Évértékelő • 2016

január 01, 2017

A 2016-os év, túlzás nélkül állíthatjuk, sokat adott, de sokat el is vett. Én is olvasgattam már a követett bloggerinák bejegyzéseit, és nem egyszer láttam, hogy mennyire széles skálán mozognak az érzelmek az óévvel kapcsolatban. Én a szerencsések közé tartozom: számomra igazán sokatmondó évvé nőtte ki magát. Rengeteg olyan impulzus, élmény ért, aminek köszönhetően másképp látom a világot. Anélkül, hogy bármilyen konkrétumot írnék, abban mindenképp megegyezhetünk: emlékezetes év volt - pozitív és negatív szempontból egyaránt. 

A KÖNYMOLYLÉT

2016-ban sajnos nem jeleskedtem annyira az olvasás területén, mint egy évvel korábban, de még így is elégedett vagyok magammal. Összesen 58 könyvet olvastam el. Ez a szám az átlagomhoz képest magasabb, úgyhogy nem szégyenkezem, nincs is miért. :) Az eddigi rekordomat kétlem, hogy túlszárnyalnám, de nem is igazán szeretnék megfelelni senkinek. Olyan tempóban, olyan könyveket olvasok, ahogy nekem jólesik. Mert hiszen erről szól az olvasás: megelevenedik a körülöttünk levő fantázia- és valóságos világ. Én pedig szeretem ennek az érzésnek teljesen átadni magam anélkül, hogy mindez a minőség rovására menne. 

Elolvasott könyvek száma: 58, ez cirka 18500 oldalt jelent.

Az elolvasottak közül 21 könyvet válogattam a sajátjaim közül,  31-et olvastam el a Kindlimen (53%, azaz az olvasmányaimnak több, mint a fele e-könyv), és 7-et a könyvtárból. Pedig elég sokat járok könyvtárba, mégis gyakrabban nyúlok Roziért, az én drága e-olvasómért. Amióta megkaptam, az olvasmányaim jelentős részét rajta olvasom. Nem tudom megunni. :) Ennek ellenére hatalmas papírkönyv rajongó vagyok, imádok gyönyörködni a szépségeimben, de gyakran egyszerűbb betenni Rozit, mint magammal cipelni 5 különböző könyvet.  

Folyamatban levő olvasások száma: 1
(Dash és Lily sajnos átcsúszott az idei évre, de c'est la vie, legalább még kicsit a karácsonyi     hangulatban lehetek. :))

Félbehagyott könyvek: 1 (szegény-szegény, gyönyörű borítós Big Magic!)

Legrövidebb könyv: Kalapos Éva: D.A.C. - Ami csak a tiéd (16 oldal)

Leghosszabb könyv: Leiner Laura: A Szent Johanna Gimi 8. - Örökké (744 oldal)

Magyar : külföldi írók száma: 16 : 42 (még mindig több külföldi írótól válogatok könyvet...)

Női - férfi írók aránya: 73 % - 17 % (továbbra is megmaradt a szokásos tendencia)

Származás alapján az amerikai íróké a pálma (13 szerző), sorban a következő az angoloké (8), végül a magyaroké (5). 

Beszerzett könyvek száma: 38, ebből 3 mesekönyv (egy angol-, egy svéd- és egy magyar nyelvű :)), egy színező, a többi regény. 17 saját beszerzés, 20 ajándék és 1 csere. 

A legkedvesebb könyvek TOP listája: 

1) Paula Mclain: A párizsi feleség
2) Tracy Chevalier: A hölgy és az egyszarvú
3) Böszörményi Gyula: Leányrablás Budapesten
4) Jennifer Worth: Hívják a bábát
5) Jessica Brockmole: Levelek Skye szigetéről 


A legnagyobb csalódások TOP 3-asa:

1) Grecsó Krisztián: Megyek utánad
2) Graeme Simsion: A Rosie projekt
3) Elizabeth Gilbert: Big Magic 

A kedvesek közül mindegyik egy élmény volt. A párizsi feleség nyitotta sort, ahol egy csodálatos és erős nőről olvashattam, Hemingway első feleségéről, Hadley Richardsonról. Tracy Chevalier már elvarázsolt a Leánnyal, aki gyöngyfülbevalót viselt, de igazán a brüsszeli története fogott meg, ahol egyszerre járunk egy fényűző, arisztokrata világban és egy csipkeverő házánál, ahol mindenki a betevő falatért küzd. Fantasztikusan sokrétű könyv, teljesen lenyűgözött. A Leányrablás Budapestentől kicsit tartottam, hiszen meglehetősen felkapott könyvről van szó, ám a félelmem itt is alaptalannak bizonyult. Sodró lendületű, izgalmas és még cseppnyi romantikával átitatott történetet kaptam, ami a Milleniumi időkben pompázó Budapestre kalauzolt el. Gyula bátyó nagyon ért ám a lábjegyzetekhez! A Hívják a bábát c. könyvről először Dórinál olvastam, és egy nyári délután, a szokásos könyvtári csatangolás alkalmával, a kosaramban landolt. Sosem olvastam még ehhez fogható történetet, ráadásul több minden átértékelődött bennem a szülés kapcsán. A fiatal bába, Jennifer, egy érdekes szociológiai keresztmetszetet ad az '50-es évek Londonjáról, miközben biciklivel suhan, hogy világra segíthesse a következő kisbabát. A levelek Skye szigetéről pedig a legszívhezszólóbb, legromantikusabb levélregény, amihez eddig szerencsém volt. Rengeteg érzelmi húrt megpendített bennem, a végére pedig azt kívántam, bárcsak teljesülnének a mesék! 

A Megyek utánad egy jó stílusban megírt, mégis unalmas és bosszantó történet, ahol mindig ugyanazt a csontot rágcsáljuk... A Rosie projekt ígéretesen indult, a közepénél viszont gyászosan befulladt. Dont kikergettem volna a világból is, de mégsem vette el a kedvem a folytatástól. Talán egyszer sorra kerül. A Big Magic-ről már írtam a decemberi posztban. Sajnos a csodás borító alaposan megtévesztett. Egy időre mindenképp pihentetem a non-fiction-t, egyelőre nem érzem úgy, hogy ez az én asztalom lenne. 

És a végére még néhány leg-leg: 

A legszebb borítójú könyvek: Az Ambrózy-báró történetek, Az árulás csókja, Siena lánya, A világ végén megtalálsz és az Edenbrooke
A legérzelmesebb könyv: Sheila Hocken: Emma meg én 
A legsírósabb könyv: Jessica Brockmole: Levelek Skye szigetéről
A legjobb folytatás: Robert Galbraith: Selyemhernyó // Joanne Harris: Csokoládés barack
A legjobb krimi: Camilla Läckberg: Jéghercegnő
A legjobb mese: Dunajcsik Mátyás: A Szemüveges szirén

2017-re nem fogadok meg semmi betarthatatlant, de idén tényleg szeretném teljesíteni a Várólistacsökkentő kihívást. Ezúttal könnyítettem a listán és készítettem alternatív polcot is, hátha a nagyobb választékkal esélyesebb lesz a győzelem. Remélem! :) Ezen kívül olvasni szeretnék, amit és ahogy jólesik. Tavaly (hihetetlen még ezt így leírni) a Szent Johanna Gimi újraolvasását lőttem be, ami teljesen kikapcsolt a szeptemberi pörgésben, de idén ismét Rowling néni világába vágyom. Utoljára az érettségi szünetben olvastam a klasszikus sorozatot, úgyhogy épp ideje újrázni egyet. Ráadásul szép lezárása lenne az egyetemi életemnek is. :)
További tervek: csökkenteni az otthoni olvasatlanok számát, illetve tudatosan, megfontoltan vásárolni, ahogy az utóbbi években is. 
Úgy érzem, 2017 is sok, felejthetetlen és emlékezetes olvasási élményt tartogat a számomra!

A MOLYLÉTEN TÚL

Rengeteg élményben volt részem a 2016-os év során. Szakmailag szépen haladtam előre, mindkét gyakorlatomat teljesítettem, megírtam a szakdolgozatomat, a portfóliómat és lassan elkezdem a készülődést az államvizsgára. A tanítás továbbra is a szívem csücske, nagyon szeretem csinálni. :)
Utazás tekintetében is igen gazdag év van mögöttem: tavaly is kétszer jártam Svédországban (télen és nyáron), ezúttal is sok új helyre eljutottam, ami közül kiemelkedő a norrköpingi Kolmården Djurpark, a skoklosteri kastély, illetve Stockholm eddig még nem látott negyede: Södermalm. Ezen kívül mindegyik pillanatra csodás emlékként tekintek vissza, de ezek váltak igazán maradandóvá.


Régi vágyam teljesült a nyári, toszkán nyaralással, ahol rengeteg gyönyörű helyet láttunk. Sosem felejtem el, amikor megpillantottam a sziklába épített házikókat a Cinque Terrén, vagy amikor Firenzében, a kilátó tetején gyönyörködtünk a napfényben fürdő városban. A toszkán naplemente, a tengerparti fények szintén varázslatosak voltak, melyeket sosem felejtek el. Ezekről egy külön bejegyzés sorozatban is megemlékeztem. 
November végén ismét eljutottam Bécsbe, ezúttal az adventi vásáros forgatag volt a cél. Jártam a Belvedere-nél, az Albertinában, ahol igazi Dürer képeket csodáltam meg, és még a helyi villamosra is felültem. 
Kislány énem tapsikolt, amikor kisbarit, kiscsibét simogattam, vagy a fővárosi Állatkertben kézen fogva andalogtunk a barátommal. Életemben először jártam a Láthatatlan Kiállításon, az Asztalkában és a Donuts Library-ben is. Sok-sok vidám emlék, boldog pillanat fűződik ehhez az évhez.

Az idén a blogon is szeretnék aktívabb lenni, ahogy időmtől és energiámtól függ. Továbbra is megmarad a vegyes tematika, így nem vagyok rákényszerülve, hogy egy határozott körben mozogjak. :) 

És hogy mit várok 2017-től? Legyen legalább olyan szuper, mint a testvére, legyen erőm az előttem álló feladatokhoz és ne féljek belevágni az új életszakaszba sem! Izgalmas év lesz ez, nem vitás és én magam is kíváncsian, izgatottan várom, hogy mi minden vár rám, mi hogy fog alakulni. :) 


Nektek is sikerekben, örömökben, szépséges pillanatokban gazdag új évet, sok-sok erőt, szerencsét és lehetőséget kívánok ahhoz, hogy vágyaitok teljesülhessenek! :)

(Képek forrása: Pinterest, saját, tumblr)

Hasonló bejegyzések

14 megjegyzés

  1. Boldog, jó élményekben gazdag új évet kivánok neked Sister! :) :)
    Sajnálom, hogy a Rosie projekt nem tetszett. :/ Hátha a második része mégis bejön! Abban nem Don az idegesítő, sokkal inkább Rosie! :D
    A Toplistád nagyon tetszik, és nagyon sisteres lett, ha szabad ilyet mondani! :) Skye-t imádom én is, és a Hívják a bábát is jó volt, én is idén olvastam. :) A Leányrablás átcsúszik nekem 2017-re...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, hasonló szépeket és jókat kívánok neked is, Pupi! :))
      Sebaj, nem vagyunk egyformák. :) A második részről már olvastam hideget-meleget, úgyhogy legjobb lesz, ha majd magam járok a végére. :)

      Köszönöm! :) Nagyon sok szuper olvasmányom volt tavaly, és a jelzőnek külön örülök. :) Igyekszem idén is hű lenni magamhoz. :)
      Óhh, örülök, hogy neked is tetszettek az én kedvenceim! :) A Leányrablást meg mihamarabb olvasd el, nagyon izgalmas! Alig várom, hogy olvassam a véleményed. :)

      Törlés
  2. Tönn könyvet is ajánlottál már,amit még nem olvastam,de itt is fel vot tüntetve,szóval most már tényleg mindegyik sorban áll és olvastatni szeretné magát. De ahogy te is írtad,azon vagyok,hogy akkor és azt olvassam,amikor és amit szeretnék. Ebbe belerondít a suli,főleg a jövő kitalálásának nyomása és a vizsgáim,de pihenésként mindig a könyvek segítenek kicsit kikapcsolni. Most is egy olyat olvasok,aminek hozzád van köze :) A Selyemhernyót és a folytatását,a Gonosz pályát is olvastam már(a napokban fejeztem be) és nemrég kerestem rá,hogy van-e folytatása,de csalódnom kellett. Ugye lesz még,nem tudsz róla? *-*
    Kívánok neked mindent,amit felsoroltál és gondolok rád,akárhányszor egy tőled ismerős címmel futok össze vagy a franciával haladok valamennyit. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Amit külön a top 5-ben is kiemeltem, mindet jó szívvel ajánlom neked is, Dorci! :) Szerintem tetszenének neked. :)

      Szerintem suli mellett messze könnyebb olvasni, még ha úgy is tűnik, hogy rengeteg az elfoglaltság. Kíváncsi leszek, munka mellé hogy fogom majd beilleszteni az olvasást, de azon leszek, hogy mindig legyen rá valamennyi időm. :) Szerintem az olvasásra valahogy mindig lehet kicsi időt szakítani. :)

      Óhh, hát akkor te előrébb jársz, mint én, nekem a Gonosz pálya idei olvasás lesz! Biztosan lesz majd folytatása, Rowling néni elég hosszú sorozatot tervez - tudomásom szerint. :))

      Köszönöm szépen, nagyon aranyos vagy! Comme toujours. :) Neked is csupa szépet és jót és persze bon courage a félév második szakaszához!!

      Törlés
    2. Mindenképp figyelembe veszem,köszönöm. :)
      Á,igen,a nagybetűs élet. Nekem még nagyon távolinak tűnik és biztos nem látom minden oldalát,de szerintem kreatívan fogsz túljutni a nehezebb részeken és élvezed a csodáit. Legalábbis én így látlak a képzeletemen. :)

      Na most már csak bírjam kivárni!! Mikor elküldted mind a hármat,akkor nem tudtam mást olvasni,amíg volt belőle egy sor is,viszont nem néztem meg,hogy sorozat és nem trilógia,szóval vártam a végén a szép lezárást,de természetesen-sorozatokhoz hűen-egy több kérdést felvető véget kapott,mint amennyi közben volt,szóval fel is háborodtam rajta. De csak mert annyira az egyik kedvenc sorozatommá vált! :)
      Oh,merci beaucoup,Eszter!! :) És idén már nem esik nehezemre a tegezésed sem :)

      Törlés
    3. Ez nagyon jólesik, köszönöm! :) Én is bizakodó vagyok, bár vannak nehezebb görbéim is, de mindig igyekszem a dolgok napos oldalát nézni. :) A suli meg szuperül fog menni, én nem féltelek. ;)

      Pont most láttam a Goodreads-en (angol nyelvű, könyvmolyos oldal), hogy már felkerült az idei újdonságok közé, úgyhogy szerintem csak idő kérdése. :) Remélhetőleg még az idén eljut hozzánk is a folytatás!
      Örülök, hogy ennyire tetszett, ezek szerint sikeresen belőttem a téged érdeklő irányvonalat. :))

      De rien, Dorci! :) Ezt is örömmel hallom, ugye, hogy nem is olyan nehéz? :))

      Törlés
    4. Ez is egy löketet ad,merci! :) Én is hasonlóan próbálkozok :)
      Nagyon pontosan,pedig nem volt sok időd kitapasztalni,de én már csak ilyen vagyok..akkor is beszélek,mikor nem kéne és hihetetlen sok információt zúdítok az emberekre. Viszont kicsit megpróbáltam összeszedni magam és összefoglalni a lényeget szavakban,a többit csak megélem és egész jól működik. :)
      Nem,tényleg nem. :) Még jól is esik!

      Törlés
    5. De rien. ;) :) Szerintem ez is közös bennünk, a pozitív életszemlélet. :)

      Szerintem csak egy kis odafigyelés kellett. :) Ráadásul úgy vettem észre, eléggé hasonló az ízlésünk. :)

      Ennek tényleg örülök. :) Azért fura is lett volna sokáig magázni. :) Még az ötödikesek is megkönnyebbültek, amikor felajánlottam a tegeződést. :D

      Törlés
    6. Igazad van,de az biztos,hogy nagyon máshogy mutatkozik meg.. :)

      Mindig lesz miről beszélni :D első órán,mikor arról kérdeztél,miket olvasok és megláttam az asztalon az SzJG-t...szerintem nem felejtem el :D

      Azt el tudom képzelni :) :)

      Törlés
    7. Ó, igen, az SZJG már elég volt ahhoz, hogy mesélni kezdj. :) Én meg titkon nagyon örültem neki, mert ez olyan közös pont volt, amiről nem is álmodtam. :))

      :D

      Törlés
    8. Az első benyomás egyébként is az volt,hogy nem leszel az a vonalzóval körmöst adó tanárnő,de nem tudtam,mennyire lehetek kötetlen. Az a könyv segített. :D Csak azt sajnálom,hogy keveset beszéltem franciául.. :( Akkor inkább hanyagolnom kellett volna a barátkozást és a tanulásra koncentrálni. De most már mindegy..

      Törlés
    9. Ez jó hír, számomra nézve is. :)

      Sajnálom, hogy így alakult, jó lett volna folytatni! Azért két év még nagyon sok idő, én is három év alatt készültem fel az emelt szintű érettségire. :) Messze nem ennyi órában, mint ti. Ha egy kicsit rádolgozol, Kati néni segítségével, szerintem tutira meglesz a nyelvvizsga. ;) Szóval ne bánd, így legalább velem is jobban összeismerkedhettél. :)

      Törlés
  3. Szerintem az 58 olvasás az teljesen jó, főleg, hogy te is azért sok mindent csináltál tavaly. :)
    Azért összességében szerintem szép éved volt, és örülök, hogy ebben én is részt vehettem. :) Remélem 2017 nagyon jó dolgokat tartogat neked, én biztosan veled maradok idén is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a megerősítést, én is úgy érzem, hogy a feladataimat tekintve ez egy reális szám. :)
      Én is ugyanezt gondolom, sok szép élményt kaptam 2016-tól is!
      Naná, aktív résztvevője voltál kicsiny életemnek. ;) És az is maradsz. :) :* Köszönöm, én is veled maradok, ahogy eddig is! :)

      Törlés