Skokloster

február 09, 2017

Olyan régen írtam utoljára Svédországról, hogy úgy éreztem, ideje kicsit visszautazni, ha csak gondolatban is. :) Még van egy-két ötlet a tarsolyomban, amit bejegyzés formájába öntenék, úgyhogy időnként csepegtetek majd néhányat az elkövetkezendő időkben.

Talán emlékeztek, amikor a legelső bejegyzésemet írtam erről a mese-fantasztikus országról, hogy rengeteg kastély található errefelé. Ezek a slott névre hallgatnak. (Svéd nyelvtudásom meglehetősen kezdetleges, még csupán néhány szóra korlátozódik, de apránként majd szépen bővül. Legalább a kastélyt már tudom. :D) Skokloster egy csodás épület, aminek egy jelentős része nem mellesleg ingyen megtekinthető. (A földszint, illetve az átmeneti kiállítások érhetők el.) A svéd kormány arra törekszik, hogy a legtöbb múzeum ingyenesen elérhető legyen bárki számára. Plusz piros pont a svédeknek! 

Sigtunához hasonlóan, a kastély is a Mälaren tó partján található. Földrajzilag Uppsalához van közelebb, illetve az Arlanda repülőtérhez. Stockholmtól sem elérhetetlen, de érdemes autóval megközelíteni. Barokk stílusban épült a 17. század végén. Jelenleg a svéd állam fennhatósága alá tartozik, így eredeti pompájában, korabeli bútorokkal és berendezési tárgyakkal berendezve látogatható. 
A különlegessége abban rejlik, hogy sosem sikerült teljesen befejezni. A mai napig renoválják, alakítják, építgetik, de még mindig nem tökéletes a végeredmény. Ha valakit érdekel a kastély története, a különleges kiállítások, illetve a felső szint, annak jegyet kell váltania az idegenvezetésre. Szerintem egyébként nem szükséges erre költeni, bőven elég, ha az ember a maga tempójában járja végig a termeket. Valamennyi helyiség szépen berendezett, gazdagon díszített. Az egyik terem pl. tele van faltól falig érő portrékkal, festményekkel.

Gyönyörű ékszereket, cipőket és ruhákat is találtam, imádom az efféle különlegességeket. :) Továbbá itt található az olasz festő, Giuseppe Arcimboldo festménye, a Vertumnus is. Ez a portré kizárólag gyümölcsök és zöldségek felhasználásából készült el. Első látásra-hallásra szokatlan ötlet, de mindenképp érdemes megnézni. :) Egyedülálló a maga nemében. Jelentős még a fegyveres gyűjteménye is, főleg a 17. századi katonai fegyverekből kaphatunk egy mélyebb merítést.


A kastélyt egy viszonylag nagy park veszi körül, ami minden évszakban várja látogatóit. Én mégis a tópartot emelném ki, csodaszép ez a környék. :) A mi ottjártunkkor egy különleges rendezvény zajlott éppen, lovagi tornákkal, lovagi bemutatókkal és helyi kézműves mesterek részvételével. A tornára plusz belépőt kellett venni, addig inkább a kastély kertjében sétálgattunk. Szerintem a környéken mindenképp kihagyhatatlan látnivaló, nekem is fantasztikus élmény volt végigjárni. A park mellett egy korabeli templom, illetve egy kisebb kápolna is helyet kapott. Számomra egészen elképesztő, de majdnem minden helyen találtunk sziklára vésett rúnajeleket is, ez afféle helyi különlegesség. :)


Plusz tipp: Próbáljátok ki azt a nagy gallért, ami a montázsban is látható. Nagyon vicces, bár kicsit szúrós. Olyan barokk hercegnős érzés! :) 

Hasonló bejegyzések

5 megjegyzés

  1. Ismét egy érdekes és inspiráló bejegyzés! :) Mint mindegyik másik,nem úgy értem,hogy eddig nem voltak azok!^^ Imádom olvasni őket,mert így,ha nem is jutok el oda-bár még ki tudja,mit hoz az élet-,akkor is elég részletesen tudhatok ezekről a helyszínekről. Köszönöm! :)

    Most elképzeltelek barokk hercegnőnek :D szerintem remek lettél volna,de örülök,hogy nem úgy alakult,mert én ebben a korban ismertelek meg. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazán nagyon szívesen! :) Még tervezek majd írni Svédországról, van egy-két hely, amiről még nem írtam, pedig szeretnék. :) Kívánom, hogy egyszer juss el ide, ebbe az országba! Fantasztikus hely. :) De lehet, túlzottan elfogult vagyok, ezért előre is bocsánat. :) És köszönöm a lelkendezést, nagyon jólesik! :)

      :D Én is azt hiszem, hogy élveztem volna bálokra járni, pukedlizni és óriási szoknyákban pompázni. :) Óh, köszönöm! ♥ Nekem is nagy öröm, hogy megismerkedtünk. :)

      Törlés
    2. Mindenkinek van olyan helye,amiről csak elfogultan tud beszélni,ne aggódj! :) Bármikor!;)

      Az Időtlen szerelem trilógia után volt nagyon olyan érzésem,hogy "Én iiiiiiiis!! *-*" ,de sajnos vagy nem sajnos,Gwendolinból csak egy van. :D

      Törlés
    3. :) Köszi a megértést! :)

      Na igen, az Időtlen szerelem elég jól meghozza a kedvet a különféle bálokhoz. :) Nem inkább Gideonból? :D

      Törlés
    4. Nem,most arra gondoltam,hogy én nem lehetek olyan,mint ő..de sebaj! Majd keresek itt egy Gideont! :D Ha pedig nem sikerül,nem keseredek el,mert tudom,hogy lehet macskákat is örökbe fogadni :D

      Törlés