak benyomások, érzések, elraktározott emlékek.

Melyik könyvbéli szereplővel tudsz leginkább azonosulni?

Leginkább azokkal, akik hasonló karakterek, mint én. :) Akár egy jellemvonásuk, akár más tekintetben, de valamilyen szinten van egy közös nevező közöttünk. Nem tudnék most egy valakit felhozni, többször is akadt már erre példa. 

Ha az életedről könyv készülne, ki írná? 

Rowling néninek én is örülnék! :) 

Melyik a legfurcsább könyv, amit valaha olvastál? 

A Five c. sorozat első része. Nem tudtam eldönteni, hogy ezt most viccnek szánták vagy az "író" komolyan ennyire borzasztó. Azóta is életem legszörnyűbb élménye, boldogan hasítanám fel tűzifának.
Melyik kötethez kötődik egy számodra kedves emlék?

Rengeteghez... A nagy alakú, Pöttöm Panna borítós Andersen mesekönyvemről egy az egyben a németországi nyaralásaink jutnak eszembe. De ott van a Pinokkió, amit egy mátrai telelésen olvastam, amikor a nagymamámék először vittek el minket síelni Galyatetőre a bátyámmal. :) Különleges még az Inferno, ami a holland emlékeket idézi fel vagy a Nils Holgersson, amit pedig közvetlenül az első svédországi élményeim után kerítettem sorra, és így még inkább magaménak éreztem a történetet. A Tetovált lányt egy malmői hotelszobában fejeztem be, este. Képtelen voltam letenni. :) Ráadásul pontosan magam előtt láttam a helyszíneket, mert magam is akkor jártam be igazán Stockholmot, azon a nyáron. Még sorolhatnék fel más könyveket is, számtalan ilyen emlékem van. :)


A múltból vagy jelenből vagy akár egy könyvből kit látnál legszívesebben a könyvklubodban?

A múltból szívesen találkoznék Audrey Hepburnnel, meginnánk egy finom csésze kávét. :) De ugyanígy örömmel csevegnék Mademoiselle Chanellel, Greta Garboval. Nem feltétlenül csak könyvekről, inkább az akkori divatról, az emberekről, a világról. Nagyon izgalmas lenne velük újraélni a múltbéli eseményeket!

Ha választhatnád, milyen varázserőd lenne? 

Időutazás. Bárhova visszamehetnék, ahová csak szeretnék. 

Mi lenne a patrónusod? 

Egy hópárduc.


(Képek forrása: Pinterest)

Hasonló bejegyzések

6 megjegyzés

  1. Köszönöm a kedves soraid a kérdésekre vonatkozóan!
    Nagyon tetszettek a válaszaid! Hogyhogy ilyen nagy világjáró vagy? Munka miatt utazol ennyi helyre, vagy pusztán élvezetből? Biztos sok szépet láttál :)
    Audrey Hepburn és Coco Chanel nem is tudom miért nem jutott eszembe...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is köszönöm a kedves visszajelzést! :)

      Örülök, ha szívesen olvastad, nagyon jólesik. :) Igazából azóta utazom ennyit, amióta együtt vagyok a barátommal. Mivel ő Svédországban lakik, én pedig idén diplomáztam, júniusban végre összeköltöztünk odakint. :) Svédországba rendszeresen utaztam ki hozzá, amikor csak lehetett. Főleg vizsgaidőszakok után, télen és nyáron. De most éppen Németországban vagyunk, Potsdamban. Ő munka miatt, én csak kísérőnek. :) Mindig sok szépet látunk, minden hely egy új élmény! :)

      :) Annyi ember lenne, akivel leülnék egy jó beszélgetésre...

      Törlés
    2. A távolsági kapcsolat nehéz ügy, de legalább sok szépet lehet látni közben együtt. Mi is féjemmel két évet töltöttünk el így, mire összeköltöztünk Ausztriában.
      Idén nagy körútra megyünk, reméljük az az út is nagy élmény lesz.
      Van Neked ott kint munkalehetőség?

      Törlés
    3. Időnként nagyon nehéz volt, de alapvetően egész jól bírtuk. :) Mi majdnem három évig ingáztunk így, úgyhogy épp megérett már az idő arra, hogy újra együtt legyünk. Az biztos, hogy messze nem utaztam annyit repülővel, mint azelőtt. Meg a munkája miatt gyakran utazik másfele is, úgyhogy Bécsben is sűrűn vendégeskedtem. Közelebb is van, mint Stockholm. :)

      Hűha, nagyon izgalmasan hangzik! Merre veszitek az irányt? :)
      Hát, egyelőre egy kisebb alkalmi munkám van, de csak szeptember közepétől indul. Ha visszamegyünk, akkor tervezek rákapcsolni, mert így nyáron eléggé nehéz, szinte mindenki nyári üzemmódban van. :) Neked lett munkád Ausztriában?

      Törlés
  2. De jó, hogy te is kitöltötted ! :)
    Az időutazás tényleg nagyon jó lenne, bár veszélyes is, belepiszkálni véletlenül a múltba. Én ezért választottam csak a teleportálást. A nagy ingázásban az neked is jól jött volna. ;) De legalább olvastál mindig közben. Nem lehet, hogy otthon azért nem teszel zenét hozzá, mert ott nem kell kizárni a külvilágot, míg mondjuk a vonaton-repülőn jobb így "beburkolózni"?

    Hű, ennek a Five könyvnek rémesen alacsony a tetszési indexe és csupa fél csillagos értékelést kapott. :O Azta... Pedig külsőre nem néz ki rosszul. :/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Élvezet volt kitölteni, de örülök, hogy örülsz! :)
      Na igen, hiszen Albus és Scorpius is majdnem megjárták, de azért én nem csinálnék butaságot. :) A teleportálást tényleg nagyon értékeltem volna! De mennyire! :)
      Valószínűleg igen, ez lehet a magyarázata. Otthon már nem volt szükségem arra, hogy elbújjak, ott jólesett a csend és a cicadorombolás. :)

      Szörnyű könyv, menekülj előle! A borítója tényleg tetszetős, de a történet egy nulla. Nagyon gyenge az egész, nem ajánlom, egyáltalán nem. Én is csak azért olvastam el, hogy megnézzem, tényleg olyan szörnyű-e, de sajnos igen. Meg még annál is szörnyűbb...

      Törlés